Otadžbina

124

ива.н гундулић

Анализа Гундулићева Османа. Песма 1. Одлук а. Епопеја се ова почиње лирским приступом, у којем се казује да је све у свету пролазно, ако га Бог не заштићује : без престанка се врши коло среће. Одмах за тим песник нам сџомиње главни предмет певању своме — смрт цара Османа II. II ако зна дн би требало најпре да пева о рођењу његову, смртп оца његова, даље како Мустафа дође на нресто и како га свргоше а на његово место ставише Османа — да му не би песме предугачке постале, ве.ш девицама 1 (т. ј. музама) Само објав те смрти своје 2 Худе узроке, тужне згоде. Иза тога нризпвље Владислава, сина краља пољскога, да на песхме његове обрати лице своје У ких 3 тн пштем приказати Недобитна твоја дјела. Што лане Пољаци сатрше војску Османову, свуда славе Владислава 4 : тога ради Осман нема мира. Непослушност његових витезова ранила му је срце, с ње су му садашње муке и жалости. Какви бејаху стари Турци з& врсме његових дедова! — снажни, смели, држећи и послушни. Раскош им је била у сабљи, копљу, луку, коњу у води хладној и различном житу. Становаху под стрехама кућа оплетених од танких грана растови. На зверињским кожама ручаваху и војводе и витезови, а и одело им бсјаше просто. Благо текоше војујући; за највећу невољу сматраху

1 Пређе се мислидо да епским песницима музе (или Аполон) дају не само песнички дар, но и садржину , па и саме речи : за то их обично епски песници зову у почетку те да им оне помогну, као и. п. у првој цесми Илијаде, Одисије, Ослобођеног Јерусалима и Османа.

2 своје место његове.

3 ких (у старом словенском локатив плурала К'Г,т,К1. м. к ојих, којима.

4 У »Осману« Гиндулић врло често сиомин,е Владпслава хвалећи га као на пр. у песми 1 (акад. издање стр. 286 — 287), пес 2 (стр. 308), пес. 4 (стр. 327), пес. 7 (371), пес. 9 (399), п. 11» (4 1 8) 1 3 (475), где се особиго нстиче јунаштво његово у боју хоћнмском. Међутим из историје се зна да је за време овога рата с Турцима боловао, и да у бој није пикако излазио. Сф . Ром. Бранта ор. с. стр. 33. Фрање Марковића: Естетичка оцјена Гундулићева Османа (Кас1 јц^оз^ауепвке акаЈеппје, кпр§-а 46 стр. 152 и Кас1 52 стр. 66).