Otadžbina

О ЗНАЧАЈУ БОЈА У НЕКИХ ЖИВОТИЊА

43

ност, али кад посматрамо те животиње, са тако живим шарама и бо.,ама, у њиховим обичној околини, уверићемо се, да је баш то њихова заштита. У нашој околини 2 живи у Јулу и Августу веома шарена гусеница ноћног науновог ока (8а1:игша Ругх), највећег европског лептира: њено шаренило пада у очи кад је она ван биљкеод које се'храни, а међутим врло је тешко разпознати је на самој биљци. Друге примере из ове категорије навешћемо даље. 2. Истакнуге боје. — Ова је класа боја врло интересантна, јер јој је цељ , да животињу што више истакне т. ј. да буде виднија а не скривена. Животиње снабдевене том бојом снабдевенесу и оружјем од кога се њихов испријатељ страши а боја их спасава од тих напада. То су махом лептири. Они су врло често дивно бојадисани и украшени свима могућним пегама и шарама, лете лагано, али их не дира ни тица, ни гуштер, нити икоја друга животиња, која се иначе радо храни лептирима. ГБихов је сок непријтног мириса и оштрог куса од кога се све животиње гнушају. Из овога се види, за што су тако шарене и што лете лагано, јер је за њих корисније да се виде још из далека и да се распознају како не би биле нападнуте. Кад се с поља не би разликовали од других куснијих лептира и кад би летели тако брзо да им се боја не бн могла лако распознати, онда би без сумње, били често нападани па и ако их непријатељ не би прождр'о он би их на сваки начин јакооштетио. Ирема овоме животиње са истакнутим бојама поштеђене су од непријатељских напада коме су друге јако изложене, а ово је учинило те су многе животиње доцније придобиле потпуну сличност у боји, облику и кретању оних доиста својим оружјем осигураних животиња. Та је придобивена сличност обично у немоћних животиња и оне се, тако рећи, заштићују обманом т. ј. подражавањем животињама са истакнутом бојом. Овај начин заштите зове се иодражавање (Мигпсгу). За пример навешћемо на овоме месту само у општелептире, који су слични зољама, неотровне змије отровним , немоћне кукавице грабљивим копцима и т. д., а доцније ћемо споменути неколико специјалних примера.

1 Нарочито начомињем у нашој око лини, јер по свнма леппдоптеролошким делима наводн се, да ноАно аауново око живи само у околини

Беча и у Угарској, а међу гим оно је код нас доста распрострто а нарочито у околини Београда. У најновијем ХоФмановом делу наводи се да живи још у Швајцауској, Француској и малој Азији. 'Г)г. ЕгпзЈ НоСтапп, В1е 8сћте11ег1т^е Еигораз , 81и11^аг( 1887.)