Pašić : ilustrovani radikalni almanah

__ Страна 38. _

ци видели повуку се натраг и растуре се. Са четом је остао само коман"дир прве чете Никола, Зука из Преконога, и он видећи да стајаћа, војска нештедимице бије у месо нареди својој чети да и она, равним начином

Никола Д. Ђорђевић, трговац из Књажевца, осуђен од Преког Суда у Зајечару

»

одговори пудајући у месо. Коман_дант Драгољуб видећи шта је урадио није се усудио да настави борбу већ се заустави где се нашао, испод Грамаде. Ту се задржи целе ноћи, а, налта се чета повуче у Дервен.

Кад је Извршни Одбор добио извештај о стању на Грамади одреди мене да. одем у Дервен и стање поправим. Одмах сам отишао са једним коњаником и у пола ноћи стигнем у Дервен. Целим путем пратила ме је киша, и снег. У Дервену сам затекњо цео Извршни Одбор, који ме је очекивао. Распитам о стању и по примљеном извештају од Џетра, команданта, Оврљишке војске, разашаљемо ордонансе са. наређењем по селима, да се до сванућа сва војска скупи на Дервен, што је и учињено. Е

Ca, Петром распоредимо војску више ореске канцеларије на – брду. Она је држала десну страну Оврљишког Тимока и заузимала простор од Нишевца. до Жељева. Ореску канцеларију предамо Стеви Кандићу, писару среза нишког, који је од натих војника био заробљен.

Са. Петром код војске били смо 88једно и очекивали са које ће се стране појавити стајаћа војока, Нашој војсци издато је наређење да. никако не дозволи да стајаћа војска пређе Тимок. На случај да она почне пуцати у месо да то исто учини и наша војска.

Алманах ПАШИЋ

Око десет часова, пре подне почела се појављивати војска са стране села. Мерџелата и Нишевца и чим је изашла, на, висораван брда почели су њихови топови пуцати на налпу војску. Управо пуцали су у браник где je Hama војска неко време, долазећи из села боравила, Ја и Петар спремили смо се да одемо-на, тај крај наше војске, али у ко време стигоше из Књажевца два, ордонанса, са писмом, које предадоше Пери. Кад је Пера прочитао писмо даде га, мени те га и ја прочитах. Садржина писма била је ова;

„Вође овога, покрета, побегле су ноћас, Немој ступати у борбу. Са. војском повлачи се ка Књажевцу.“

Џисмо је било адресовано на, Петра. Џрочитавши његову поражава.-

| Јућу садржину ја рекох Петру:

„Овршано је! Нареди да се свира вољно и војска растура, а ти Пере одмах право на. бугарску границу ла у Бугарску. Немој се тлавом шалити да. останеш“.

Код ас је био и учитељ црнољевачки Отетислав Радовановић те је и

"он визо за, садржину писма, па и ње-

му исто препоручих да са Петром одмах иду одавде и да не слазе код среске казтцеларије. Учитељ Оветислав ме по луша, а Пера не, већ сиђе код канцеларије сде га, затекне стаја-

Никодије Антић, трговац из Бољевца, који је као секретар радикалног одбора. осуђен од Преког Суда 1888. на смрт, па помилован на 20-година робије, коју је до

1886. издржавао у београдском граду.

ћа војска и одмах га ухапсе. пошто су та, официри пртходно сабљама. добро изударали. Ја, пак, са, истим ордонансом одмах са. фронта пођем са батеријом 'нашом од два топа и многим војницима, за Књажевац.

Књига П. _

Улазећи у Књажевац, у Пиротску Малу, сретнем ЈЉубу Каменчића, и Вељу Стојковића, судске писаре, Видећи .их упитам Каменчића : где ћег Он у место да. ми одговори на моје питање сав узбуђен рече ми:

Милета . Рајковић, фотограф

из Алексинца, као осуђеник по осуди Преког Суда

„Та где ћеш тиг Још од јуче по тебе јуре. Претурише целу варош, Бежи куда год знаш2 А где је Петрова. војска

— Растурила. се! ;

— lee omase OBaMO? ž

— Не! кратко одвратих и одмах скренем за Валевац са два војника из моје општине. СОтитао сам кући око 9 сати у вече 3. новембра. Ту од жене сазнадох да су ме већ тражили код куће и да им је она. одговорила да незна. о мени ништа, јер неколико дана нисам кући долазио.

У први мах се рептих. да од пола ноћи бегам за Бугарску. али се предомислих и одлучих да останем. Сутра дан долази општински деловођа, напред поменути четовођа, и зове ме. да ме пребаци преко бутарске границе. Нисам пристао, Није прошло ни по сата долави срески писар Ивезић са шест коњаника и среским пандуром. Деловођа општине опет долази и нуди ми да. ме привремено склоне у селу, као што су деловођу општине бучјанске Мију. Опет нисам пристао. Решио сам се да останем па шта. ми Бог да. Када. је толики свет поалштан нека и мене алее. С народом сам био до онога часа и повео га на буну, па га сада, остављати! Тај ће нам народ опет требати, нетреба та напуштати!

Када је деловођа отишао од мене судници, где је био писар са коња-