Ošišani jež

ЈЕВТИНОЋА У САД

Шбтјш

КРНВПЦОМ влагнпка једпвг руднма угља у државп Илппоис (САД) дошАо je до вкОплозпје, и Уо.Ч прНлпКом пбрпнуло je 110 рудара. Суд је казНпо влАОнпкв Оа 1.000 Доп Ора, пз чега ее впдп да жпво! јвДног рудара врвдв у Амврици само 9 долара. Очпгледно је да су амнрпчки меродавнп бостпгДп додуше> само на овом севтору запрепашћујућу јевтнноћу.

НЕДОВОЉНО КВАЛИФИКОВАНИ

Из Кгксха-фена (енглеска зона 6fern&Ttß]e Нем&чие) јавља ју да су надлежни одбжлв молое петорпце Мемада да буду прпмљени за офицпре тажозвДне „Цпвплне сграже Hontto су молпоцп сттшјли у вацпстнчку странку тек 1935 гоДпне, а не 1933, посредн је, свакако, недосТатав стручннх квалификацпја за обавл>ан.е овако одговорних дужноств.

ДУБОКА НЕПРАВДА

П ОЗНАТОГ нацисту кнеза Турн унд Тавспса задеспла је велпка несрећа. Од 48.000 хектара земље окупацпоне влаСТи Западне зоне одузеле су му 1.800 хевтара н за њу нсПлагпле свега 12 мплнјарди нарава. Дубоко уцвељенп кнез->ПlЛијардер прпмпо је телеграфска саучешћа 6Д многобројних нацисТиЧкпх удртжења и корпорадпја.

Молба једног сирочета

Београдскои џокеЈ клубу

Поштбвала гбспбдб И пријатељи, Извештен сам Да су на АнтИ= фашистичкбј изЛожби у Берли= ну изложене и слике о погибијВ мбга пбкбјнбг родитеља АлСК., сандра, ПотТо је тиме мбј таТИца Нспао жртва фашизмај то 6ać мси лим да ургирате да ми G6, Наб ратном сирочету, ДодбЛи пбмбћ кбја припада пбрбЛИЦама жртава фашистИчкбг терора, пбгбтову С ббзирбм на чињеницу да су мИ нарбДИ ЈуТбелаНије само-

Београд ВОЉН6 ОдУзСЛИ КраљСбСКУ алаНажу. Ako Неко буДС буииб Прб= tub бвв моје молбе, запушите му усТа ТИие да бПи у ВерЛИНу Ваљда ббЉе зИају ko ј? аНТН* фашист, ПотТб Су ЖИвеЛИ у фатистИчкбј централи. За свбдоке иаведите чика Павла и стрина олту, КОји đy усПбтно настааили аитифатиетнику делатност MOfa Т&тИце. 1 У НМе краљевске куће ПЕТАР бив, il

Салдо мортале

МАРИ: Гбеподине Претседииче, ДаНас ‘ у седамнаест часова и Двбдесет н три ми- : нута Мбјбј влади је ИВГласано неповерење .., 1 ОРИОЛ: Веома неугодно ... овоТ Месеца већ трећа влаД§ ... нб Мбгу више да i памтИм Имена. Још је добрб да програм остаје увек НсТИ. А каКО је ДбтЛО до Иеповбрења? МАРИ; Неелота у ВЛадинИм стр9Нкама ~, дубоке принципијелне прнроде! ОРИОЛ; Шта ће Сад Да каже Месје Маршал? Он Се увек љутН КДда tsakoj новој влади Мор& изноћа да тумачи пријатељске дИректиВе... А какве су to принципијелне разликб? МАРИ: Социјалисти су били за otnyштање 15% службеника н 27 e /b повИШења цене хлебу, док су МојИ партИСки другови захтеваЛи 13,8 e /e отпуштања и 28,4% веће цеие Хлебу ... i ОРИОЛ: Зар иисте мотли Да се сЛожите? БЛУМ: Наравнб да смо Могли. Баш сам хтео да предложим средину од 20 од сто редукције државних службеника и 30°/о повишења намириица... то су веома елегаИТне, Округле цифре... ОРИОЛ: Господо, то су технички де-

Таљи. СиТуДЦНја је озбиљна и биће потребмо да консулТујем ... МАРИ: ...Тефове партија, нб ПрИтом ... ОРИОЛ; К&ко? Какве тефове? Какве партије?

МАРИ: Па, peKocte, Mbpate консултовати? I ОРИOЛ: Рекох, рекох, али не рекох шефове naprhjal Морам КОКСултоватК Месје Офмана, опуномоћеника Месје Маршала. Господо, довиђенЈа!

ШУМАМ: Mecje Офман, на жалост, опет криаа владе,..

ХОФМАМ: СОрИ, аЛИ кбд ваС С0 често мењаЈу владе! ОРИОЛ: НеПраведни čte, иесје Офман. Оба Влада će доста дугб дрЖала .;. ХОФМАН; ТрИ дана. ( ШУМАН: Три и по дана! ХОФМАН: Није ваЖно. Ја не желим да се мешам у унутрашње ствари ФранЦуске, али мени је потребна влада која зна шта хоћу. i ОРИОЛ: Треба само наћи погодну личноСЛ. ХОФМАН: То није проблеМ, Француска је пуна погодних ЛичНОсти, чија је СпбсобНост оПробана! ОРИOЛ: Можда Кеј... Мок ... МеЈер . *. ХОФМаН; Није Важно каКо се зове, само Heka су Као Шуман и Блум! И не заборВвНте: Маршалова помоћ намеће вам обавезу шТрајкове не волим! МОК: Не брините док меНС виДНте! Француска вЛада је част!о извршавала своје обавезе. |

КЕЈ: ...Да саставимо декларацију владе... ШУМАН: Није пбтребно. Месје Кеј. Узмите декларацију која је одлично послужила у прошлим владама.

МЕЈЕР: Саиб цифре треба измемитш Сада је порез за 80 милијарди виши. ј МОК: А плате за ието толико мање... ШУМАН; ..:Па се једно с другим Потире! КЕЈ: ttac чекају важни задаци: flpe свега да реШимо хоћемо Ли приликом штрајкова да употребимо сузавац или . ; . БЛУМ: ... или другим речима да докажемо да нема потребе за де Гола док смо ми овде ... * * I КЕЈ: ... Ова влада жели да изведе наШу реПубЛиКу Иа пут разборите доктрине... Али зато су Потребне нове жртве i .j ★ ПРОДАВАЦ HOBttttA ... Нове жртве у сукобу штрајкача И полицИје... Три мртва, шеСИаест рањен Их... НајМовИје вести! А. X.

НИЖА ФОРМА

Аустралиски морнари оружјем су напали грађанство и опљачкали читав један кварт у Ђенови.

Срам вас било, зар нађосте баш ty форму пљачке? Паметни људН направе Маршалов план!

ДУХ НА ИЗЛОЖБИ!

Дух ГебеЛСбВ овде вршља јављају Нам Из Берлина ћоред другИх разноразиих врло мрачиих величина. | ОноМад ее дух тај створи na иЗЛоЖбИ (није шала!) прогошеиих 5д фашизма и ббнђе net-fflect сала. Али иажњу ПрНвучб му баш Онај „ФМРЈ леб“: видб иенис АЛеИсандра н „Изврстан Изббр“ цео. ИзлаЗећи Са ИЗЛОЖбе, лух изјапИ; добре ибФЗ 1 : Кукабтог МИ крета, ИИ ćaM удесИб не 6ИХ боље!

Justitia Democristiana

У Италији су дате ћове повластнце акционарским друШтвима. ...Ко има даће иу се и претећи ће му, ко нема одузеће му се и оно што има... (По апостолу де Гасперију, Нови завет, глава X)

СЕНЗАЦИЈА КА БРОДВЕЈУ

(И НА ОСТАЛИМ БУЛЕВАРИМА) Љубавна идила завршена хепиендом! Богати наследник узииа сиромашну удовицу!! ЗВАНИЧНО САОПШТЕЊЕ О ВЕНЧАЊУ У ФРАНКФУРТУ н/М У иМе Сједињбних породица Волстрита и у иИе Херенклуба објављујемо urbis et orbis венчање наших најмилИјих Мр. Џо Крај, јр., геиерал за пепзију & Фрау Бизонија удова ХИтлер, рођена Јункер Кум (који не да да нам изгорН кеОа) на бвом венчању биће Мр Маршал. Свирачи ria венчању бнће Т. г. Шуман и Бевин (НајпозНатије друге виолине последњих времена). Свечан обред обавнће лично Мр Папа Банкет прНређујемо ми. Банкет плаћају Банк д Фрапс. Банк оф Енгланд И још неких 14—15 заћадноевропских бана Ка. Мевестнна дражесна нак&нчад (која дрл{е Шлеп да će, сЛучајио, не испрља) Тг. Цалдарис и Јалчин. Трајање обреда Од поноћи до Врвих петлова. Свадбено путовање и меДени месец провешће младенци инкогнито. Венчање објављују за МЛадожењу: татица (неколико неразумљивих и нечитких потписа) маиицз (бтисак палца место потписа). За невесту: тутори (следују потписи Управног и надзорноТ одбора И. f. Фарбениндустрије) Син (из првбг брак§) Франко с. р. и остала МнОТобројНа раСељена и нерасељена деца.

2

25 СЕПТЕМБАР