Otadžbina

62

Н Е 3 И Д А

одржало и сазрело. Ово је семе друге године сејано , и већ је далеко боље напредовало ; а после три нараштаја већ се потпуно на климу прилагодило. Исто се тако после три нараштаја може да преобрати и јарица у озимицу. На крају, у опште, да речемо још ово : Топлота је најважнији и најопштији извор жпвотпе снаге, која производи животне покрете код биљака. А топлота сама , као што зиамо , није ништа друго до кретање најмањих делића материје, које се са једне супстанције преноси на другу Интензитет опет покрета или јачину њихову иазивамо ми твмаературом, коју термометром меримо. Искуством се дозиало, да животни покрети у биљци почивају све дотле, док их не подстакне или, тако рећи, не пробуди из зачмалости известан ступањ температуре њихове околине, који се полако преноси на биљку и у њој изазва узбуну атома и молекима, услед чега и постају разни хемиски процеси храњења и у опште сва она разнолика молекиларна кретања, која живот биљнп и чине. (НАСТАВИЋЕ СЕ)

Н Е 3 И Д А (и;{ херцеговачке прошлости)

Поврх куле Арсланаге, Црни гавран разви лет, С гравтањем се куди наге И склоии се у врлет.,.. * Пало крило ноћи благе Земљу кр'јепи рајска слас', А у кули Арслаиаге Тамбурица звонп глас. Арслаиага мира нема Сјутра му је свечан дан,

Он даљини шћерку спрема У Ђулбега богат стан. У одаји аге младе Посједале на ћилим, С ракијом се бистром сладе И потежу густи дим. По прсима с тока њини' Разљева се златнп сјај, Као ноћп у типшни Ситнпх зв'језда трепетљај.