Ošišani jež

SJENKA DALEKE PROŠLOSTI

» X' th

U Velesu je skromno proslavljena 25-godišnjica željezničkih formulara iz doba »Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca«. Formulari su i danas u upotrebi- Stanica je njima dovoljno snabdjevena do 1967 godine-

„KOLEKTIV" ZA DRANJE KOŽE

Prije izvjesnog vremena u Valjevu je obrazovan »radni kolektiv« sastavljen od Gojkoviča Milana, Lukića Radivoja i još jedanaest talentovanih kožara, koji, istina, nije imao nikakve veze sa radom> ali je zato volio da »poslujući« telećom kožom deru kožu s leđa radnom narodu- Podjela dužnosti u ovom preduzimljivom »kolektivu« izvršena je, zaista, na dostojnoj visini: jedni su kupovali jonad, drugi su klali, treći štavili, četvrti prodavali, a dobit su, razumije se, svi podjednako dijeliliSpecijalna komisija članova Sreskog sudskog vijeća priznala je cijelom »kolektivu« da je daleko premašio plan normalne zarade, te je njegovo članstvo, iako usred zime, uputilo na Ijetovanje od 6 mjeseci do 2 godine, uz jevtine troškove od 5 do 10 hiljada dinara- PRUGA OD ZLATA

Pazl, samo projektovanje četiri kilometra pruge kod Splita koštaio preko sto četrdeset hiIjada dmara! Da smo mi tako projektovali 1 gradili Omladinsku prugu, ne bi je ni naši praunuci otplatili!

DOMAĆE ZANIMLJIVOSTI

PAO S KRUSKE još kao dijete prije rata, ali se tek poslije Drugog svjetskog rata dočekao na noge i postao ratni invalid Milovan Kalezić iz Dobruše u Srezu istočkom a Miloša Vukelića ujelo prase, pa i on mislio da mu za to pripadaju invalidske prinadležnosti- Liječenje je u toku.

AKO NIJE GROFOVSKO, NIJE NI »OPŠTINSKO«...

Na bivšem posjedu grofa Kulmara u Sestinama, sada zemljištu filijale Državnog zavoda za socijalno osiguranje, treba da se podigne sanatorijum za tuberkulozne bolesnike- Međutim, ima Ijudi koji misle da crnogorično drvo škodi zdravlju, pa ga nemilice uništavajuNarod ovoga kraja smatra da bi prvo trebalo siužbenike koji čuvaju ovaj park uputiti na »liječenje«, ali u neki drugi sanatorijum.

INŽENJERI GDJE STE, GDJE STE?!

Bljesnulo nam je proljeće, ta koreći, usred zime i članovi mjesnog odbora pali u brigu: sunce, vedro nebo i sav ostali proIjećni dekor, tu su i planovi, ali nikako da nađu inženjera. Treba da se podigne Kulturni dom, pa jedna zgrada za stanovanje i još koja manja građevina sve isplanirano i novac osiguran i materijal odobren sve, može se reći, na licu mjesta, ali inženjera ni od korova. Toliku prepisku vodili su sa mjerođavnima, pa ništa, Svi odgovori otprilike isti: na žalost, inženjera ne možemo da vam nabavimo- Prosto: nema ih i tačkaNajzad, pađe odluka da se drug Živadin pošaije u Beograd, da malo procunja i pronađe inženjera pošto-poto- A uzgred, i jedan gvozdeni dio mlina da pronađe. Od žene drug Zivadin dobio čitav spisak narudžbina, od kojih su neke naročita dugmad za kaput triput podvučena crvenom olovkomVeć u vozu, drug Živadin je natrapao na čitavu inženjersku ekspediciju: nekakva kolaudaciona komisija- Raspituje se kod njih drug Živadin za slobodnog inženjera, ali oni, uglas odbijaju mogućnost iznalaženja takvog subjekta— Nema nijednog slobodnog inženjera, tvrđi najstariji među njima inženjera ne možete da dobijete! Samo na doznaku upada neki šaljivčina, a poznato je, da se u svakom vagonu nađe po koji. Ni na doznaku kaže neki drugi veseljakU Beogradu je Zivađin otsjeo kod nekog rođaka- Rođak baš kao što se traži; od inženjerske struke, geometar. Za večerom, rođak žestoko zubima melje zalogaje a istovremeno i nadu druga Živadina: Nema inženjera, to da znaš— Pa gotovo zapjevao zatim: Sto je bilo, to se zaposiilol

Gorkog ulici i uč+ivo zapitoo imaju li dugmad, dugrnad takvu i takvuA trgovac sliježe ramenima i ne podiže glavu— Nemam, odvrača ali vidite tu ispod mene, kod inženjeraDruga Zivadina nešto štrecnu: Kod inženjera? To je valjda nadimak, šta li?

Zašto, molim vas, nađimak? čudi se trgovao Nije nadimak, nego čovjek inženjer. Pravi inženjer? Pravi, dabome, nije valjda tantuz-inženjerl I trgovac? Trgovac! Ovako mu je boljel Nije valjda lud da radi za pe’-šcst ’iljada! Drug Živadin ipak' riješio da okuša sreću kod inženjera-sitničara, ali na vratima cedulja: »Otišno sam po robu«- Produžio drug 2ivadin u varoš, u potjeru za inienjeror Jurio, tražio noge polomio, ali inženjera nigdje da nađeSav napačen, bez nade, nekako predveče, sjetio se onog gvozc'enog dijela za mlin. Neko mu rekao da potraži u nekoj radnji sa starim gvožđem i uputio ga u ulicu 27 marta- Otiiao tamo drug 2ivadin- — Ne znam kaže mu u radnji momak da li ću to ja_ sam moći da nađem, a inženjer nije tu! Kakav inženjer? Zar je za tako nešto čak i inženjer potreban? Ma jok, brate! Nego naš gazda, gazda-Mirko! On je, znate, inženjer, al’ ne radi! Ovako mu bolje? Pa, sigurnol Ali nekako i bez inženjera pronađoše što su tražili— E, sad, kaže Zrvadin donekle ipak zadovoljan možeš li da mi nađeš neka kola, pa da nosim ovo na stanicu! Još večeras idem natragl Da vidim da li je Hi inženjer sa svojim špediterom. Koji? Vaš inženjer? Ma, jok, druže, nego ima tw jedan inženjer koji taljigaši, više rou se ovako isplati, kažel Ali, drug Živadin više nije rnogao da izdrži- Učinilo mu se da je poludio. A kad mu je na stanici jedan nosač ponudio svoje usluge, podozrivo ga je pogledao i upitao jedva čujno: Da nisi i ti, druže, inženjer?

M- Kremea

Poranio drug Zivadin, pošao u varoš- Usput sjetio se ženine narudžbine: dugmad i ostalo. Pa svratio u jednu radnju, Maksima

IDILA A TLANTSKE PORODICE

KAMEN IZ »HILJADU I JEDNE NOĆI«

Vodeničari braća llkovi u B'rtoIju imali su jedan čarobni vodcnički kamen- On je seljacima koji su mljeli žito u njihovoj vodenici zakidao poveiike količine žita i »pečalio za svoje gazde«. Samo jednom seljaku iz okoline, koji je mljeo 300 kilograma žita, ukrao je 90- Ali to je bio njegov posljednji obrtaj- Kamen je osfao na svom mjestu, a gazde su otišle da se odmore od naporne meljave-

LIJEK PROTIV ŽMARACA

Sava Stojanović, blagajnik biletarnice na stanici Paraćin, patio je, siromah, od žmaraca u tabanimaSpopadnu ga nekako baš pred dolazak voza, pa nikako da se skrasi u biletarnici. Em mora da prošeta po gradu, em se na dužnost vrati kad putnici od nestrpljenja počnu da udaraju u šalter, Savu to nervira, žmarci mu iz tabana pređu u jezik, i naravno pred šalterom tresak, pisak ode voz! Da ga tabani i jezik ne bi više svrbili u zvaničnoj dužnosti i da bi se putnici blagovremeno snabdjeli kartama, Sava je dobio pilule u oblandama za tri mjeseca.

JESTE LI ČULI?

~da u rudniku Banovići ima sedam crvenih kutića, da u njima piše na zidu: „Pijanim Ijudima nema mjesta u crvenom kutiću", a da se u tri crvena kutića toči rum?

—da sn frontovske organizacije u Kninu uspjele da od 310 nepismenih radnika obuhvate na analfabetskim tečajevima svih 45 drugova?

—da je uprava Poljoprivredne škole u Stipu kontrahirala samo jedan hektar za sadnju pamuka, ali svakako vjeruje da će ove godine pamučna stabla izrasti u vidu jabianova?

KAD SE STVARI POSTAVE NA GLAVU

...onda krečane oko Niša ne rade, a kreč za Niš dovozi se ' iz Slovenije jer ko će još Ida se bakće s lokalnom privredom ,kad kreča ima u Sloveniji koliko hoćeš! ...onda se za zidanje magacina u Capljini ne upotrebljavaju cigla ili kamen koji su 1 pri ruci, već armirani beton j jer je mnogo racionalnije 1 i jevtinije prevoziti cement sa daljine od 50 kilometara. j „.onda je mogućno da građevinsko preduzeće „Izgradnja“ drži u magacinu sedam novih betonskih miješalica, dok se na drugim radilištima beton ručno miješa jer, zaboga, mašine treba čuvati i štedjeti! ...onda se moglo desiti da [ građenje gimnazije u Krivo| goštani (Makedonija) bude pet j dana odloženo • zbog „nestaši!i ce“ gvožđa, koje se, uzgred | budi rečeno, nalazi u centralnom magacinu preduzeća jer kud bi otišlo rukovodstvo, kad bi se bavilo još i opera: tivnom evidencijom i na te !j ~tričarije“ trošilo skupocjeno jj vrijeme!

BIJESNI PSI I BJELJINSKI ĆATA

Građski narodni odbor u BijeIjini izdao je 14 januara sljedeći oglas: »Stavlja se u dužnost svima onima koji imadu pse kako iovačke tako i sve ostaie da ih moraju držati vezane na sigurnom iancu, kako se je ovih dana pojaviia bjesnoća pasa u blizini grada i prijeti opasnost od proširenja bjesnoće. U koiiko bi se neki pas primjetio da se kreće po ulicama biće kainjen kaznom od 1000. — din. odnosno 20 dana prisilnog rada bez lišenja slobode.*. U građanstvu je nastalo veliko uzbuđenje zbog toga što bijesni psi koji budu kažnjeni novčanom kaznom i prinudnim lajanjem i drugim psećim poslovima, neće biti lišeni slobode, nego će se kretati bez lanca.

MALI JE SVIJET

BHa tako dva (ovj&ka, all Im se putevi razilazili: jedan je špekullsao tekstilom iz Zagreba, a drugl kravama iz Brčkog. Ipak, putevi s'u im se ukrstili u Gračanici u sreskom sudu.

7 FEBRUAR 1948

2