Ošišani jež

Dva lažna gluvaća i pametni Baća

Foučna polu-pjesma za špekulante

UCENIK privrede krojačke Je Baća, vrijedniji od mrava, bržl od smdaća. Samo se doskoга on stldio dosta zbog svoga majstora, kom je ime Kosta. Jer taj gazda-Kosta ne zna šta Je dosta: komad štofa nikad njemu ne preosta da ga vratl onom ko odijelo šije dovoljno tkanine njemu nlkad nlje. Poslije od ostatka, vi već razumijete, ispod tezge uvijek pitino je dijete: neke pantalone il* ođljelo malo, prema tome šta se već sašiti dalo. Sramota je Baću, samo ne zna kako da naući gazdu: to je naopako. Ail, slučaj htjede 1 ispade tako da se gazda-Kosta urazuml lako. Nalšao jedan seljak s nešto šajka, pa za gazdu pita, a Baća se vajka (domišljat je bio): Tu je majstor, all gluv je mnogo. Da li bi on šioT Kako ne bi mog'o? Jedina mu mana, velim: gluv je vrlol Ti mu vlčl zatp kol'ko nosl grlol I otrča Baća gledaj malog vraga majstor-Kosti brzo u sobicu straga. Poče da govori, ali ga smijeh spopa: Doš‘o jedan seljak! Gluvlji je od topal Sto se smiješ glupo! Ej, budala što si! Vlčite, majstore, što vas grlo nosil Zamlslite kakvo s.ad nastade stanje. Viču seljak, majstor, poče opšte dranje. Majstorica opet tu sa strane stojl, odmjerava sukno, kao da već kroji. Seljak iz sve snage: A pošto će biti? Po tarifi ja ću vlče gazda šitil Hiljadu i dvjesta, zna i dijete svakol Ali gazđarica šapće sad polako: Sto jeftino tako? Za čakšire baška, a baška za sako. Pa mu duplo tražl; dvlje hiljade kaži. Gazda (opet tlho): Cuti, glupa gusko! Pogledaj to sukno ono nije usko. Odavde ću, vjeruj, istlna je cijela, istjeratl lako dva para odijela! Kad odjednom giuvi progovorl selja: Da rabote čudne, da čudna veselja! Da se sudu sreskom posao ne stvara, po tarlfi menl sašij oba рага! Da T je gazda-Kosta tada pamet stek'o? Ne znamo, tek Baća na kraju je rek'o: Ja sam mali, all čujte moje mnjenje: Od ćara, majstore, boIje je poštenje!

В. Beogračlć

MALI LEKSIKON Nožić za brijanje

Nožić za brijanje je mala, tanka čellčna pločlca od nepoznate mekane kovine. Služl za paranje šavova, zarezivanje olovke, sječenje žuljeva na nozl, itd. Za brijanje se upotrebljava ovako: Covjek uzme nožlč, metne ga u takozvanl žilet-aparat, onda nasapunja llce. Lljevom rukom zategne kožu, a desnom prevlačl spravu po licu. Pošto tako skine svu sapunlcu s Иса, čovjek opere aparat, dezinlikuje rane, zaustavl krv, bacl odranu kožu 1 ode do berberina da se obrije. Narav-, no, može I prije oplsane ргосеdure da ode berberinu.

TRIPUT BOG NE POMAŽE

Anica Dolovac iz Curuga napravila je dvaput dobar ~obrt“ preprodajučl ~Ibar“ i ~Zetu“ po 15 dlnara paklo, a šibice po 2,50 dinara kutiju. Kad je, uz parolu, „triput bog pomaže“, krenula da još jedared okuša sreću, ustanovila je već na željezničkoj stanici da ova parola nije tačna u čemu su joj pomogli organi aarodne vlastl.

Razgovori ugodni

Zamlsll, objeslo se Covjek Evo, već dva sata visi... ... na telefonu

S neba pa u rebra

ТА ARTOTEKE su preduzećima desna ruka. Tamo stoji, cmo na bijelo, gdje je šta, čega ima I čega nema, sve sređeno i složeno po azbučnom геdu. Pa i u leskovačkom preduzećv ~Partlzanka“ stoje kartoni, u njih magacioner sve zavodi, a poslije samo precrtava lli dodaje. A jednog dana naiđe neko iz odjeljka za pakovanje: Treba nam hitno oko trista buradi. Ovaj pritlsne na ~jahača“ kod slova „В“, otvori karton i veli;

Aha, burad! E, ima ih samo 187, a tl se razmrdaj i ргоnađi negdje ostatak, pa ćemoporučitl. Pravo veliš, odoh da se raspitam. Ama, nema tu potrebe da se razmrda ni da se raspita upllće se jedan što se tu zatekao. Ima ih, vala, kod nas preko dvlje hlljade. Sta tjeraš šalu! Gledaj: 187 piše prosto i jasno. Doista је plsalo, aU stvar nlje blla prosta i jasna; na stovarištu je bllo, glavom i bradom, dvlje hiljade buradi raznog kalibra. A na magacionera staklare u Paraćinu navalile porudžbine za cement, gradi se svuda. Pogleda on u karton pod ~G“, pa samo piše; „Izdajte pet, deset, dvadeset hiljada kilograma cementa." I taman odahnuo i briše čelo, kad onaj iz stovarišta telefonira;

Onu prvu porudžbinu sam izdao, ali ove dalje ni makac. Kako: ni makac? Izdajte kad kažem! Ama, ne može, na stovarlštu smo imali svega pet hiljada kilograma. Dođite, i viđjećete. Ovaj je došao, ali nlje vldlo ništa: Ispostavilo se da u kartonu nije bilo baš tačno zapisano šta je 1 kako je. Ponegdje, lako je tačno zapisano, ne vrijedi. Tako u fabrici ambalaže na Rijeci pođ slovo „0“ niko nije zavirivao, a kad su zavirili imali su šta i vidjeti: olova ima toliko da se ni za pedeset godina ne bi utrošilo. A negdje, prosto naporsto, ne piše ništa. Jedna fabrlk_a u Kranju potražila neki aparat za mjerenje. Pogledali oni lijepo u кагton, i pošto tamo nisu našli aparat, presavili tabak i poručill ga iz inostranstva. Cekaju onl tako odgovor, čekaju, kad neka komlslja što je zalutala na tavanu pronađe isti takav aparat. Pao nekako s neba. Ali, srećom, ne u rebra, јег da Svako iznenađenje iz kartona mune svog autora u rebra, on bi se našao u neugodnoj situaciji.

Ništa opasno

60% poziva za noćnu Ijekarsku pomoć su neopravdanl.

Znaš, nije mi biio nešto dobro, pa sam pozvao kola za brzu pomoć ... Ne brini ja ću časkom do bolnice, da popij m koji aspirin, i odmah se vraćam.

Priredba bez greške

U novoj ustanovi dočekaše rne s oduševljenjem. Takav im baš treba: došao iz unutrašnjosti, a radio na kultumo-prosvjetnom sektoru. Ama stanite, dragovi ustručavam se pričekajte da se malo priberem. Velika je ovo varoš. №је šalal Ne brinl ništa! Vidjećeš, sve ide kao podmazano! Eto me već i na prvoj sjedniei: rješava se o priredbl. Koji kestar da se angažuje, „Rols Rojs“, lli „Morning bojs“? M!išljenja se podijeliše, nastade larma. To ćemo lako pokušavam da ih umlrim. Da rlješimo najprije o programu. Sa programom je već u rer du, biće bez greške. Samo ti gledaj da osiguraš bife, Nećkam se: nikad nisam bio bifedžlja. •—Ama, ne razumlješ, to je zbog prihodal Dobro, kad je baš tako. Gdje ste dosad uzimall malinu i sok od jabuka? Malinu? Sok od jabuka!? Narači ti samo vlno, a ovdje ćemo naći rakije i piva, pa će biti bez greške. I bllo je tako. Ja »am se do duše obrukao; nlsam naručio vino, ргорао sam sa pivom, ušeprtljao sa rakijom. Neveselo odlazim na priredbu, nadajući se da ipak nije sve izgubljeno: moćl će, valjda, 1 bez pića. Kad tamo, bife radi sve u šesnaest. Doblo sam, izgleda, zamenika. Gledam da naiđem na nekog poznatog, a utom se iz sale začu pljeskanje. To je sigumo počeo ргоgram upozoravam jednog što petlja Sa kriglom piva. A, program. Neka ga, glavno je da igranka nije počelal Još se nisam čestito ni smjestio, a program se već završi. Za trešta onda jedan talambas, a poklopi ga mijaukanje i cijukanje poče igranka. Igrači stadoše da prave neke krlvine, a čas po čas se vješto bacakaju i treskaju nogama. Za vrijeme pauze muvam se po sali. Aha, eno i Janka. Pa šta je ovo, Janko, pobogu? Kako; šta Je? Bez greške! Opet zatrešta onaj talambas. Janko nađe partnerku, iskrivi se, mislim uganuće leđa 1 poče da se rita, a ona stade da izbacuje noge lijevo-desno.

Krenuo sam, ošamućen i oznojen. Sala mi nekako 1161 na krivu Drinu. AU, sad nešto misllm: ispraviće se, valjda,jer sam posjetio odonda još dvije-trl priredbe i vidio da nije svuda tako. Samo treba zapeti da i kod nas пе bude više onako ~bez greška 11 ,

„JEŽ“ savjetuje Beogradske rejonske zadruge i slične

Rejonske 1 sve ostale nabavIjačke zadruge treba u svom poslovanju strogo da se pridržavaju ovih savjeta, koje mime duše mogu da unesu i u svoja pravila: 1) Prodaju valja ograničiti samo na racioniranu robu. 2) Ne treba vršltl nabavljanje neracionirane robe, kako se osoblje ne bi nepotrebno preopterećivalo 1 zamaralo. Sto manje posla manje l odgovomosti. 3) Ako neka zadruga neobazrivo nabavlja i neracioniranu robu, onda treba da pazi da na lageru ima što više siđola 1 njemu sličnih sestrinskih preparata a što manje keksa, što više likeга a što manje vina, što više četaka a što manje jeftinih jaja, što više korpl a što manje voća,- što više bonbona a što manje šećera. 4) Kod nabavke vlna treba paziti da ono ima sljedeće kvalitete: da je dovoljno kiselo, tanko i mutno, kako bi, istovremeno, moglo korisno da se upotrebl za salatu u nedostatku sirćeta. Najvažnije je da etiketa bude što luksuznija. 5) Zadružne prodavnice voća treba da prodaju što nezrelije voće. Prilikom utovarivanja i istovarivanja lubenica ne treba voditi nikakvog računa, tako da lubenige stignu na lice mjesta što met's i napukh'ie, da se polrošači ne muče oko sječenja.

6) Ravnođušno posmatratl геdove i čuvati Ijubomorno njihovu tradiciju. 7) Na zahtjeve potrošača ne o baziratl se, a knjigu žalbi držat što dalje od svjetlosti dana.

Fiskultura i sport Živa utakmica

Na tutbalskoj utakmlci Između beogradsklh klubova „Cukaričkog“ 1 „Grafičara" postignut je sijedeći rezultat: 4 djelimlčno polupane glave, 3 рага prebijenih nogu, 4 nokauta; prebačena su 2 kublka krupnijeg i sitnijeg kamena, ugaženo 10 bašta, iščupane 2 tarabe.

Ljekovita travka

Zalud je narod Sreza svrljiškog postigao veliki uspjeh u akciji sakupljanja Ijekovitog bllja, kad se nije sjetlo da uzabere i jednu travku koja je tamošnjim otkupljivačima vrlo potrebna. Ova potreba otkrivena je onda kad se utvrdilo da se zadruge i Sreski poslovni savez još nisu pogodili kako će se vršiti preuzimanje biIja. Seljaci su odmah primijetili da su ppgriješili što nisu nabrali i travku koja liječi birokratska oboljenja, ali vjeruju da će i tu Ijekovitu biličicu übrzo pronaći pa će valjda i otkup onda početi. Snabdjevačkоpotrošačke vijesti

Periferiske pijace kod Cvetkove Mehane, na Banovom Brdu 1 Dušanovcu, podnijele su molbu Izvršnom odboru za usinovljenje, pošto se Peta rejonska zadruga za snabdijevanje 1 preduzeće za voće i povrće ~Kosmaj“ odnose prema njima kao prema pastorćadi. Pošto Uprava ekonomlje u Panćevačkom Ritu nlje nabavila aparat za televizlju, pomoću koga bl ustanovila čega sve ima na njenom gazdinstvu, tamo stoji još uvijek neobrano 20 vagona kupusa. Oćekuje se da će nadležni i bez televizije utvrditi gdje je zapelo. Villm Gutvaj \z sela Cerici kođ Vinkovaca, progutao je 50 metrićklh сеп-Ц pšenice uzimajućl veću količinu za ujam na svojoj vršalici. Progutana pšenlca izašla mu je već na nos. Nabijali su svoje džepove Varaždinke Roza Hojnik, Jelka Andrejić 1 Stefanlja Mišlnskl, a nabili su sebl na glavu teže novćane kazne. One su usput nabijale i cijene i bavile se švercpm i špekulacijom.

MALI OGLASI

Krupniju stoku, dobro potkovanu, rado piimam na odmor 1 Ijetovanje. Poželjan dolazak u krdima. Ishrana travom i drugim domačlm rastinjem obezbijeđena. Preživanje u debeloj hladovinl. Рагк u Budvi Carobnom cjevkom, kojom sa služila još moja pokojna prababa, vedim crve Iz oka, uha i nosa. Po dogovoru može 1 iz koljena, peia i noktiju. Vellčina 1 debljina crva strogo po pacijentovoj želji. Нопогаг svega 60 dinara. Ordinaeija kuma-Ruve iz Sat-male, Leskovac,

DVA MJERILA

Sad pošto smo nabavili ovu trulež za zađrugru, mogli bisrrjo da potražimo nešto bolje za svoju kuću.

SOLIDNA KESA

Pošto kesa ima 200 grama a vama sljccluje 170 grama kafe, to vi im te još meni da dodate 30 graraa.

21 AVGUST 194:

5