Podunavka Beograd

208

1а-

свакоме пои гкели дугч. живптђ и лаку и здр,

ие ву старооп, дочскати.

су

Мата М. Краинићт>.

каиТмЋ жителл Кенигсберга, и одг. громог.1 снг>1 тонова у цјжву . гдц су са обадве етра олтара два украшена стола станла, на нон се Кралв и Крал1.ица ипеадили. Два само зато на»менована Лутеранска Епископа извршивали су овде миропомазан : е, за коимћ е самт> јоштђ ндзпђ '.путт> круну предЂ скуплћнммЂ нарсЈдомЂ ,'на глапу метнуо. (Кон -ацЂ сл4дув.)

МУЖЂ И ЖЕНА СТ ј П0Р0Д0МЂ СВОНМЂ. У селу Рудному Среза Студеничкогт. Окруипл ЧачанскогЂ живи еданЂ одђ 90. година старап ,ђ, именомЂ Андр1а БошковићЂ, са супруГОМБ св010мђ С миллномђ , 91. годину СтарОМЂ, кон су обое при ово.шкимђ годинама и сад.а тако лаки и здрави, а особито старацЂ, да се човекЂ дивити мора. Олаи иарЂ умноЈШО е породЂ свои до удивлћн1л. Сада у дому старца живи, кое сшнова, ићерш, унука мужски и женски. 31 душе: снае у кућу изђ други домова доведенм 6; кћерји у друге домове удатм 9., одђ кои е 21. душа св !. тђ угледала: умрло е, осимђ овм жив&1, 10 Да кле св! Ј га чрезЂ номенути два лица, Андр1ш и Смиллну, изузимашћи 6. снаи , 74. лица, кое мужка, кое женска , на светЂ су оваи произишла и св^вишн К гђ Творца славила и славе! — Кака†е то благосло†боај1и надх> овммђ супрузима изливенЂ, кои, прежививмни скоро едно столћтје, у лакои старости и добромЂ здравлш са оволико умноженб1мђ породомЂ своимђ живс, и три пута себе преро!>«н« гледаш. Заиста есте благосло†бож!и! Колика бм великш цареви и они , кои се са златомЂ играш , блага дали , да бм на сдиномђ престолу св > смђ здрави и задоволвни онолико година, као поменутм старацЂ у сво^ои сламнои кућицн, изброити , и ФамилЈш свок» онолико умложити мог.ш 1 Но то се купити за злато неможе. Вишепоменутми старацЂ Андр1н као за наиглавше препоручуе: умћреностЂ у елу и пићу и у уживанш брака и изввнђ брака, — а крозЂ са†животђ крћпко се Богу молити и радинЂ бмти

И С К Р И Ц Е. XXVI. Слабо срце лшдеко! тебе више мори лгобав1> него "мраза. Шта е горе него омраза? Шта може лакше да попусги вериге наше, народи жалоотни, него лшбавћ!? Погледаите мраве, како се за едно тру (в , и у своима кућицама заедно проводе добро и зло време. Али мм смо мрави невидими, кои се 61'емо међу нама само зато , да насЂ нога лшдји , кои иду ласн!« погази! Ришћани или Латини мм смо сви одкуплћни крвлш онога човека славе и жалооти , кок нЈе знао него лгобити , и осветити се доброчинствама. Свима свКтли ово сунце, свнма ова землн дае хл !.6 ђ , цв1.ће и гробЂ. Толике насЂ разлике разставлнш у овомђ жалостномЂ животу , толике насЂ муке 1оште чекаш, да ш изтолковати никадЂ неможемо, ма се и били и мучили небм , и кое су намЂ дате, као залога братинства нашегЂ. Лшбимо се наипре , пакЂ онда ће све ове смутнћ изчезнути као магла; молимо, да се истина прикааге свои нашои браћи; тражимо у смновима нашима оне друге цркве, кои ће намЂ дати особнте примћре просте крћпости и духовне дике. А тм, Боже наимил1и, нанлн)безн1и и наинлеменит1и, тб 1 насЂ научи милу , лшбави и великодуппш , кое е на твомћ челу као огледало иебеене ведрине; даи намЂ, да видимо л 1 .поту единодуш1н ; даи намЂ, да се гледамо сви као кита онога стабла , кое е дигнуло врху себе снасен1е наше! НОВА КНБИГА. Скитничка Конфузгп или Несторово покаднгв. Мелодрама у пстђ дкпсгелп. саетае.гкна Мопсео .пЋ ЖивопновићемЂ , ПисаромЂ Среза Омомскоег Окружчл Пожаревачкогг. У Б^ограду у Кннжеско-Србскоп киг>игопечатнЂи. — На 12-тини , стр. VIII., 129.

Издано и печатано

Учредникт* М илошђ Поповићт. у Правитеаственои Кннигопечатнли у ВеоградЈ