Ošišani jež

ПРИЧА О ВОЂИ

Оовом вођи, варавно, све најгоре. Има ли икога ко не зна где нас је довео? Или још боље: има ли икога ко-зна где нас је довео? Зпамо ли уопште где се _НЈјлазимо? Зиамо ли куда смо безглаво

кренули? У пустињи ли смо, у прашуми ли смо? Залутали у очај, у пропаст, у сиромаштво, у несрећу. С које раскрснице. куда да закорачимо? Има ли правца који нас некуд води? Неуморно сам писао против вође, протпв његових, толиких, рђавих особина, против зла које нам је приредио. Против живог песка н живог блата у које нас је увалио. И да не дужим даље. С поносом истичем да сам допринео веома. веома много да се овакав вођа, народном вољом, иародним незадовољством, смени и испрати v исторнЈУ- Народ је најзад изабрао вођу пре.ма себи, пожртвованог, скромног. поштеног. предусретљивог, срдачног и без мана. Могао је да почне дуго прнжељкивани препород и свеопшти напредак. Ја сам, нажалост, завршио у затвору. Искрено говорећи, тога сам се и плашио. Осуђен сам у име народа. Моје прпче о вођи сада су биле чиста лаж и огавна клевета. Руку на срце, новн вођа је збиља био друкчији, али нисам могао да докажем да сс моје приче не односе на њега! Биле су, на моју несрећу, толико убедљиве!

Растко ЗАКИЋ

Карикатура:

Мухамед ЂЕРЛЕК

БАЛКАНСКИ НЕРВЧИК

Зоран РАНКИЋ

Био је то честит човек док самтако оњемумислио. Покорен ни слободом. Ако нема баш никаквог избора - можда ћеш бити изабран. Када умрем многи fce за мене бити мртви.

Пола за једне, пола за друге, а сви ми за једне. Добри афоризми се пишу тако што се лоши не пишу. Бисери бачени пред њих остају, јер свиње иду даље. Долазе тешка времена која су већ одавно ту. Мудри теже смислу. Глупи га знају.

Ах, живот је један, а нас, ах, толико. Рече ми на обали пустој, на обали мора: мени се уопште не исплати што сам Србин. А колико тражиш, брате Србине, да то не будеш, упитах га на обали пустој, на обали мора?

26