Podgorac

3 8. март 2001.

ДАЖДЕВЊАК (БУРЊАК)

Подебео, брате, јесте, ал' изгледа то му прија. Тело му је сво округло као мала оклагија.

А шарено! Баш дивота: као ћилим из Пирота. По подлози као ноћ црној жуте пеге - боје жарке. Избегава светлост дана, воли кишу, тамна места, плитке јарке.

Очи су му ко кликери, ноге као у аждаје. Због тромости чини ми се да за нашу знатижељу и не хаје. А кад крене, видећете, тад брзина, брате, шта је. Иде брзо као неки

троми ветар. Цео сат и још фртаљ њему треба да пут пређе један метар.

Чудним ликом плашиле нас: стрине, мајке, старе бабе. Ал' за џабе. Радозналост дечја јака вукла нас је да чикамо чудну зверку - даждевњака.

Ал' није се нервирао тај превише. Брига су му само била топла лета пуна кише. Милан ИВАНОВИЋ

спор алт

СПТодторац, 11

ПИСМО

Здраво драга редакцијо Подгорца,

Као прво, надам се да ћете прочитати моје писмо. Ја сам ваш редован читалац и “Подгорац" ми се много допада. Ипак, нешто вам замерам.

Ви сте прекинули наградну игру и рекли сте да ће се наставити чим школска година буде настављена. То није оно што вам замерам. Ја вам замерам то што нисте одржали реч и што наградна игра није настављена. Искрено, није ми било важно да ли ћу добити награду, било ми је занимљиво учествовати и решавати заиста занимљиве задатке.

Надам се да се не љутите. Ја вам предлажем да наставите наградну игру и МОЛИМ ВАС прихватите мој предлог. Сигурна сам да ће и остали читаоци, осим мене, бити срећни. Надам се да ћу већ у следећем Подгорцу решавати задатак.

Пуно вас поздравља ученица М! разреда ОШ. 'Чеда Милосављевић" Ђокић Јована из Пецке. |

ОДГОВОР РЕДАКЦИЈЕ

Драга Јована,

Захваљујемо ти на лепом писму, добронамерној замерци и умесној критици.

На жалост, ни у овом броју “Подгорца" не можемо те обрадовати. Опет смо изоставили наградну игру, као и још неке сталне рубрике.

Разлог је у томе што никада нисмо сигурни када ће, односно да ли ће уопште, због недостатка средстава, изаћи следећи број. Такође је тешко у овој нашој скромној средини обезбедити макар и симболичне поклоне за понеког од учесника у наградној игри.

Међутим, оснивач и издавач, као и редакција, настоје да трајно реше проблем финансирања листа и уколико ти напори уроде плодом, а ми се надамо да хоће, онда ето “Подгорца" чешће на киосцима, биће нових занимљивих рубрика и , наравно, наградне игре и - награда.

Редакција “Подгорца"

Наставници Бранки

Имам жељу што у срцу носим да вам причам о једноме лику дивном бићу, о жени и мајци

и о драгом просветном раднику.

Српски нам је језик предавала, севале су двојке и петице,

ал' је увек за све нас имала меко, меко материнско срце.

Учила нас да будемо добри || кад је сунце и кад кише лију, 4 учила нас, па се уморила, 2! отишла је срећна у пензију.

Срећна зато јер је своје срце

немерено свим ђацима дала,

ми јој зато дуг живот желимо,

наставници Бранки много хвала. Зоран НИНИЋ

(Из збирке песама “Почео сам да дишем на шкрге"

УМЕСТО НАГРАДНЕ ИГРЕ

ЗАГОНЕТКЕ

Шта је тог

1. Беле коке испод стрехе вире.

2. Беле њиве , црно семе, мудра глава која сеје.

3. Два лонца, а четири заклопца.

4. Мање од ораха, а теже од товара.

5. Ноге има, а не иде; главу има, а не мисли; језик има, а не збори.

6. Товар носи, а на глави иде.

7. У почетку иде на четири ноге, усред живота на две, а у старости на три. 8. Црвен јарац по кошари скаче.

9. Четири ножице, а два опанка.

10. Што у огњу гори, а огња се не боји2

Одговоре шаљите на адресу: Лист «Подгорац", Ул. Карађорђева 114/23, 14253 Осечина, а редакција ће се потрудити да обрадује бар пет читалаца који тачно одговоре на свих 10 загонетки.

ВАЖНО САОПШТЕЊЕ: ДОЛАЗЕ АНДОЛИ !

Не, иако наслов можда асоцира на (нејснабдевеност медикаментима или на перманетну главобољу услед година превирања и немаштине, овога пута реч је о нечему кудикамо ведријем. Испратимо зиму и дочекајмо пролеће са више оптимизма и радости. Између осталог и уз ... АНДОЛЕ! Све који се осећају довољно младим обрадоваће вест о, за нашу општину несвакидашњи догађај - ПРВОМ НОСК КОНЦЕРТУ!

Пошто су нас музички хепенинзи сличног карактера мимоилазило ево прилике да и млади Осечине осете у свом месту снагу енергије која се (а то је већ видљиво и на медијима) показала итекако утицајном и у креирању неминовних промена у земљи.

Група из наслова стиже нам из Београда и обећава добру забаву и искрену , здраву свирку. Иако недовољно афирмисани, бенд је свирачки добро поткован и концертно активан како у престоници тако и у унутрашњости.

Концерт би требало да се одржи у Великој сали Библиотеке, а о термину и најављеној цистерни пива бићете благовремено обавештени. Дотле стрпљења ... и - видимо се на концерту! Манфред ПЕТРОВИЋ