Otadžbina

Р Е Ч

у шему ширимо морал? Зар строгим прогшсима крив. закопа ? Добро, онда подижимо и даље апсаие и поверавајмо и даље апсанским заводима бригу о васпосгављању народног морала. Тако ће бар држава зарадиги таксу по крнв. делима , а раниће хиљадама осуђоника, којн јога нису имали прилике, да у своме животу чују поуке о доброме. (НДСТАВИИЕ СЕ)

(Н Д Д С 0 Н)

Кад би мн муза у сво.\1е дару Ватрене речн хгела да да, С каквом бнх вољом у бујиом жару Порок и злобу ништио ја ! У бој бих звао противу тмине, Живом бих песмом будио свет; Дошло је време да тама мине 'Светлости треба ширити лет. Успеха буде л* како ће таде Радости суза дивно да сја; Сваки бнх узор, што давпо паде, Над земљом опет дигао ја; Сетив со дана, што беху давно, Бацив са себе негдањи јад, Свег би се трг'о. кајао јавно

И прекор мирно чекао гад. У гробном миру шго б 1 тада био Са силом ја бих грмео свом; Љути бих прекор за прошлост лио, Орошен сузом праведном.... Није ми дана такова сила. Да жеље моје делима ствара; Душа би спремна за борбу била, Ал да је у њој младачког жара. Нз срца мога вапај се краде, Јер види јадно : живи сам гроб; Душа ми плаче, јер добро знадо, Да нисам пророк, већ да сам роб !

ј 3 . ј Ј. рдАВИЋ.