Ošišani jež

КЛИН И ПЛОЧА

КРОЗ НАШУ ЗБМЉУ

Е, KOMumfa, да snare на колимо страна сам Ја задужен!... le n' по прнватном сектору!... Да, да, на меннце!«

Јефтино венчање

Велику вредност црквешх обреда неуморно истиче свештвник Мирковић, парох Опаљевичке и JaeoipcKe оиштине (срез моравсми); венчање, по његовом мишљењу, вреди три хиљаде динара, и то у нзјбољим намирницама. Мирковић сматра да Је мираз неопходна ствар, али он не треба да припадне младожењи, већ свештенику коЈи венчава.

Равно пре годину дана у Јужном Броду и целом срезу прикупљене су двв го.миле старог гвожђа и костију, па је гвожђе, преради, до даиас развучено. Пошто је онемогућеиа прерада тога гвожђа, требало би из темеља прерадити схватање оних, који су читаву годину дана спавали на лаворикама ове успеле акције.

Врло су штедљиви профеаори трствничкв гимнааијв Беговић и Стефановић: да нв би тр.ошили хартију и мастило за записивањв учеиика, који иешто не звају из пређеног градива, ови јелноставио туку тв ученике. Лепо -je од штедљивих 'профеоора што, У интересу добре наставе, не штеде своје шаке.

Нишки трговци ВидоЈковић и Станојевић изјавили су да су сакрили 600 кошуља само зато да би, по објављив.ању закона о слободној трговвни, ггријатно изненадили своје муштерије лепо уређеним излогом.

Јалове' послове није правио жупвик Стјепан Јаловац из Велишковаца', па је његова тарифа за венчање и сличне услуге из-

носила по 50 килограlма жита. Вештим трансакцијама вишкова на бврзи долазио је и до понекв крмаче, тако да је могао без бриге да служи пастви. Зато је захтев.ао да и она њему служи обрађивањем омањег црквеног поседа од 41 јутра земље. Садз му међутим претстоје два јаловз цосла: да доказује како су га само набедили да је црноберзијанац, и да спасава црквено ииање.

Вуну у сламу претварао је Милорад Јоксимовић из Милошевог Дола; при одласку у Чачак жена му је, тешко болесна, лежала на вунбном душеку, а при повратку, нешто прездравела, на слами. Како је она чешђе побољевала, Јоксимовиђ је за кратко време произвео 135 килограма сточне хране. Сада је решио да о-проба и обрнути поступа«, па he н,а то-ме послу провести 18 месеци.

Кратко и јасно

Ниш, фебруара На расправи о ко«фискован,у и.ман.а Драгише Цветковића н>егову жену, Мару, застуоао је познати нишки адвокат Бора Димитријевић, који је, узгред речено, изгубио у послератној гужви своје бнрачко право ии сам не знајући где и К.ако. Он ,је пред судом између осталог рекао: Моја клијенткин,а тражи да ј.ој се, узевши у обзир в.исоке положаје које ie н.еи иуж заузимао, додели издржавање које би одговарало њеном рангу. Он,а енергично захтева да јој се оста»и и вила у Иишкој Бањи у којој би могла да се посвети раДУ- —■ Каквом? чуо се један глас из публике. Каклв одговара њеном сталежу одговорио је овај мудри адвокат.

ЦРНОБЕРЗИЈАНСКИ РАЗГOВOРИ

Сваиог дана све више Р<>бе у спободиој продаЈк, а пркча се да ће битм ускоро готово све. Газе Устав) Убијају прив атни сектор.

Ако лаже коза, не лаже рог

Игумаиије женског манастира Барова у Македонији нашла ce ових дана у небраном грожђу пред аграрном комисијом. Малопоседници и беземл.аи|и, који су обрађивали манастирски посед, нашли су да није пријевљено око 30 њива и ливада, што укупно чини неких 15 хектара. Игуманија се правдала да ни сама не зна колико манастир има земље, те да јо ту ситницу од 15 хектара просто изгубилл из вида. Али је морала да заћути кад су присутни на то злобно приметили: „А кад си сакупл»ала наполицу, знала си где је које парче земље и колико ie велико." Грешне манастирске чивчије су затим утврдиле да је манастир пријавио 40 оваца, уместо 80 колико их стварно има. Упитана шта има о томе да каже, игуманија је изјавила да се још од основне школе није бавила рачуницом и да није искључано да ја погрешила у пребројавању оваца и да l'e овце помешала с јагањцима и обрнуто. Тако су се испречиле чивчије и истерале читаву ствар на чистину. И уопште, примећено је да у задње време стадо не поштује много своје пастире тврдогл-аво се држећи оне иародне: »Ако коза лаже, рог не лаже.«

КАД ЈЕ ЧОВЕК ТВРДОГЛАВ

Љубљана, 22 фебруара У Горњем Сенику, у оном делу Порабја (који се налази у Мађарској) по други пут Је ухапшен омладинац Густав Гаспари као тврдоглавн антифашиста. Не схватајући у којој земљи живи, он се ни по други пут није хтео одрећи свог антифа-шистичког става, те је био присиљен да врши најтеже радове у ззтво-ру. Сређом, тешко се разболео, те је пуштен. ВеруЈе се да he бити и по трећи пут ух-апшен чим оздр-ави.

Долазак „Абвер“-генерала

Са границе )авља труба; гестаповски стиже кал већ је код нас Баби-ћ Љуба, недићевски „генерал"

ЛЕП ПРИМЕР ОПШТЕ ДРЖАВНЕ БОЛНИЦЕ У БЕОГРАДУ

Општа државна болница у Београду има 271 стан. У њима станује 618 лида, од којих је 271 службеник болнице, а остали су чланови њихових породица. Од тих 27 њих десет нису више службеници болнице. Међутим, управа не нзплаћује никакву кирију ни онима који рзде ни оној десеторици који више не раде, Остали болнички службеници који станују у вароши, разуме се, плаћају кирију. Ако неком из управе ове болнице на крају крајева пздне на памет да од својих службеника наплати на нме кирије само по 100 динара месечно, онда би у болничку касу сваког месеца улазило равно 27.100 динара. Али да би та сума ушла у болничку касу, треба прво да нежо из Контролне комисије зађе мало у болницу.

Мојстор u његов шегрт

Житковац, 22 фебруара Ових даиа цео Житковац и окол-ина с пон-ос-ом говоре о Драгољубу Живковићу, колару из Мораваца. Он је примио за ше-

грта четрнаестогодишњег Драгослава Тодоровића, из села Породина, у срезу моравском. Али како дечак још није био „зрео“ за заиат, он га је слао на пољоке радове, на о-р.ање, на копање, брање кукуруза и да помаже газдариаш. Да би очврснуо за коларски посао, сместио га је у летњу кујну усред зиме, за по< стељу му је дао једно старо корито пуно сламе и добру дебелу поњаву. А да 6и ra научио и штедњи, највише је волео да га види босог и није му дао ннкад да се преједе. Таман ra је научио „епартанском“ начину живота, умеренсн сти у јелу, зимовању, гладовању, орању, копању, прању судова и другим корисним послов.има, а мали Дра!Гослав се тешко разболео. Месне власти и Синдикалиа полружнииа из Житковца свакако ће се постарати да овај врли иајстор, који спартански васпитава сво.је шегрте и ово.јим чином потврди оно што је од дру-< гнх тражио.

Јаничарски фирер

Заклео се Андерс-лашв швапском вером ка „Ма|н кампфу" да f<e Бапкан покоритм и Ситију дат' за трампу. Покупно сипне банде фашистичке измећаре^, Апи једно не ваља му: прави рачун без крчмара.

КАКО ОНИ УЧЕСТВУЈУ У ТАКМИЧЕЊУ

Баш фино, данае ку претерати норму; закаенићу дееет минутч више него (уче,

И вни су премашипи норму 15*А SOVa 100"Л)