Podgorac

уби

'чијемподручју _ је

2 СТодгорац,

стела Фреја

Зашто један број основаца из околине Пецке пре времена одустаје од обавезног школовања у | |

| | | ) КО ЈА 5 5> КЕ ~ 8 а >

Против родитеља деветоро деце из Коњица и Царине подн ситуација би могла згодно да се поправи - сматра Величко

Ових дана пажњу шире јавности привукла је информација да је неколико децеосновношколског узраста из околине Пецке одустало од даљег обавезног школовања, а да је надлежни општински орган, како то прописи налажу, против њихових родитеља поднео прекршајне пријаве, за које је предвиђена казна од једне до 10.000 динара.

Читава прича додатну тежину добила је због чињенице да се ово не дешава први пут, односно да је самовољно прекидање основног образовања, обично већ после четвртог разреда, честа појава на овом подручју, не само ове, већ је итекако присутна скоро сваке године, већ деценију и више уназад, мада то до сада није санкционисано.

Која су то деца, из којих су породица и због чега прерано напуштају своје школске клупе, незаоболазна су питања која се сама по себи намећу.

Величко Илић, директор матичне ОШ хЧеда Милосављевић“ из Пецке, на највише _ оваквих случајева - само ове школске године, на пример, девет - каже да се углавном ради о деци из ромских породица, мада то није правило, затим да потичу из вишечланих домаћинстава, која имају још једну заједничку карактеристику, а то је њихово сиромаштво, односно изузетно тежак материјални положај у којем се налазе.

Искусни педагог и руководилац сматра да ситуација није безнадежна и да бизгодно могла да се поправи уз одређено ангажовање, поред школе, још неког од онихкоји би могли да помогну, рецимо, око набавке уџбеника и школског прибора, или покрића трошкова коришћења оброка у ђачкој кухињи, а посебно око обезбеђеља и организовања превоза за ђаке - пешаке, с обзиром да је у условима оваквим какви си и званично бесплатно школовање за један број сиромашних прескупо. ( НЕВОЉА НА НЕВОЉУ |

На списку родитеља који чекају да им се одмери казна због тога што два његова сина (од шесторо деце колико их укупно има) више не иду у школу, налази се и Божидар Ерић из Царине, који је на челу општинске ранг листе за добиј. ње нове уместо трошне куће оштећене земљотресом од пре пет

| | |

| ЈЕ Р“ | ЊР | |

ЛА -

лакше стизали до школе, и како то, као што је до сада често било, не би пред-

Са седнице иосоо

"Актуелна општинска влада и садашњи сазив СО прекинули су старупраксу нередовног измиривања обавеза из буџета, дали већи значај и показали много више разумевања за проблеме основног образовања на овом подручју него што је то раније био случај. Резултат тога је видно побољшање стања у обе матичне школе (ОШ "Браћа Недић“ Осечина и ОШ “Чеда Милосављевић“ Пецка), као и у већини њихових издвојених одељења широм општине.

Тако су у најкраћим цртама оцењени (и прихваћени) извештаји о раду ових школа у школској 2002/2003. години на редовној седници ИО СО Осечина, уз напомену да је уложено доста труда и средстава, али да се то и убудуће мора чинити како би се још више поправили услови за рад.

сечина

Де.

година. МЕ 57

Школа из Пецке, по речима њеног директора, већ поодавно и узалудно, на пример, тражи од превозника да уведу аутобуску линију која би повезала засеок Јаповик у Коњицу са Пецком, како би поприличан број деце која пешаче, ове године 32 плус осморо предшколаца,

стављао проблем који би на дечјем и родитељском тасу превагнуо да се ђаци, а највише таквих је баш у овом селу, прерано одрекну школе.

После обелодањивања ове приче у медијима (да ли због тога, или због утицаја са неких других страна, или, пак из неких трећих разлога) око питања прекидања обавезног школовања озбиљно су се ангажовали општинска влада Осечине и месна заједница Коњиц, који покушавају да кроз контакт са децом, родитељима и школом, а истовремено и

с

4

11. новембар 2003.

= 2 у; ј ' | СКУПА УЗ МУ =

ете прекр-ајне пријаве “ - Са мало добре воље Илић, директор школе из Пецке

стварање бољих услова за живот - што је пре могуће врате све ђаке у њихове учионице, пре него што родитељима буде изречена прекршајна казна, која ће за ионако плитке џепове и скромне буџете, ма колика била - бити преголема.

Па сад, иако се све заврши хепиендом, односно пронађе начин да се деца врате у школу, створе бољи услови за њихове ђачке дане и повуку пријаве против родитеља, што се све прижељкује, остаје опор укус због тога што се дозволило да дође до тога да се ова или сличне приче, у чијој позадини је сиромаштво као главни чинилац, уопште причају, ево и на почетку 21. века.

Драган САВИЋ

Спортско рекреативна манифестација у Осечини

У још једној у низу активности, које ове јесени органузује СЦ "Осечина" у овом месту конкуришући за спортски град године у акцији Министарства за просвету и спорт Републике Србије "Играј за Живот - изабери спорт", учествовало је више стотина грађана.

Малишани из Дечјег вртића '"Лане“, ученици ОШ "Браћа Недић и неколико десетина одраслих запослених у овим установама, затим у Спортском центру, Народној библиотеци, Дому здравља, општинским органима управе, као и један број радника из приватних фирми, у манифестацији под називом "Шетњом по здравље", у дугој колони прошетали су три километра дугом релацијом од школе до разводног електро - постројења на путу за Црниљево.

ДО

за на У МЕРЕ си. а И а. | ШЕТЊОМ ПО ЗДРАВЉЕ-Део дуге колоне учесника м

· је "Играј за живот — == дал ли -___--_а зслиави сљаз и ДА.

=== пе ж

изабери спорт"