Podgorac

Лист за друштвено-политичка, п

ривредна, образовна, културна и спортска питања у општини Осечина

ОСЕЧИНА “ ГОДИНА 1 “ БРОЈ 8 “ ПЕТАК 31. ДЕЦЕМБАР 1999. Г.

Од "Подгорца" до "Подгорца"

СНЕГ, ОЛУЈА, ПОПЛАВА

ж (Сваке године прве обилније снежне падавине, било у које време да до њих дође, приреде неугодно "изненађење" онима којима је посао да не буду затечени у таквим ситуацијама. До сада су то обично били путари, а овог децембра, осим њих“ снег је изненадио и запослене у електродистрибуцији.

Дотрајала нисконапонска мрежа брзо је попустила под притиском влажног и тешког снежног покривача. Отежале гране дрвећа, које нису на време поткресане покидале су далеководе. Поједина насеља у Подгорини готово по недељу дана нису имала струје. Живот је свима био додатно загорчан. Тек када су у помоћ стигле екипе електричара са стране, свима је-свануло.

# Оно што је снег пропустио да науди овом народу и његовој имовини _ наставио је да докусурује олујни ветар, који је у ноћи између 26. и 27. децембра са неких кућа чак и кровове носио, електричне водове кидао, ломио воћке и шумско дрвеће. У целој општини струје није било пуних 12 сати, а понегде и дуже.

# Коначно, свој данак узела је и поплава. Нагло топљење снега, уз то и обилна киша, напунили су корита свих река и потока. Јадар се излио и изнад и испод Осечине, затим у Комирићу, па све до Завлаке, а вероватно и даље. Доста кућа нашло се опкољено водом, а у време закључивања овог броја листа опасност од катастрофалних поплава још није била прошла.

Је.

по 3 И в АМО читаоце "Подгорца" ___КОЈИ СУ _ заинтересовани за " сарадњу да нам "шаљу своје прилоге _

_ Редакција "Подгорца"

Драгољуб Николић, председник СО Осечине

ДА 2000. БУДЕ УСПЕШНИЈА

Питањем ЕП сликб неповољна економска ша. коју су у минулој години додатно

питања. има много ИСА 5 (пројекат, извориште, имовински односи,

погоршали агресија НАТО-а на траса мреже), али и тај посао

нашу земљу и продужетак санкција, одразили на реализацију амбициозних развојних планова општине Осечина, почели смо разговор са председником _ СО Осечина Драгољубом _ Николићем — за новогодишњи број Подгорца“. -У овим условима живот се одвијао, а развојни планови реализовали, додуше не у потпуности. С обзиром на свеукупну ситуацију мислим да је доста урађено и да су постављени

добри темељи за наставак бројних задатих циљева. Започета је капитална инвестиција која живот

значи-канализација у Осечини. Радови ће бити интезивније настављени и у наредној години, а уз помоћ Дирекције за обнову, изградњу и развој Колубарског округа. Потребно је време (најмање пет година) и доста новца да се све то уради, а наравно и стрпљења.

Какви су изгледи да у скорије време у Пецкој буде решен проблем водоснабдевања.

-Остали смо дужни грађанима Пецке око решавања

кренуће са мртве тачке у следећој години. Добро _ функционисање

привреде је један од најважнијих предуслова да и у осталим областима живота све ваљано функционише.

-Да, без успешне привреде не може се замислити ни инвестирање, _сни нормалан живот. Имали смо срећу да током агресије НАТО-а наши привредни _ капацитети – нису претрпели директна разарања, да су се сви потенцијали одржали и у овим условима. Штџо је најважније, _ радило се скоро непрекидно у свим предузећима. 33 'Подгорка-Аграр“ успешно превазилази проблеме које је имала због хаварије и полако улази у низ нових програма који наговештавају много боље дане. гКрушик-Пластика“ је имала ту несрећу да су јој главни пословни партнери бомбардовани током рата, али ипак није зауставила производњу и нову годину дочекује са амбициозним и оптимистичким програмима. За 33 'Пецка“ је довољно рећи да спада у ред најбољих задруга у

ЦЕНА ТА ИАТА

Србији, а 33 'Лопатањка“ и 33 "Агроплод“ _ дају све већи допринос развоју пољопривреде. Ту је и ДП "Марципан“, а једино су велики проблеми у гКонсксуг, који је у стечају. Приватни сектор је у експанзији, мада трговина има примат над производњом... .

У дугом и отвореном разговору са председником СО Драгољубом Николићем доста је било речи о свему ономе што је урађено или што је у плановима

за блиску будућност у области

путне привреде, електрификације, _ комуналија, телефонског саобраћаја,

образовања, здравства, културе и спорта, о чему ће више бити писано у наредним бројевима, а

за овај 'Подгорац- још само председникова новогодишња порука:

-Желим да се ова година никада и никоме више не понови. Желим мир на Балкану и у целом свету. Желим да Осечина изађе из круга неразвијених и у том циљу позивам све људе добре воље из наше општине да дају свој допринос развоју . Свим грађанима честитам предстојеће празнике са жељом да будемо здрави и још срећнији у животу.

· Читаоцима, сарзаницима и спонзорила нашег диста

| жедимо

иу И

СРЕЋНУ 2000. ГОДИНУ И честитамо БОЖИЋ

Редакција "Пддгорца"

У овом БРОЈУ ПОДГОРЦА“

• Више рада и пара стр. 3. • Неће деца у школу стр. 5. • Хаџија из Подгорине стр. 7.

• "У ПОДГОРЧИЋУ": Има ли разлога за бригу стр. 9.

• Подгорина у Крупњу стр. 13. • Запици стр. 15. • Чаролије белог лука стр. 16.

• Спорт: "Подгорац" бира најбоље стр. 20.