Ošišani jež

ИРАНСКО-ЕНГЛЕСКИ НЕСПОРАЗУМ

ВЕСТИ СА СВИХ СТРАНА

Техерлм, 15 марта Ирзиска влада протестовала је због тога што Енглези држе под окупацијом Бахреинска Острea. Тај протест изазвао је вели* «со чуђење у Лондону. Посреди је неспоразум, изј.авили су у Лондону. Не држимо ии та острва у Пврсијском Заливу што смо острва жел>«и, већ због рафинерија петролеја које се на њима налазе. Преиа томе, овде се не ради о остпаима него о нафти. ЧЕРЧИЛ ЗВЕЦКА И ЛУПА Лондон, марпа Поводом јасне констатаијнје да је Винстон Черчил почео поново да звецка овојим старим оружјем (халебарда, буздован и сл.) саанаје се од његсвог првог собара, од другог латсеја и личног кувара да он то често вежба код куће. Алк, верујте, рвкао Је ка то ЧерчиАов секретар, не само да он звецка, него он п Јгутга оружјем. Да, да, мистер Черчил лунаl рекли оу слушаоци. ИЗЛИШНОСТ ИЗБОРА У ГРЧКОЈ „РаЈтер", 8 марта 1946. Наши многобро|}»l посматрачи у Грчкој једнодушно се слажу у томе да ће после Черчиловог говора избори у Грчкој б«ти отназани као непотребни. Грчка влада сматра да |е потпуио излишно да ое на изборкма изабере иека демократскија влада, пошто већ в садашња влада може по Черчиловкм речима, да послужи као узор демократаје. Претсташшк те владе изјавио је: „Вританци као традиционални демократа бирају сво|у владу. То ]е довољна гаранција да је паша влада нека врста квинтенсенције демократаје. Кад Је тако, пгта ће нам уошпте избори". НЕЋЕ ЉУДИ У ТАМНИЦУ Париз, 15 марта Посада Једанаест шнанскил трговачкЈИХ бродова којм оу сс зедесилм у француској луцн Сет у тјреиутку затварања француско - шпансже границе енергичlНо је одбила да се врати у отаџбииу. Ви сте затворили граети. цу, и ми нећвмо натраг док се Франкоша тамнетца не отвори, рекли оу морнари Фрачгцузима. .

Тресла се брда, родио се миш

„Њус Кроникл“ пите да се прсдвиђала из]ава ко}а би затрубиља као труба судњега дана м срушила бедем Фран. кове Шпаније.

Ко то лупа на меј пенџер тако Зар ви момци не знате полеко_

Италија не заборавља Шпанију

Милано, 15 марта Оружје које је требало послатн из Швајцаоске за Шпанију ннје могло стићи Франку на време пошто је Франи,уска затворила границу на Пиринејшла, Да Франко због тога не би имао штете, Италија је, уз дозволу окупираних власти, узела на себе да то оружје пребаши до шпаисхе границе, где he га нопоручит« тамошњнм властима. Италија сматра да тиме само чини услугу шва ј царским испору чиоцима, као добрим суседиАШ, и да ое то не коои са стажом француске владе. Уосталом, италијанска влада је лиферовала Фраику оружје и 1936, 1937 ш 1938 године, а званична Фратцуска чувала је неугралност!

РАСТУР У АСТУРИЈИ

Мадоид. марта У Асту!рији је почело rtpeo растурање Франкове сувоземне „силе“. Астуриски рудар« уопешно су растурили једку банду Фраикоеих жаидарма-

СВЕ ЈЕ ОЗБИЉНО

После одлуке да гласаше за Уставот&орну скупштину буде обавезно, Бономијева влада је решила да у Италмји, у духу нове демо!Кратије, и све друго постанс обавезно. На првом месту, да приоустао страних трупа буде обавезно, затим да је обавезно иавртагве чнњеница, бежање из затвора, итд. итд. Само члалство у неофагаи. стичким странкама ннје обавезно, већ је ,добровол>но“.

ГАУЛАЈТЕР ИНДОНЕЗИЈЕ

Сајс Инкварт, који Је до капитулације Немачке био комесар Холандије, упутио Је холандској влади писмо следеће садржине: Чујем да сте у Индонезији почели на велико да упражњавате методе које сте научили од мене, док сам био комесар Холапдије. Да не би био приморан да eac тужим за повреду патента, то вам предлажем да ме поставите за гаулаЈтера Индонезије. Ја hy за вас врпшти дужност иего онако нако оам Је вршио за Фиpepa, и вршићу Је над оним урођеницима исто оиако као иад холандским народом. За мене Јамчи искуство Холанђана. КУЛТУРНИ АРГУМЕНТИ

Трст са својим италиЈанским уииверзитегом и са пувом слободом за ИталиЈане да развију своЈу културу „Ил Ђорнале дед магино" шааодш као докак да Је Tpcr штлжшјаискш.

Ето видиш, Ђовани, да fe Трст наш: мн имамо универ»нтот, • Словенци немају ни осн овну шкопу!

ТЕНОВА ИСКРЕНОСТ

Када Је Ге|»отг чуо ха Ј« Хнрохиту опет призиата царска титула, јјако се изненадио и послао му је одмах следсћи техеграм: Камо то, Вехичапство, ха сте добили своју стару царску титулу и власт како вас сматрају за ратног злочинца број 1 за Далеки Исток? Зар ја као ваш колега за Блмски Запад нисам заслужио ако шшгга друго а ово моЈу стару маршалску титулу? Молим вас да ми хитно (јавите тајну свога успеха.

НЕИНТЕРЕСАНТНЕ ВЕСТИ ИЗ ИНДИЈЕ

Бомбај, 15 иарт« Дописник Херстове агенције јавио је свом бироу да је у Јужно.ј Индији почела побунл глалних. На ову вест дописник Је добио телеграм од свог директора у коме се каже: „Трошкове за сличне вести нећемо вам више одобравати, im нам их убудуће не јављгјте, јер ћете иначе и вн остати глздии."

Ројалисти

Радио Лоидоп доноси ввст да у Трсту иеђу словен, екмм сгммовмиштаом мма а роЈаммста.

lec’, Jec', чм» н«сl