Peštansko-Budimska skoroteča

Скоротеча нзиази у Сединци 2. путт., Четверт: и Недеићомт, : цена му в како за овдашнћ тако н за странне Предчнсиеннке за нолт. године 4 *р- у Сребру.

79. ПЕШТАНСКО-БУДИМСКШ 4 К О Р О Т Е Ч

(С о п г ! е г)

П Е Ш Т А.

Предчнслегпе и друга упутствовашд прјнма Учредниче<-лво у Пештн на Розент. • Плацу 14го 285. н спако Це саро Нра. Ноште Чниоиничество. ЧетвртакЂ

18. Новембра. 1843.

Год.

ИЗБОРБ Л10БЕ. Буиншн полетт. духа нога У лмбави стремећ' лугг ; Лнца посве мамлћивога Там' застаде дичнмн круп,; Гле! усхнћен-ћ духт, садт. презну У раскошма сав - !, огрезну Пламне лмбве «рт, му сбор -е. Красотнца ! — пл'].ни взор'ћ ! <»дну себи радт. нзбратн Тект. К1.-Н) ће незна пре Све пог .едоит. еднвшг пратн А сумнн га лмто тре; Садт. већ' смнсли нзбра слнку Срцу своме и прилнку Узе Ладе Раннмн створг На одведе у свои дпорг. О ! добро ми дошла драга Лгобо! срце срца могђ ! Ти ми носншђ она блага Коа дати мож' тект. Вогт. : Зато ова чистм грудш Хвмна лмбве знак'& тн будн Нго ће кликтат' Вила' хор* Док' тананћш ниче борт.! Ранковићк.

РУССК.О СВЕТКОВАНЋ БОЖИЋА. (нродужен1е.) Свершегкомт, месеца 11оемвр1а започинл .1и су кеКћ Домаћини рлзимшинвати, каквогчј Кеду меса за пол^ћвку, за печев"!!, какве ии шунке, кобасице и г. д. за Божи1ш ку11иги, н преправиги; а ДомаКнце опетг.бо.

риие су се мћк-дима , и свакЈи част. запм гкиваие: Л Кодт. кога ћемо божиКопати? Кога Немо отт. прјагелп и познапи сазвати, д а с т. ннима о н е б л а г е дне у и Јо б о в и и в е с е п 1о н р о в е д е м о ? К о е ли ћемо д4виц« нашим1> кНерма у госте позвати, д а с е з а е д н о з а б а вил1о? а А.ш г.вејнк|ове мисии ненросгирахусе само по гдикоиуп . клНама, не; него 1 РусС1И е оваи обмчаи 1оштћ отт. старшна вооб1це кодт. С1И10 заврдент., да они сир-ћчн на благе опе БожиНне длне сное ПЈинге .гћ и д1 »уге почнате понинаш, а и нви пос^шаваш. У праздничне овед»не таки еу млиде Госпоице но свершетку предрлчка (ранеужине) похјнтиле, да свое имашНе послове иораде, пакт. онда отилазипе су кодт. свои 1Ц јлте.њица и дрм-и имт. иознаница, да код^. нки у забави осталу дана частт. проведу; а после в*черн '11 такођерт. оу међу нби и старје Гс-спожеи престаре Маичице долазиле, кое су се сг нбима до неко д« ба ноНи др^жески разговара.ш и сов'ћговале. Оне су овако скуп.гНне говориле о разнБшт. или онде унБтвомЂ, или у другомт. коме оближнкмт. м4сту догодившимсе предметима, а норедт. овога принонћдале су, како су шпоин Стари ове БожиНне дане иранднов ,1ли , и како 1и они празднмо. Овакови забавни рамговори и овакова отб стгрица сов "ћтованн держала су се код*б сваке Русске породице, н свагда су се наивеНма чули гласови старБ! Госпожа, кое су хот&ле, наивише сбогт. тсга, ш :о су старје биле, и што су мислиле, да су много више