Otadžbina

О ГЛ,ИВАМА II ВРЕЊУ

617

је у неку руку поље за нримену Физиошшке ботанике. Кт сме да каже, да велики непредци у пољо тривреди за1адни< зема ва, нису произишли из напредака, које је биљна Физиологија у оиште а нарочито иознаље храњења зелених (хлорОФЛ .ших) биљака учинала. Култура ових зелених оиљака има врло ве.шког уилива на благостање земље и парода, на њихово богатство и спагу. Какве би приходе имал! Србија кад би се бар воћарство рационалније обделавало. Ко о овоме сумња, нек погледа у Ф ;шансији на цифру, коју нам наше шљиве дају. А каква би та цифра била, кад би се код нас воћарство паметније обделава 10. Исто је тако од вашног економског значаја код нас и квас, који алкохол лроитоди — однссно врењч. Па како стојимо овде са нашим зна 1.ем ? Да иочнемо нај 1ре о квасу са чисго ботаничког (историје биљ ног развмјћа) гледишга. Квасица ') прздзтавља једно просто једноћелијчно растиље (биће), које се пупљењем и ч.инањем ио.једи них пуиака раз\шожава. — Ополчо размножавдње код кваиича није познато и према простоти организма, мисли се да исто и не постоји. Да ли квасица односно сисгемагике долази између шицомицета и цигомицета или у аскомицете, то се нас овде врло мало тиче. Довољно је да сп'>менемо, да је она предетавник Фамилије сахаромицета. Квасица је у природи в.мо распрострањена, њене се кдице на лазе у атмосФерском ваздуху, прашини, на разним биљским деловима, као н. пр. лишћу, плодовима и. т д. — Она је у исто време и питомо (културно) растиње постала, она се у грдним масама култивира, час непосредно при месењу хлеба, час опег за посредну употребу при прављењу алкохолних пића — вин 1, пиза, ракије и алкохола, Доказан.) је, да природне (дивље) квасице ни мало не изостају односно снаге врења од питомих квасица Врење код вина причињавају увек оне дивље квасице, које се на бурету од грожђа налазе, Не подлежи никаквој сумњи, да питоме квасице воде своје порекло од дивљих и то од прилике на овај начин : чим се примети 1а та особина врења код неких течности, одмах су они,', којих се то тицало, почели тражити узрок истоме и на послетку нађоше га у оном талогу ; ослањајући се даље на ово искуство, почеше мало по мало овај талог на прављење сппритуозних пића употребљавати. 1). Тако ћеио зватп од сад поједпну ипднмпуу кваса