Otadžbina
582
Г Љ И В И Ц Е
аокожним оспама) и на површинама шупљина (у устима и носу, желудцу и цревима), дакле где ваздуха довољно има. У самој унутрашњости ткања не налази се. Према овоме могу се ове плеснивице потпуно као безопасне сматрати. Кончићи и споре (семе, замеци,) ових гљивица које са јелом и пићем у желудац долазе нађу истина потребне услове за њихово развиће, али исто бива одвећ лагано и њиховом вегатацијом произведено дејство тако је незнатно, да о шкодљивости не може ни говора бити. У осталом налази се већ на олузокожи и најздравијег црева једна нешкодљива плесан, која се ту прилагодила и поред које друга не може да егзистира. Само кад плесан са спорама (нпр. са убуђаним јелом) у већој количини у желудац дође, дејствује шкодљиво, али ипак не као вегетација растројавањем него као рђава храна или боље као отров, који се из спориних супсганција састоји Има народа, који су се и на ове веће дозе плесни прилагодили, нпр. Немци. Онај, који је био нарочито у јужној Немачкој имао је прилике да види, како тај народ обично сир (нпр. лимбуршки) само у буђавом стању конзумира. Друге пак народности не би (без муке) трошиле така јела ни због оног смрада, јер оно базди одвећ. Опоре плеснивица доспевају са удисаним ваздухом такође и у плућне алвеоле. Овде се такође тешко и јадно до неке вегетације докотрљају, која такође никаквог шкодљивог дејства нема; кад буде доцније реч о улазу инфекциозних материја у тело, говорићемо о овоме оптирније. Па да видимо сад како стоје у овоме — питању квасице (квас) 1 ) За њих се може рећи да су оне јсш мање у стач»у, у само ткање да продру. И ако их неки пут тамо случај нанесе, те им ту не достаје земљишта за њихов рад, јер ове само шећер у алкохол и угљену киселину разлажу, а-пошто оваких за њих згодних течности, које се код плодопа налазе, код животиња и људи не достаје, то о вегетацији истих у овом случају не може ни говора бити. На против долазе квасице врло често са једом и пићем у желудац. Налазе оне врло повољне услове (шећер, топлоту и. т. д.) за њихово растење односно врење. Киселине, које се у желутцу налазе њима ништа не сметеју шта више онс су им добро дошле, затирући њихове конкуренте — бактерије
1) 0 свнма овим групама налази се у овом моме спису с ботаничног гледишта много оншириије и ниструктмније оиисаио.