Podgorac

8 сТодгорац,

О рт.

Проблеми око наплате накнада за коришћење и урина грађевинског земљишта у Осечини

ДУГОВА

Уместо да буду важан извор прихода и финансијски ослонац за инвестирање у одржавање, поправку или изградњу локалне инфраструктуре, накнаде за коришћење и уређивање грађевинског земљишта углавном представљају само симболичну ставку у општинском буџету јер већина овдашњих обвезника ових плаћања једноставно не признаје и не прихвате ове "намете", а државни апарат, изгледа, недовољно користи расположиве "инструменте" да то не буде тако.

Према пресеку начињеном у мају, дуг за ненаплаћену накнаду за коришћење грађевинског земљишта износи 790 хиљада динара, од којих се 411 хиљада "вуче" још из 2002. и ранијих година, а за потраживања накнаде за уређивање грађевинског земљишта - 307 хиља-

Здравство

РЕОРГАНИЗА!.

Однедавно се у болницама и домовима здравља примењују нова правила у раду како би се избегле гужве, знало ко иде код ког лекара и слично. Нешто од предвиђених измена, по мишљењу Министарства требало би да се реализује од септембра, док локалне власти сматрају да би то требало бити почетком наредне године.

У Дому здравља у Осечини и Пецкој пацијенти су почели да се опредељују за изабраног лекара који ће их лечити у току наредне године. Мсгу се одлучити за следеће лекаре: Миомиру - Миму Спасић, Свјетлану Милутиновић, Здравка Булатовића или Зорана Васовића.

У Ваљевској болници је почело заказивање свих прегледа и снимања по упутима лекара из Домова здравља. Заказивање је на тел. 227-112( лок. 210).

РАСТ

да динара. Са тих око 1,1 милион динара у општини чији је годишњи буџет планиран на 65 милиона могло би доста да се уради. Почетком септембра прошле године од Пореске управе је затражено да изврши наплату задужења по донетим решењима, али су органи локалне самоуправе информисани да због преоптерећености Одсека за принудну наплату по том питању још увек није ништа предузето. Сада се размишља и о слању опомена, а онда и тужбама ако се не поступи по њима у остављеном року, затим о завођењу ових обавезе и у другим деловима општине, пре свега у варошици Пецкој, како би се заиста дошло до значајнијих средстава за крупнија улагања у овој области.

ДС.

ИЈА У ТОКУ

Сви лекари воде евиденцију као показатељ квалитета рада ( прегледи, упути, инекције и сл.)

-Ми још не знамо тачно колико ће реорганизација бити позитивна у нашем раду. За сада се сви прегледи заказују, што олакшава рад лекара. Пацијенти не праве гужву, јер се праве спискови заказаних пацијената. Све остало ће се показати у пракси као добро или не. У нашем Дому здравља, као и у Пецкој, ради се одређивање гликемије гликозиметром са траком ( цена траке је 25 динара ко не жели да чека у лабораторији)рекла нам је др Босиљка Алексић, управник Дома здравља, и додала да се плаши да ће по новим стандардима у здравству У Осечини бити дефицит за једног или два лекара опште медицине.

С. АНДРИЋ

КАКО СЕ ПРАВИ ЈАБУКОВО СИРЋЕ

Потребне су непрскане јабуке (најбоље су дивље, самоникле, али могу и домаће) и шећер. Јабуке добро опрати, одстранити петељке а затим их заједно са семеном самлети на машини за месо. Заједно са соком којег пусти ставити у већи суд и прекрити чистом газом и оставити на топлом или на сунцу. Повремено прегледати и промешати, ферментација траје око 25 - 30 дана, на температури од 18 - 25 оц, а на сунцу нешто краће. После завршене ферментације, сирће се процеди и разлива у чисте боце. Боја треба да му је светло - жута и без талога. Када се запази да је ферментација готова и да је сирће довољно кисело, све процедити најпре кроз ређу, а затим кроз гушћу цедиљку и на крају кроз вишеслојну газу, да би се добила бистра течност. Сирће сипати у боце, херметички затворити и чувати на хладном и мрачном месту. Уколико се после извесног времена сирће замути или се појави талог треба га још једном процедити кроз вишеслојну газу и поново сипати у чисте боце. Чува се на хладном и тамном месту, а рок употребе му је неограничен.

Установљена је оптимална доза јабуковог сирћета коју треба узети у току једног дана. То је раствор од 2 кашике сирћета у млакој, претходно прокуваној води, уз додатак две кашике меда. Препоручује се код болести срца, бубрега и крвних судова. Доказано је да јабуково сирће снижава повишени крвни притисак и да је одличан савезник у очувању витке линије.

На исти начин, јабуково сирће олакшава и неке реуматске болести и отклања осећај сталног умора.

ПРАКТИЧНИ САВЕТИ

-за мршављење

Свако јутро, на празан желудац пити чашу воде са две кашчице сирћета, или уз сваки оброк попити чашу воде са две кашчице

сирћета . Терапија траје два месеца. Јабуково сирће утиче на сагоревање сувишног масног ткива.

-против реуматских болова

Болна места у току ноћи обложити платненом _тканином натопљеном јабуковим сирћетом, а одозго увити сувом фланелском тканином. УЗ сваки оброк попити чашу воде у којој је размућено десет кашчица јабуковог сирћета.

-против проширених вена

Сваког јутра и вечери истрљати чистим јабуковим сирћетом кожу преко проширених вена, и два пута дневно пити чашу воде са две кашчице сирћета. Ова терапија траје месец дана.

-за добар развој биљака (кућно цвеће) У одстајалу воду за заливање цвећа додати

12. јул 2004.

мало јабуковог сирћета. Сирће смањује ПХ киселост воде и доприноси да биљка боље искористи хранљиве састојке.

У исхрани спортиста, али и интелектуалаца, јабуково сирће у комбинацији са медом треба да заузме важно место.

Не заборавимо - у циљу очувања нашег здравља дајмо приоритет воћном сирћету од јабуке у комбинацији са маслиновим уљем. технолог Нада МИЛОВАНОВИЋ