Podgorac

зе

11. новембар 2003.

Сумиране последице овогодишње суше

оду уто ватаи

ШТЕТА - ПЕТ МИЛОНА ЕВРА

На свим пољопривредним културама у овој општини суша је ове године у просеку, умнањила приносе 60 одсто, за колико су смањени“и очекивани приходи овдашњих

· земљорадника, тако да је укупна штета од

ове елементарне непогоде на овом подручју процењена на 301 милион динара.

Комисија за процену штете, чији је извештај јуче усвојила општинска влада Осечине, утврдила је највећи подбачај код најпрофитабилније културе - малине.

Уместо очекиваних 4.800 убрано је само 1.920 тона овог воћа, што је проузроковало мањак у приходима од два и по милиона евра.

На основу закључака Владе Републике Србије и извештаја општинске комисије, ИО СО Осечина прогласило је летошњу сушу елементарном непогодом, а с тиму вези за пољопривредне произвођаче са ове територије затражене су пореске олакшице. Де.

У недељу 16. новембра Србија бира председника

На изборима за председника Р. Србије, који су заказани за недељу 16. новембар бирачи ће моћи да се определе за једног од шест председничких кандидата.

Током предизборне кампање у Осечини је боравио један од председничких кандидата-Велимир Илић (на слици), лидер Нове Србије. Д6.

Све мање бирача (и становника) у општини Осечина

Тренд смањивања броја становика, уочен на последња четири редовна пописа и учесталим изборима, настављен је и у овој години. У односу на прошлогодишње (неуспеле) председничке изборе списак бирача из ове општине већ је краћи за два одсто, кдок је у школама све мање деце која се уписују у први разред...

Од почетка године у бирачки списак, који сада има 12043 лица са правом гласа, уписано је 261 (по основу стицања пунолетства 150 и пријаве пребивалиштва 101), а из њега брисано 431 грађана (због смрти 200 или пресељења на подручје неке друге општине 258).

Просечно сваког месеца надлежни општински орган донесе по 15 решења о

А НЕГО УПИСА

упису лица који су напунили 18 година, али и по 20 о скидању из евиденције умрлих бирача. Још је драстичнији однос код пријава и одјава пребивалишта. На десет досељених месечно долази чак - 25 одсељених. Вишегодишњи миграциони талас посебно погађа сеоско подручје. Тачније се у свих 18 сеоских месних заједница бележи рапидно смањење и то у благу корист једина два насеља градског типа на овој територији (Осечина и Пецка), али много значајнију већих центара као што су Ваљево, Београд, Шабац и Лозница

ДЕ

За сада непознати починиоц (или више

излог на просторији Либерала Србије Покрета за Осечину, која се налази у приватној кући у главној улици, и то ју непосредној близини. Пи МИЛИ У овом месту. · :

постер председничког кандидата профе| сора Драгољуба Мићуновића, кога на

| Ноћни атак на просторије Либерала Србије у Осечини

КАМЕНОМ ПО ИЗЛОГУ

њих) под окриљем ноћи каменом је разбио _

Камен је прошао | кроз стакло и оставио _

рупу иза себе на месту где се налазио сада. мирну варош.

предстојећим изборима ова странка као коалициони партнер подржава, а цео излог се није срушио само захваљујући налепљеном плакату.

"Локална полиција је на лицу места

извршила увиђај и започела интезивну потрагу: за извршиоцима овог вандалског чина, несвакидашњег за ову малу и, бар до

и

СТодгораи, 3

Борци и општинско руководство обележили Дан општине и Дан ослобођења Осечине

СЛАВЉА

Два локална празника у једном дану (16. септембар) - Дан општине и Дан ослобођења - ове године обележили су само чланови општинске борачке организације и челници локалне самоуправе.

Заједничка делегација СО Осечина и општинског СУБНОР-а положила је венце и свеже цвеће на спомен обележја пилоту Миленку Павловићу, који је погинуо 1999. године на небу изнад Ваљева у ваздушној бици са НАТО авијацијом, као и на 17 споменика широм ове општине подигнутим родољубима са овог подручја, који су учествовали у свим досадашњим ратовима за слободу отаџбине.

Председник СО, прим др Душан Миловановић поводом два општинска празника приредио је пријем за чланове борачке организације и том приликом рекао да се овог пута обележавање врши на начин прикладан времену и

7 “= Е - ==. НЕПРИМЕРЕНО У обележавању општинских празни-

ка није било Живорада Бојчића,

председника ИО, који је само на тренутак дошао на пријем код председника СО да поздрави борце. - Не желим да учествујем у

непримереном обележавању тако важних датума.

х =

ситуацији у којој се ова друштвено- политичка заједница налази.

- Радимо у изузетно отежаним условима, с обзиром да смо једна од ретких општина у Србији, чија локална власт (коалиција СПС-ЈУЛ) има различито политичко гледиште од републичке власти . Упркос томе и чињеници да је годишњи општински буџет '"скројен" од само 36 милиона динара, успешно приводимо крају неколико, за наше прилике капиталних инвестиција вредних и по неколико десетина милиона динара.

Др Миловановић је подсетио да је при крају реконструкција три сеоске школе ( у Остружњу, Горњем Црниљеву и Сирдији ), затим велике трафостанице у Пецкој, која ће већ пре краја ове године решити досадашње проблеме овог дела општине у погледу снабдевања електричном енергијом. У току су значајна улагања, додао је он, у изградњи и реконструкцији саобраћајница.

- Мост у Гуњацима пуштен је у саобраћај, почело је асфалтирање деонице од 1,5 километара регионалног пута за Љубовију преко Прослопа и урађен је пројекат за осам километара пута ка Доњем Црниљеву, који ће нас повезати са општином Коцељевом нагласио је др Миловановић.

Д. САВИЋ