Pašić : ilustrovani radikalni almanah

Ch PEPA M љи о га ава ал ya, | Е AC a

При

и

„Септембра 14. извршени су избори народних посланика за прву редовну тротодишњу периоду по новом Уставу. Резултат је био, као што се и очекивало, опет сјајна победа Народне Радикалне Странке, која је добила преко сто мандата. Либерали су добили 15. И напредњаци су овога пута били боље среће. но проштих избора, јер су добили и они један мандат. Изабран им је био само вођа Милутин Гарашанин, но и овај јединац тек по количнику у подунавском округу (данас су то два округа београдски и смедеревски).

На своме првом састанку и ова Окушштина изабра себи за председ-

ника Николу Пашића, који је доп-

није поставши председник владе

_ председништво Скупштине уступио

Димитрију Катићу.

ЧЛАНОВИ ПАШИЋЕВЕ ВЛАДЕ.

на

КНРФУ 1916.

са члановима ~ Радикалног Клуба

ЈЕ ДАЈЕ]

Страна. 27.

Паштић је председник Народне Скупштине био још и 1893. и 1897,

По паду Грујићева кабинета Пашић, као председник Окупштине, 0бразује свој радикални кабинет 11. фебруара 1891. Пашић је био председник без портфеља. Тако Пашић први пут тада постаје министар и стаје на чело владе са задатком, да очува стање, које је настало новим Уставом и абдикацијом Краља Милана, и да то стање стално штити од _ сваког могућег поремећаја, с које би год стране долазио, и да настојава, да се учврсти парламентарна. владавина, те да се стечене слободе и права, обезбеде и уреде нарочитим законима у духу Устава, а према, захтевима новог времена, како би Србија обновљена и оснажена. спремна била да врши свој национални задатак.

0: ДЕ а: |]

НЛУБ НАРОДНЕ РАДИКАЛНЕ СТРАНКЕ = Ha КНРФУ

1916.

Но то су биле само лепе жеље чијем је остварењу Радикална Странка, на челу са Палџићем, могла, приступити тек по паду Обреновића, када је на српски престо сео у истини уставни владалац блаженопочивши Краљ Петар. a

· Када је 22. октобра 1892. одступио Др. Миша Вујић са положаја, министра финансија прима тај портфељ као заступник, сам Пашић.

Реконструкцијом кабинета од 21. марта. 1892. Џашић уз председништво узима први пут у своје руке спољне послове, а задржава, под својом управом и министарство финансија, Ваља имати на уму, за оцену снособности Пашића и на овом врло тешком и одговорном положају, за њетасасвим новом. да су напредњаци