Ošišani jež

U GRČKOJ SU UPOTREBLJENI PSI ZA BORBU PROTIV PARTIZANA

Ođlomak iz žalosnog igrokaza „Bratstvo sjedkesa i palikuća“, koji uopšte nije napisan, ali se uveliko igra. (Dejstvije VL Odigrava se u svečanoj sali „negaje « Zapadnoj Evropi“ za vrijeme vladine sjednice. Namještaj; nasred sale veliki sto, oko njega dvadesetak stolica, na svakoj stolici po jedan ministar. Sto i stoHce su u stilu baroka, ministri u stnu ~šik-modern“. Na sredini velikog zida kamin, na njemu porcelanske figure: na jeđnom kraju vitez na konju iz doba kralja Artura, na drugom dva dječaka. Događa se aprila 1948). Prvi mlnistar; van Imperljal: Gosppdo, prelazimo na sljedeću tačfcu dnevnog reda: molba kraljevske grčke vlade za pomoć u trupama. Referisaće Njegova Ekselencija Gospodin ministar Spoljnih Poslova van Baziž. MLnjstar spoljnih, van Baziš (poslije Citanja prepravljenog lanjskog referata); Pošto grčki narod ozbiljno ugrožava položaj grčke vlade, a samim tim i čitavu Zapadnu Evropu i Hrišćansku Civilizaciju, predlažem da ukažemo pomoć i kapom i šakom. Ministar kolonija, van Gaziš; Pošto ne bismo mogU da gazimo naše kolonije ako ne obezbijedimo puteve za Bliski i Daleki Istok, predlažem da se odobri pomoć i zgazi grčki narod. Ministar policije, van Kundak; Da bi se i nama (flakšao posao u zemlji i komšiluku, glasam za. SBnistar rata, van Atom; Moje trupe su ionako neraposlene, jer je naša clvilizatorska misija u Indoneziji privedena kraju. Koncesije koje nam je Proviđenje đalo ostale su naše: guma, petrolej, bakar, kakao... IJgovori o kupovini oružja ne mogu se raskinuti, gospoda fabrikanti ne bi pristali... Ukratko: podupirem prijedlog! SĐnistar vjera, van Opijum: Gospodo, vjera je ugrožena, svete tajne su u opasnosti! (Drži govor od pola sata i na kraju briše suze). Glasam za prijedlog. OstaH ministri: van Grabiš, ▼an Parazit, van Tat i dr.: Svi smo za pomoć bratskoj grčkoj vladi i bratskom grčkom kralju. Prvi ministar: Onđa jednoglasno! Molim NJEG mlnistra Rata đa razradi plan. (Dejstvije VTI. Ista sala, isto vrijeme, drugo otstojanje. Porcelanske figurine na kaminu kao da trepću). Vltez na konju iz doba kralja Artura (porcelan Sevr): Bravo! Ovo je državnički gest. Ni kralj Artur ne bi bolje postupio, a ni pokojni Luj Sunce. Ona bagra narod protivi se Nj. V. Kralju... Strašno! Da nisam od porcelana, i ja bih pošao... Prvo dijete od porcelana: Zaista strašno pa ovo je intervendja! Ovo je agresija!!!

Dmgro dijete od porcelana; Cuti, tu je ministar policije.« Jesi lud!„ (Dejstvije VIII. Sve isto, staro otstojanje). Prvi ministar, van Imperljal: Ko je to rekao: ~Ovo je agresija"? Ko se drznuo?„ Svi ministri: Niko, Ekselencijo. PriCulo vam se. Kakva agresija! Ovo je klasičan primjer srodnosti duša po mister Cerčilu. (Dejstvije IX. Scena zahvata cijelu salu). Drugo dijete od porcelana: Ne vrijedi vam to koliko ni rhrtvom molitva! Prvo dijete od porcelana; Klasična agresija! (Ministri ćule uši. Ministar vjera van Opijum podbode ministra policije van Kundaka, a ovaj zgrabi za noge ministra rata van Atoma, okrene ga triput u vazduhu i zavitla u pravcu nevaljale djece od porcelana. Van Atom je’ rđavo pikirao i raznio u paramparče Viteza na konju iz doba kralja Artura. Djeca se grohotom smlju). Svi ministri (prvo munu van Opijuma, đa razbiju baksuzluk, a onda puni slutnje): Rđav pređznak Mlnistar rata, pa da tako promaši! Kad nije u stanju da likvidira djecu od porcelana, šta će on uraditi na Olimpu?

GRČKO MIJEŠANJE U UNUTRAŠNJE STVARI SAD

Javljaju iz Vašingtona da je na tajnoj sjednici američke vlade raspravljen slučaj drskog miješanja jednog grčkog kraljevskog oficira u unutrašnje stvari Sjedinjenih Američkib Država. On je, bez prethodnog i naknadnog odobrenja Grisvolda, na svoju ruku đonio odluku o operaciji jedne čete monarhofašista. Svojeglavi oficir primjemo je kažnjen: zaplijenjeno mu četmaest koza koje je zarobio u inkriminisanoj operaciji.

KRNJE PROGNOZE

Pošto je veći dio delegata na panameričkoj konferenciji u Bogoti uhvatio maglu, ostatak je počeo „kmje zasjedanje", u vrlo kmjem raspoloženju. Džordž Maršal je prosto bijesan na američku obavještajnu službu što nije predvidjela događaje. On je tražio hitno izjašnjenje 1 agenti su mu poslali kratak i jasan odgovor: „Übistvo Gaetana predviđeno. Revolucija ne.“

RAČUN S KRČMAREM

Dok dvojica račun svode da trizonski stvore kraj, već u gušu trećeg ode svezonalni zalogaj.

AUSTRIFIKACIJA

I fašisti s brda, s dola ~studenti“ su raznih škola, jer diploma ratna traži da je paraf sad osnaži.

MEĐU UBICAMA

Angloamerikanci su u zapadnoj Njemačkoj zabranili prikazivanje njemačkog filma „Übice su među nama“.

Zabranjeno je da nas osuđuju, pa je razumijivo što zabraniše i film koji je protiv nas!

ZAKAŠNJENJE

OLAZE jutros njih tro/ J jica petnaest minuta poslije početka kancelariskog vremena. Sta je petnaest minuta prema vječnosti? Aii evidentičar je uporan, kaže: „Zakašnjenje“. Ali ta trojica su principijelni Ijudi. Hoće stvar da postave na pravo mjesto. Treba je načelno proanalizirati i doći do zaključka. Stoga zasjednu za svoje stolove, sklone akta u fijoke da ne smetaju, nabave preko poslužitelja zvonce, naprave dnevni red i počnu užu konferenciju po tom problemu. U diskusiji se prvo dohvate pitanja uskogrudosti, i poslije prvog sata plodne diskusije dolaze do zaključka da treba imati širine i predvidjeti razne nepredviđene okolnosti. Može da. pukne pertla pri obuvanju dok se žuri u kancelariju, da se pokvari rešo pri grijanju doručka, da spadne trola na tramvaju ili da čovjek trči za tramvajem pa ga ne stigne. Poslije drugog sata dlskusije pala je primjedba da možda evidentičarev sat nije bio ispravan. Odmah je organizovana uža komisija za ispitivanje te značajne pojedinošti i jedan od trojice (on je pretstavljao cijelu tu komisiju) delegiran je na Terazije da pogleda na nekom hronometru tačno vrijeme. Kroz sat se komlsija vratila i konstatovala da je evidentičarev oasovnik išao dva i po minuta naprijed. U četvrtom satu analiziranja donijeta je rezolucija da se zatraži mišljenje plenuma, to jest svih činovnika predu-

zeća. Pošlo se iz odjeljenjau odjeljenje, od stola do stola, i svakom ponaosob izložena je čitava stvar sa principijeln« tačke gledišta. I kao što, obično, masa Ijudi ne pokazuje interesovanje za dubok* pitanja, analizu i načelna rježavanja, tako šu se i u našem preduzeću skoro svi izgovarali da nemaju vremena za diskusiju. Oko podne su prlkupljena sva mišljenja, ’ primljene nove sugestije i pozvat drug evidentičar da mu se saopšti čitava stvar. On je i dalje o» stajao nepopustljiv i kruto je tvrdio da nedolazak na posao u određeno vrijeme znači prosto zakašnjavanje i da u grafikonu mora tačno da se zabilježi. Ali njih trojica su, i pored toga, bili zađovoljni, jer su problem osvijetllli sa sviju strana, analizirall ga do potpunosti i ušli u suptilnu problematiku cijelog pitanja. Oko 13 časova pristupili su tekućim kancelariskim poslovima, svjesni da bi svako odmaranje za vrijeme kancelariskog rada bilo samo na štetu preduzeća i cijele zajednice. V. K.

HLADOVINA NA BON

Radovi na uređenju parkova u Peći u punom su jekn. Izvođe ih krupniji četvoronoSci, koji potkresuju grane, tabaju leje, i plljeve cvijeće. Kad parkovi buđu potpuno uređeni, građanstvu će se izdati bonovi za hladovinu.

ZNAJU SVOJ POSAO

Kažu da ste letjeli nad Jugoslavijom đa tražite provokacije. Kakve provokacije! Mi smo imali zadatak da snimamo.

POPRAVNI ISPIT

Angloamerikanci obnavljaju njemački generalštab na čelu sa feldmaršalom Rundštetom, pod firmorn „Odbor istoričara".

Pali ste jedanput iz istorije morate je ponovitC

84 APREL 1948

3