Podunavka Beograd

Д А В О Р I л. (По еднон словачкон народнон п&сни.)

Хои! нашЋ УставЂ, браћо Срблт, 1оште СрбскиК живи, 10начко намт, б!в срце За родт> нашЂ .нобивмн! Живи, живи Уставт. Србск1и, Живитће на в-ћке: Гров^а, пакла све су слабе СупротЂ нама еке. Нама Уставт, ЦарЋ е дао; Царг нашњ Господаре, Тко га гази Бога вређа, Цара волго таре. Силовито нек-в врагова На насЂ лто лети! Богћ е ст. нами ! тко прот' нами Громом -Б ће га стрети. Нека грозна садт. иад-Б нами Бура се узнесе, КаменЋ пуца, дубљ се ломи, Нект. се лемлн тресе: Крћпко , тврдо МБ1 СТОИМО К 'о стћна одћ града ! Нева землл тог-в прогута, Тко се клони рада! М. ПоповиКг.

СЛЂДСТВА НЕРАЗСМОТРЕНОСТИ. (По Еберсбергу.) Какви су узроцм бедногЂ станн несрећника иневалнлика, и зашто пропадаго; запитаи, бледог -Б и готово расточеногљ џебрака, изљ

когђ окруженм очпо гладг. вири, онђ ће ти као и несрећнмК супругљ и отацЂ, кои е страст.иа одатЋ, ;кену и децу оставјо, пак се садЂ мучи и тужно кагоћи се с' нвима дане проводи, они ће ду ти велимЂ казати, и узкасно овако одговорити: „ Даите намЂ изгублћне године наше натрагЂ! мн ћемо садЂ другч1е и болК нсивити; младости наше неразсмотреностБ е насЂ у бедно станћ ово довела!" КадЂ едногЂ младића, комђ се ружична руменЂ среће на образу, и пламенЂ у младомЂ оку блиста погледимЂ, да се изђ родителвски наручјн, у пространми, ладанЂ и себичанЂ светЂ ова»1, гди гласЂ лгобве родителн не иде за нбимђ нити га чува више, отискуе; кадЂ предузиманћ ово нћгово разсмотримЂ, како брзо и дрзко коракЂ у обхождеше светско и ствари, кое јоштђ не познае оће да пусти, како ли нћ .кне свое груди сили борба подмеће, и с ненкомђ мишцомђ путЂ среће отвара; срце ми се тада цепа, и радо бм га чуво, благосилнгоћи кранш ; но често све ово чуванћ и благосилннћ бадава бш бмвало! Као што рћка собомЂ у дублвину морску све што зграби одвлачи, тако исто и ватрена ревностБ младића и неразсмотреноств, наиболћ таланте у пропастБ баца, и еднммЂ задаемЂ леденммЂ, на веки цветагоћји животђ одкида и несрећнммЂ чини. Да и сами зрелш нека не ммсле, да ни су близу погрешности и неразсмотрености, нити се кои за сигурногЂ у томђ држати моаге, коме вруће срце грудЂ бЈе, и жестока крвца жилу преза.