Ošišani jež

PISMA "JEŽU“ GROM IZ VEDRA NEBA

Niža poljoprivrednomašinska škola u Doпјеш Miholjcu uzela je u zakup 40 jutara zemlje od Mjesnog narodnog odbora i vrijedne

ruke đaka stvorile su od ovog zapuštenog zemljišta uzorno poljoprivredno dobro. Kao nagradu za to škola je nedavno dobila akt od Mjesnog odbora da se zemljište vrati, a na kraju se dođaje: „Ako nam prepustite jednu trećinu prihoda s vaše ekonomije, ostavićemo vam našu zemlju za ovu godinu na upotrebu." A eto, nama učenicima nikako ne izgleda pravedno da poljoprivredna škola ostane bezemlj aš. N. J.

JANIJA OD КROMPIRА

Poljoprivrednom otsjeku Sreza mileševskoj ne može se prebaciti da nlje znao šta da uradi Sa 15 hiljada kilograma Sjetvenog krompira. Oko 9 hiljađa kilogtama je prodato, 5 hiljada kdlograma ostavljeno u trap da proklija, i ostalo je taman toliko da nadležni službenici pokusaju janiju koju su sami sebi skuvali.

IZUM I PO

Manje priče, više rada! To pravilo izgleda da važi na skopskim uiicama, јег na sto hiljada stanovnika postoje samo tri javne telefonske govomice, od kojih dvije

obično ne rade. Skojpski poštari smatraju dasena ovaj način uštede ogromne količine energije, koja bi se nepotrebno arčila na dizanje slušalice, dobijanje veze, slatke i žučne razgovore. ★

PROBLEM NADLEŽNOSTI

Osječkoga očnog Ijekara Petra Sokolića pozvali su za vrijeme noćnog dežurstva u Gradskoj poliklinici da ukaže hitnu pomoć u jednom slučaju krvarenja. Međutim, doktor je. kao odličan poznavalac problema nadležnosti, odbio da se јег krvarenje nije bilo iz oka, a on je kao očni Ijekar nadležan samo za oči. 1 ni okom nije trepnuo.

VJEROVALI ILI NE

RUMUNSKI IZBORI

Presušilo...

Pakao po amerikanski

JPUDNDGA DANA stiže u pa. kao neki Amerikanac. Došao je bez igdje ičega, jedino što je u džepu ponio Maršalov plan, U paklu ću i s ovim dobro proći. mislio je. Cim je stigao ode odmah do Satane i Belzebuba i poče: Bojsi, ja sam došao da vam pomognem da udesite pakao. Sve su vam sprave za mučenje zastarjele i izanđale, i ako ovako nastavite. otići ćete dođavoLa i vi i vaš biznis. KUjentela će vas napustiti i grešnici če radije odlaziti u raj nego ovamo. A šta vi mislite, šta bi ovdje trebalo uraditi da bi nam ,posao krenuo nabolje? _ Treba stvoriti ppravi pakao. Pa zar ovo nije pakao? Ta idite, molim vas! Izvinite, aU ovo je kao u raju. Ljudi ništa ne rade po cio dan, nego se samo kupaju u vreloj vodi ili gaze po že_ ravici. Zar je to mučenje? To je pravo uživanje. Uzmite još u obzir da tim Ijudiroa morate da obezbijedite stan i hranu i ostala sredstva za život... Šta vi konkretno predlažete? Gospodo, primite samo našu pomoć. a mi ćemo već sami udesiti pakao da paklenije ne može biti. AU. da U ćete nama dati tu pomoć? Ja sam zbog toga 1 đošao u pakao. Zato ne treba da molite. Mi sami nudimo. Mi smo dali pomoć i gorima od vas, pa što ne bismo i

vama? Sto se tiče vašeg uđjela dividenda će vam biti isplaćivana uredno i na vrijeme. Pod uslovom, dabome, da slušate naša naredenja. E baš ste pravi đavo, гекоše Satana i Belzebub, i posao bi zaključen. Uskoro stigoše iz Amerike čitave čete stijičnjaka, savjetnika i orga.

nizatora, koji počeše da udešavaju pakao po svome. Svuđa počeše da buše zemlju tražeći rude. Montira.ni su aparati i kule za istraživanje nafte, podignute su farme i razne fabrike, počela je liferadja oružja zaostalog iza rata s Njemačkom. Za. sve radove na kopanju, plantažama i u fabrikama upotreblj avani su grešnici zajedno sa đavolima. Satana i Belzebub izgubiše svoje dostojanstvo i autoritet, ali su dobill u gotovu. Jednoga dana okupiše se izmučeni đavoli i grešnioi. Svi su bili očajnl i ožalošćeni i zajecaše uglas; — 1 Ab, gdje su ona srećna vremena kada je ovdje bio pakao!

Ćoškasta lopta

NAUKA je. istina, odavno utvrdila da je zemlja okrugla, ali je čovjek nekako sigumiji kad se i praktično u to uvjeri. Sreski poslovnl savez u Osijeku, poručio je za trgovinu po vezanim cijenama, šest vagona soll od solane u Kreki. Ona ga je uputila na stovarište u Osijeku, stovarište iz Osijeka na Glavnu direkciju u Beogradu. a ova opet na solanu u Kreki. Tako je Zadružni savez ponovo stigao na onu tačku sa koje je pošao uvjerivši se i praktično da je zemlja stvamo okrugla, iako na njoj ima i čoškaste pameti.

Radio dramatizatori

Ovo je sigurno neka dramatizacija futbalske utakmice? Ne, to spiker Ijubljauske radio-stanice prenosi futbalsku utakmicu.

S APRIL 1948

3