Ošišani jež

Njegova optužnica

Konačno se riješio da iznese stvai- pred sud. Sjeo je i napisao sljedeću optužnicu: Ja doljepotpisati Rafajilo Cačić, penzioner ovdašnji, tražim da se moj sustanar Momčilo Moljac, posrednik za kupoprodaju nekih ideainih dijelova, ovdašnji, osudi na isplatu naknade od 122 dinara i 50 para u gotovu i nešto, kao što će se niže vldjeti, u naturi, i to zbog meni nanijete materijalne štete i pretrpljenih muka i da se protiv njega potegne krivični

postupak iz sljeđečih razloga: Razlog br. 1. Krajem prošlog mjeseca optuženi Momčilo MoIjac upotrebio je moju sopstvenu I>astu za zube marke „Kalodont". koja stoji na lijevoj strani umivaonika, između sapuna i čaše; pritisnuo je dva puta duboko i potrošio inkriminisane paste u vrijednosti od Din. 2.50 Razlog br. 2. Sjutradan u podne njegova žena, Evgenija Moljac, udarila je npgom našu macu i rekla sljedeće: „Marš, strvino pro-

kleta, ista si kao i tvoja gazdarica!“ Pet dana poslije toga maca se razboljela, o čemu prilažem veterinarsko uvjerenje, koje, zajedno s liječenjem, staje Din. 100.Razlog br. 3. Istog dana kada je izvršen napad na macu moja žena je založila vatru u kupatilu, da se osvježimo i održavamo u smislu higijene, ali tuženi nas je preduhitrio i okupao se u vodi zagrijanoj o našem trošku. Steta (3 kilograma drva, 4 palidrvceta i novine 1 po) iznosi Din. 20. Razlog br. 4. Molim da se ovoj tački prida najveća važnost. Optuženi Moljac došao je jedne večeri pijan kućl 1 tom prilikom smo se upustili u diskusiju o diobl troškova ra struju. On se drznuo da kaže kako ja vršim elektrifikaclju svoga dijela stana na njegov račun, a ja sam ga na to dobronamjemo gumuo, ali se on već poslije tri mlnuta prolazne nesvjestice digao sa patosa. Stvar se ipak završila tako da se on potpuno oporavio, izuzev nekih duševnih osoblna koje su mu I prije toga blle svojstvene. đok sam se ja istom prilikom okliznuo 1 udario o sto pa mi je ostala na lobanji čvoruga u veličini Iješnika, koju je dva dana mogao svako da viđi s obzirom na to da mi je kosa Iz nepoznatih razloga odnosno zbog kućnih neprilika, prestala da raste. O gomjem prilažem Ijekarsko uvjerenje iz koga se jasno vidi da bolujem od hroničnog katara crijeva i da se stanje moga zdravlja odonda naglo pogoršalo, te moram da živim na dijeti i da što češće jedem pileće meso. Molim da se optuženi osudl, pored novčane kazne, i na pređajtl dva piieta srednjo veličine mjesečno u toku nastupajuće godine. Rafailo čačić.

J. Balln

JEŽEVI STENOGRAMI

SEOPLJE. KROZ ANALFABETSKO RESETO od 87 učitelja do sada je u Srezu skopskom prosijano. to jest rade na opismenjavanju svega 17, a ostaiih GO sa najživljom pažnjom prate njihov rad. STRUMICA TREBOVANJE KAMFORA veče koiičine očekuje još od septembra Narodni univerzitet u Strumici da bl se članovi njegove uprave izmasirall i rad na univerzitetu najzad otpočeo. VUKOVAR. PRST PRED NOSOM nije samo pozoriSnl komad Jože Horvata, već i živa stvarnost koju mnogobrojnl radnici kombinata Borovo preživljujn, idući na posao neosvijetljenim drumom.

DVIJE SUPER NORME

Osijek, 2 januar Učiteljica Stana Gašparević svakodnevno odlazi u fabriku sapuna u Osijeku, ali, umjesto da zatekne na okupu sve nepismene, ona sfalno nailazi na praznu učionicu kao da je osuđena da hoda po tunelu, jer se uprava fabrike nikako ne prisječa da nepismene uputi na tečaj. I, tako, dok se na sve strane traži kalup tvrđeg sapuna da ovu nemarnost zbriše, sličan tečaj osnovan je i kod građevinskog preduzeća »Norma», gdje od 40 nepismenih, određena učiteljica drži predavanja svega trojici, što je zaista supernorma i za samu »Normu«-

Ušteda u vremenu

Ala smo se dosjetfli kako se gtedi; jedan izvlačl gestarom a drugi izrezuje konfete!

ARHEOLOŠKA ISKOPAVANJA

Krupanj, 2 januara Prilikom dubokog jesenjeg oranja članovi Upravnog odbora Radničko-službenlčke zadruge u Krupnju naišli su na splskove životnih namirnica, koje članovi zadruge prošloga Ijeta nijednom nisu dobilL

JESTE LI ČULI?

...da su mlševi po kinomatografima u Skoplju, hraneći se otpatcima od sjemenki i kikirikija, dobili toliko kalorija da veselo trčkaraju oko nogu gledalaca?

...da na tabli MNO u Odžacima ima mjesta samo za dvije riječi „Mjesnl odbor" a za onu treću ~Narodni“, već tri godine se šalje potjemica?

.!.đa u Bačkom Jarku kreda i crna tabla ne znaju šth da rade od dosade, jer od 35 nepismenih omladinaca nijedan ne pohađa analfabetski kurs?

DOVITLJIV FOTOGRAF

KROZ NAŠU ZEMLJU

KAO U STAROJ SPARTI Leskovac, 2 januara Ugledajući se valjda na prastare Spartance, koji su i zimi išli goli i bosi, Saobračajni centar u Leskovcu svoje kamione nije sklonlo u novopodignutu garažu, već ih je ostavio da prkose snijegu baš kraj same garaže. Očeličeni nepogodama, kamioni kao od šale nose slojeve rđe.

PROVOD NA JADRANU

Split, 2 januara U ovdašnjoj luci lansiran je najnovlji šlager; ~Na Ujepom plavom Jadranu neki radnlci spavaju na tavanu". U komponovanju je učestvovao i stanbeni otsjek, koji je prije godinu dana iselio radnike iz pristojnih prostorija i obećao im bolje, Tako danas pedeset radnika spavaju na jednom tavanu.

VODA SA PLANINE

Hrašće, 2 januara Na terltoriji bivšeg karlovačkog okruga završava se izgradnja vodovoda u mjestima Hrašće, Jaškovo, Breznik, Vuksanova Gorica, Mlađakov Vrh, Kluć, Celo, Vukinov Vrh 1 još petnaestak sela. Ranlje su seljaci donosili vodu s udaljenosti od osam i više kilometara, a sada je prestalo da važl starinsko pravilo: tekla voda kud je tekla—

JEŽ POHVALJUJE

...sve one u srezu vinkovačkom, čijom je zaslugom otkup pasulja svestrano podbacio u selima Sremske Laze, Otok i Privlaka. ..sve one u srezu niškom zbog čije agilnosti analfabetski tečajevi nisu makli od slova „a“ u selima V, Krčimiru, Gadžinom Hanu, G. Vlasu, G, Dragovlju i G. Barbešu. • ..Stanbeni otsjek u Vinkovcima, jer je grdno zaposlen, pa ne stiže da nađe zgradu za dječje obdanište. ...članove sii. 'kalne podružnice fabrike tijesta ~Jadranka“ u Zadru što svojoj sindikalnoj akciji u fabrici nisu pripalili voštanicu, iako je ona sasvim zamrla.

TAČNO PO »JEŽEVOM« POTSJETNIKU

Povodom >potsjetnika« iz br. 442 pod naslovom »Mraz i poledicac »Jež« je iz Niša primio pismo slijedeće sadržine: »U potpunosti i jeđnodušno smo prihvatili vaše sugestije po svim tačkama. Vodovodne cijevi već su nam poprskaie- Sto aa trošimo kučine, krpe ili slamu, kada postoji Gradsko instalatersko preduzeče i monteri Gradske uprave vodovoda i kanalizacije- Sve će oni to dovesti u redMi ni snijeg ne čistimo sa trotoara- Taj posao ostavili smo nogama prolaznika i suncu. Psovke nas ne živciraju, jer u njima naročito uživamoPoledicu ne posipamo pepelom i strugotinom, jer bi to prolaznike lišilo fiskulturnih vježbi »lezi, dig’ se«. Ako se nekome desi maler da polomi ili ugane desnu nogu, ni to nije greda- Naša Gradska ambulanta ima odličan sanitetski automobil, a i bolnica nije daleko. Najzad, pri vježbama mora da bude i nezgodica.« Niške ćifte.

CRNA magija

IMA CFMENTA NEMA CEMENTA Cuprija i Despotovac nisu dosada imali veze s cmom magijom, sa fakirima i čarobnjacima. Pa ipak, dogodilo se ovih dana nešto fakirski tajanstveno. Dok je 30 vagona cementa prešlo put od Cuprije do Despotovca nestalo je okus, pokus, preparatus 4.000 kilograma. Sreski poslovni zadružni savez ipak nije pretrpio nikakvu štetu. Ceh su platili kupci, kojima je uzeto po kilogramu cementa 20 para više od određene cijene. Sto se tiče iščezlog cementa, vjeruje se da su ga domaci cmi fakiri (narod ih naziva i cmoberzijancima, lopovima, itd.) pretvorili u dinare.

PRELJA KUDJELJA I NOVATOR MIJALKO

Gornji Milanovac, 2 januara U staro doba bio je strašan propust kad se prelja „sjeti kuđelje uoči neđelje". Zašto? Zato što je bilo potrebno da kudjelja ostane nekoliko dana u vodi, kako bi omekšala za preradu. A trljanje kudjelje to je takva petljavina da je narod zaista imao pravo kad je ismijavao zaboravne prelje, Ali otkako je Mljalko Popović, zemljoradnik iz Loznja, konstruisao novi tip mehanizovane trlice, stanje se iz osnova izmijenilo. Kudjelja se malo pokvasi, a trlica smlati za sat ono što se prije radilo dva dana. I ođ subote do nedjelje gotova pređa. Ipak, i poslije izuma novatora Mijalka, nije preporučljivo da se prase goji uočl Božića ni da se prelje sjećaju kudjelje u dvanaesti čas.

ZAŠTO? ZATO?

ZASTO je fabrika „Jastrebac" u Nišu plačala radnicima za prekovremeni rad po normalnoj tarifi, a ne 50°/o više? ZATO što je štednju protumačila na predratni način.

3 JANUAH 1948

2