Pašić : ilustrovani radikalni almanah

Страна 104.

светислав- Лица ивановић

Светислав-Лица Ивановић, свршени техничар, добровољац, јунак са Циганлије, умро је далеко од толико љубљене Отаџбине за коју се жртвовао, на гостољубивој према, Србима Корзици 18. јуна 1918., после четири године тешка мучења. од претешке ране у главу, коју је добио као добровољац на ади Циганлији 15. септембра 1914. Родио се у Башину, у смедеревској Јасеници, у кући истакнутог радикала, и честита, домаћина, Јефте, чију смо слику донели у првој књизи. Гимназију је свршио у Крагујевцу, # технику У Београду. На Универзитету је био истакнут у тадашњем у пуном јеку покрету Словенског Југа. Чим je O"тлажшен рат Турској ступио је у војску као добровољац и као такав учествовао је сове док није онеспособљен. У октобру 1916. погинуо му је у борбама, код Битоља и млађи му брат рез. потпоручник Чедомир, студент права. У то време и до краја рата. остао му је на солунском фронту млађи брат Драгољуб, сада председник општине у Башину и наш посланички кандидат. види кућа Ивановић у рату оправдала глас једне од првих кућа у Шумадији.

Д-р Виктор Павловић

Др. Виктор Павловић, суплент трговачке Академије, рез. пешадијски потпоручник, водник 7. пешадијског пука, славно је пао у крвавој битци на Конатици 6. новембра 1914., погођен у потиљак. Редови којима је он припадао најгушће су проређени им у његовој је генерацији више гробова но живих. Био је ваљан радикални омладинац и цењен сарадник радикалних листова.

василије трбић

_ Војвода Василије Трбић, радикални посланички кандидат за Марков Прилеп, најскромнији је и сигурно најзаслужнији наш национални радник из четничке акције, коју је он почео па је он и завршио. 0) његовим неизмерним заслугама за нашу ствар у Отарој Србији ми ћемо накнадно писати, као и о заслугама, војвода Јована Бабунског, Ристе Старачког, Цене Марковића и осталих наших првака, који су играли видну улогу у четиичком покрету, а данас се врстају у прве редове наше странке и као народни прваци и данас у миру, као и за време борби, налазе сеј на челу својих суграђана у нашој Јужној Србији, колевци нашег народа и наше старе славе.

Алманах ПАШИЋ

НАШЕ. ЧИНОВНИШТВО

Добро чиновништво је први предуслов за, уређење и напредак ове државе. Нарочито то важи за крајеве вековима запцуштене и од свих занемерене као што је колевка, налие старе славе Маћедонија. У последње време на, то се обраћа, велика, пажња и са. задовољством се може у том правцу констатовати велики напредак. Млади, необично активни и способни велики жупан брегалничке области Добрица Матковић, брзо је схватио проблем Маћедоније и решио га је у свом крају на најбоље могући начин. Пре њега ту је било поприште сталних траавица и непрестаног комитовања и јатаковање. Он је то својом умешношћу пресекао за, свагда, као на пању. Његов велики успех велика је добит за народ оног краја, његов мир, налтредак и за развијање народне љубави за своју рођену груду. Радикалној Странци чине част такви чинов. НИПИ.

милутин Поповић

Милутин Поповић, члан Главне Контроле, умро је 1924 године када су његове велике. способности и позната савесност на ради и приљежност у послу били најпотребнији, за сређивање прилика и уређење земље,

Душан Протић.

Душан Протић, члан Пореске Управе, преминуо је на војној дужно-

сти у Ваљеву 18. јануара 1915. када

је у Ваљеву после истеривања Аустријанаца, био прави пакао тифуса. У својој генерацији Душан је био најистакнутији омладинац а међу радикалима првак. Када је у Beo: граду основан Радикални Клуб. под председништвом пок. Андре Николића. Душан му је био први секретар. У државној служби важио је као један од најспособнијих и најрадљивијих, те је био врло цењен од својих предпостављених. Непуне три године после њега, умро му јен млађи брат Синиша, учитељ у Вукошићу, један од оних што чине част учитељском реду. Његову слику донећемо у идућој књизи.

Миливој Петровић Миливој Петровић, велики жупан бачке области, родио се у Сомбору 1877. тод. Пимназију је свршио са врло добрим успехом. Као студент испите из правних наука положио је на универзитету у Пешти, затим

у Клужу. Под мађарском ером 00- |

тавивши адвокатску струку прешао је на административно поље, Од

Књига IL

1904—1919. год. председник је сирочадског стола у Сомбору. 1919. Срби га поставе за среског начелника, у Сомбору, '1923. постаје поджупат бачке жупаније, а, 16. нов. 1924. велики жупан бачке области. Петрдвић је по вредноћи, савести, поште“ њу и родољубљу један од најуворитијих наших чиновника и као такав ужива неограничено поштовање код свију грађана без обаира на, веру и

народност. По политичким начелима је и најоданије ради на учв њу а и радика-

лизма «на налпем Северу. 1

лазар Шуваковић

Лазар Шуваковић, професор панчевачке гимназије, уредник „Банатског Радикала“, добровољац рез. официр, посланички! кандидат 38 доњи Банат, веома је агилан радикални агитатор. Њему се има много захвалити што су радикални редови у Банату тако чврсти. Оремац из Чортановаца, гимназију свршио у Карловцима, Универзитет у Загребу, Београду, Јени, Берлину, Минхену и Бечу. Као аустриски рез. официр пребегао са својом четом Русима и већ маја 1915. дошао као добровољац у Србију, да послужи и помогне остварењу народних идеала. Од младости ватрен радикал он је активношћу својом брзо постао првак Баната.

Васа Т. Димитријевић

Васа Т. Димитријевић, генерални директор дирекције царина, долази у ред најспособнијих службеника своје струке којој с правом стоји на. челу. Предан послу и струци он је много допринео за углед наших царинарница. Увек у првим радикал“ ним редовима он никад није био затрован партизан и интересе службе не би никад ничему претпоставио, ма за то он лично патио. У високој чиновничкој хијерархији он је од оних који чине част странци, јер се њихова служба увек своди на опште добро. Као Србин заузимљив 34 опште ствари председник је Народне Одбране кварта савског, где je = председник пододбора радикалног.

ЕНГЛЕЗИ О ПАШИЋУ

ДУГ ЕНГЛЕСКЕ ПРЕМА СРБИЈИ

Сваки, који је студирао диплома“ тију, зна колико Орбија, 4 такође и

- Европа, дугује г. Пашићу, којему је

аи а ране ата