Ošišani jež

СЛАБЕ КАРИКЕ

У Савету безбедности изређена је тсхника директног и индиректног напеда на све слабе иЈрмке ланца светске безбедности. (Из говора Мак Милана којим је напао политику Совјетског савеза пред Доњим домом.)

ПОМОЋНА ВОЈСКА

Г, Бевин је изјавио да је Андерсова армија иомоћна војска која ће послужити за чување магацина.

Ми смо само магационери!

ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗАЦИЈА ТРШЋАНСКИХ КАФАНА

(Специјални каблограм ~Јежу“) Трет, 22 фебруара Као специјални извештач „Јежа“ успео сам да уђем у Трст на врло арост начин. Сва спремл>ена документа, пасош, пропуснице и препоруке сакрио сам у поставу од кзлута, а на граници сам рекао да нвмам никаквнх исправа и да сам расељено лице. Понудили су ме „Честерфилд“ циттретама и пустили без речи. Како се постаје староседелац Од приватних лица која су ми се одмах нашла на услузи до&ио сам најпотребнија обавештења за своје прве шраке у граду. Нужно је пре свега да се у варочитом уреду пријавим као староседелац. Зачудио сам се и признао км да први пут дољазим у Трст. Ништа не мзрн! одговорили су ии. То је само формалИост. Нећете имати никаквих непријатности, пошто су сви староседеоци стигли у тожу фебруараМожете говоритн којим хоћете језиком чак и санскритским, јер је ово интврнационални гр,ад, па је ове дозвољено. Главно је да гге по народаости расељено лице. »Поларна звезда« Свратио сам у иеколихо кафаиа, у којима се заиста говорило као у вавилонској кули, и задржао сам се у локалу „Стела поларе“, где су са свих страна одјекивале псовке наших бивших земљака. Ту »ма и усташа, и белогардаста, и немачких гестаповаца, и италијанских фашиста и свих других ,р,асељених нација“, односно садаших староседеоца. Чим сам од продавца новина Чешљановића, четника, купио „Ла воче либсра" мој сусед се одиах растопио од милине и почео да ми излаже политичку ситуаци.ју пред долазак кошкије: Интернационализација Трста стварно је већ извршена. И ранијв је било, поред Италијана и Словена, миого других нација. А сада је град пун Сицилијанаца, Венецијанаца. Наполитанаца, Дражиних Срба, Павелићевих Хрвата, Рупникових Словенаца. Андерсових Пољака ко би вх еве иогао набројати! Уколико преовлаћу.!е досадашње становништво, Италија ,је v стању да излиферује нове контингенте расељених лица италијаноке и друге народности. Влада ie такоће спремна да евентуални вишак словенског становништва депортује у Калабрију, а по дозволи савезника. и v Африку Борб* дражиноваца и Италијана Једаа сам се отресао говор љивог Италијана и његове теорије о завршеној интернациова-

лизацији. На излазу сам питзјо Чешљановића како се држе „наши“. Одлично, одговорио је брадоња. Наше елитне јединице с успехом изводе диверзије против Италијаиа.

Па зар се Италијани не сматрају као савезници? Савезници су они који дају паре, а циције се морају казнити. Наш првоборац Аца Илић смртно је ранио италијзнског трговца Салватора Ђаконија, а као ратни плен однео му је 10.000

лира. Један одред издеветао je Ђузепе Иванчића, и код њега су запленили 20.000 лира. Ту смо им,али губитака, јер је нашег борца Душзна Петрића заробила Ивзнчићева ћерка. Она га је издеветала и предала властимл, што значи да је већ на слободи.

Једна црна торјка премлатила Је Тршћанку Катарину Бабић, ш коифисковала joi 30.000 лнрљ. Последљих ноћи извршено је нв» колико успелих преиадд, Кургоазија, толеранциЈа. хуманост После утисака које сам понее из кафане ратних зло-чинаца Милана Пашића и Душана Лукића, из Милошевца, рестораиа „Пеп* Гранко" и других интернационализованих локала, отишао сам сав узбуђен у британоку војну управу и питао зашто се дозво>“ љааа тај скаидал са насељавашем „староседелаца". Шта ћете, објаснио мв је надлежни официв. У csa. ком енглеском речнику иаћи heте три речи: куртоазија, толеранција, хуманост, а њиховс значење је прецизипано. Према томе, ми омо прииуђеии да се држимо тих дефиниција. Зашто дозвољ.авате да ce Италијани у масама прсбацују лреко демаркационе лниије s увлаче у Трст? Из чисте курто.азије Msi ce морааио показати као центлмени. А ззшто пуштате четнже.. усташе и белогардисте, који тре* ба да одговарају као ратни злочинци? Верујте, у питању је талвранција. А Андерсове Пољаке? Из хуманости. То су расе= љена лица која немају отаџбиие; без обзира где се налазила, оиа су свуда лишена домађег огњишта... Добро, а зашто иа осиову енглеског речника не пуштатв никога са источпе деизркапионелииије? Незгодно је што нас кзвла> чите за језнк и присиљавате дв откришмо карте пре времена. Када бисмо пустили кога из зоев „Б“, цео свет би грамнуо да се тиме утиче на рад међународне комисије. Ми не пуштамо у Трст усташе, четнике и Андерсове Пољаке зато што их волимо него да на тај начин повећлмо бројј словечског живља. Разумете ли сад нашу игру? Немојте мислитн ia се ми бринемо за њихову худ« sину. Боже сачувај! Ми са највећим презнрањем гледамо, управо не гледамо шта они по граду раде. Нека се бар пбкажу у правој боји!

ТРСТ КАО ЋДБА »РАСЕЉЕНИХ ЛИЦА..

БРЗА ИНТЕРВЕНЦИЈА ПОЛИЦИЈЕ

У Трсту јс уби Јен и опљачкаи од стране полнције златар Франческо Стермини.

Полиција, у noMotil Нема потребе да се толико дереш, ми смо полмцкЈа,