Pašić : ilustrovani radikalni almanah

tb а на пе ЛИЦЕ ~ па Би

+ Др. Милутин М. Ускоковић, књижевник

Кад је аустријска и бугарска по-

___ литика у 1894. години успела. да нас опрни код Европских држава, те су листови енглески „Тајмс отштампали предлог: да би Орбију — као земљу буна и нереда,

— требало поделити Аустрији и Бугарској, тада смо са Велико-школском и Богословском "триредили величанствену протестну која је покренула цео Београд, и резолуције болног протеста увређене јуначке нације, која је вековима била бедем и бра-

манифестацију,

„Отандарт

нич надирању азијатоких Турака у Европу; била је достојан отлоздрав те је остала европска штампа, узела

= у заштиту малу и јуначку Орбију од

нанетих јој увреда.

Ондашња. омладина имала, је своје велике учитеље у ондашњим идеајним народним посланицима: Џашићу, Катићу, Ранку Тајсићу, Мроти Ђурићу, Кости Таушановићу и др. — а галерије ондашње мале Окупштине биле су препуне васцитаника, омладинаца, који су доцније у народу продужили начин рада за јачање радикалне странке. — Оспособљени спремом у свом позиву, запојени љубављу према слободи, народу и отапбини, а поучени примерима овојих учитеља и бурних догађаја политичких, ми смо могли најпре својим савесним вршењем дужности и моралним особинама, придобијати симпатије своје околине, па постецево уносити у народ идеје радикал ног програма које су освајале масе, те су те омладинске генерације у три деценије створиле странци већину, која је са онако сјајним успехом руководила, догађајима после којих је створена наша садања велика и моћна. држава.

Још нису те генерације клонуле. Ca стеченим искуством, оне ће у своме народу, у овој политичкој борби: за јединство државе, на свима позицијама. уложити све силе, да, садања влада националног блока, KOјој је на челу стари ветеран, велики државник и вођа народне радикалне странке Никола Пашић, однесе пуну победу на изборима, те да.

Алманах ПАШИЋ ____________Страна75. _

+ Душан Протић, члан Пореске Управе

сва три племена нашега народа, У

братству и љубави уживају пуну

слободу у уређеној и срећној својој

OTaJIOMIHMH., | -

1. децембра — Ha, Ja: JjenHBemb8, 1924. год. у Београду.

Божа Радуловић,

„Вође странака и народа не ничу сваки дан, они се и не намећу нити они то могу, они тако да кажемо исклијају и израсту саме од себе, из земље, из средине у којој су.