Podgorac

2 сПодеораи,

Фил света.

На руководећим положајима у Осечини највише - жена

"ЛЕПШИ ПОЛ" ПРЕУЗИМА КОМАНДУ |

Њено величанство жена - некад појам, пре свега лепоте и мајчинства, у последњих неколико година постаје све равноправнија у свим сегментима живота и рада.

Сходно томе све већи број жена заузима важна руководећа места у државном сектору, али неретко су и власници успешних фирми.

Ако је општина Осечина по много чему провинција у правом смислу те речи оно у чему свакако предњачи је равноправност, чак "надмоћ" жена када је број руководећих места у питању.

На челу институција и установа наше суграђанке се налазе потпуно заслужено јер иза њих стоје дипломе факултета и виших школа али и велики рад и упорност који иде уз то.

Веровали или не, од 18 истакнутих руководећих места у општини на чак 12 налазе се жене.

Колико је тешко или лако, колико привилегија или хендикеп бити жена руководилац, - заједничко је питање за све, а ево шта су неке од њих одговориле. ДУШИЦА ВАСИЋ: | - Предност жене на функцији је тај да њој посао представља задовољство, а да га обавља надахнуто, : маштовито, осећајно и ватрено С друге стране се налази проблем, да ли то људи прихватају на прави начин. Да ли гледају њену корист или виде њено задовољство у бављењу тим посломг2 ЉИЉАНА НИКОЛИЋ, од 1987. године шеф пословнице првобитно Службе друштвеног књиговодства, Службе за платни промет и финансијски надзор, па Завода за обрачун и плаћања: - Служба се често трансформисала а запослени смо увек извршавали

ми наметнуте послове. Уважавајући сваког

запосленог, свако радно место овде се радило више од прописаног радног времена, свим данима а често и недељом. Иако, се ради са најосетљивијом робом на тржишту - новцем никада за 16 година није било никаквих проблема, па ни примедби на ову страну посла.

Са друге стране шалтера су били грађани, привреда и непривреда општине Осечина који су једини меродавни да оцене наш рад. Трудила сам се увек да свима изађем у сусрет, када су то законске могућности дозвољавале.

Нове реформе и транзиција намећу нова решења. За многе ће вероватно остати жал за овом установом, што ће време на крају показати.

И на крају свим корисницима услуга желим да се захвалим на сарадњи, а ако некад неко није могао нешто да реализује, да се извиним уз констатацију да није могао

реализовати своју обавезу само због важећих прописа.

РАДМИЛА РАДУЛОВИЋ: Време је врло тешко. У свим сферама живота, већ присутни проблеми се продубљују, а нови гомилају.

Уопште је тешко радити било на ком месту да се налазите. Људи су се променили, немају стрпљења једни за друге, тешко се комуницира, степен толеранције сваким даном је све нижи.

Све ово усложњава и увећава тешкоће руководиоца - жене или мушкарца, свеједно. Врло је тешко у оваквим условима савлађивања проблема да човек остане неуздрман.

У области у којој радим проблеми су изузетно велики, јако битни за живот људи у нашој средини. Нема потребних предуслова за њихово решавање што доводи до незадовољства и мог и њиховог. Странке, запослени, претпостављени, породица - нимало лако и једноставно. ИВАНА РИСТИВОЈЕВИЋ: : На радно место судије Општинског суда У Осечини и председника Општинског суда У Осечини изабрана сам | крајем септембра 2001. | год. У то време, а што је ' интересантно, у Општи5 нском суду у Осечини РАВНЕ Та троје судија и то све три жене.

У истом саставу, радили смо до септембра 2002. год. Од тада до данас, раде двоје судија, обе жене и председник суда, такође.

Иначе, Општински суд у Осечини има укупно 19 запослених, од тога 6 мушкараца и 13 жена.

Што се тиче руковођења у једном таквом колективу, могу да кажем да никаквих проблема нема. Заслугу за то, имају сви запослени. Уважавање и међусобно поштовање начин су на који се сви проблеми решавају.

Што се тиче односа странака према председнику суда, ни ту нема проблема. Странке су до скора свакодневно могле да се обраћају председнику ради помоћи у остваривању њихових права или решавању евентуалних проблема, а од скора пријем странака ограничен је само на петак, обзиром на суђења и руковођење судском управом .

Према досадашњем искуству никаквих проблема у раду са странкама, а имајући у виду да се на месту председника суда налази жена, није било. Тај однос је потпуно коректан, уз обострано уважавање и поштовање. ·

ЈЕЛА БОЈЧИЋ: Послови утврђивања и наплате јавних прихода су увек били тешки за мушкарце а да не говоримо о женама. За протеклих 10 година од места помоћника _ директора, до директора начелника Одељења за

6. март 2003.

утврђивање и наплату јавних прихода, како су текла законска и уставна усаглашавања службе са свим променама захтевали су велики и самопрегоран рад на поштовању закона, толеранцију и разумевање како међу запосленима тако и са странкама пореским обвезницима. Често неразумевање странака у датим моментима чинили су и предност жене на овом послу. Да би жена обављала овај посао неопходно је велико разумевање породице и колектива. На сву срећу ја сам то увек имала и то је кључно за успешан рад на послу који обављам.

4 Др БОСИЉКА АЛЕКСИЋ: Од раније имам став да пол није пресудан за обављање неког посла. Битнији фактори су ентузијазам, рад, праћење достигнућа у струци, мотивација, разумевање за идеје запослених и добра обострана комуни-

кација.

Покушавамо да остваримо заједнички циљ: стварање оптималних могућности и услова за рад - за добробит пацијената.

За сада: све је у границама могућности. Нисам имала осећај да ми је чињеница да сам женско било шта отежала, или пак олакшала.

ВЕСНА КРУНИЋ: Пошто сам на дужности тек неколико месеци, нисам

посебно осетила ни предност ни хендикеп што сам жена

руководилац и мислим да у обављању дужности директора школе није 5 пресудан пол. А, ако баш морам да се изјасним, чини ми се да је ипак теже жени Ру КОВИа

АНЂЕЛКА ПАВЛОВИЋ: У Центру за социјални рад Осечина радим од 1990., односно од његовог оснивања на пословима правника. Од 1992. поред послова правника и директор сам центра. Бити руководилац једне установе мени је на почетку било тешко, као и на почетку сваког новог посла. Како у социјалној заштити раде људи који су увек спремни за сарадњу и помоћ другима, тако су и мени колеге из других центара доста помогли. И сада једни другима помажемо.

Са оволиким искуством могу рећи да није тешко бити руководилац. УЗ доста рада и упорности успева се на сваком па и на руководећем радном месту.

Веран КРСТИЋ

О БИН