Podunavka Beograd

наипрво поредак-ћ и вћрну послушноств свои закоиа очекивати може; зато правителство мора се старати, да се оваи основћ лвно укреплнва. Добре нрави састое се у сполншнћмЂ , добродћтелвнимљ основима соразмКриомЂ обхошденго. Шта човекЂ у срдцу о нравима, в^розакону , држави и т. д. мшсли, у то се правителство не треба и не сме да меша ; али да се свак1и одт» таковогЂ дКла и владанн уздржава, кое бм лгодству на соблазнв, убитакЂ и развраћенје служило, ма да се не бм тиме права поединм грађана позледила, мора правителство уклонити; ерх. и цћло дружство има право на поедине членове. Цћломе дружству мора нарочито дружевна добродћтелв на срдцу лежати, и зато оио јдора желити, да полицјл ништа лвно разпростраинвати се недопушта, што бм на нарушеН1в дружевнога станн дћиствовало. Са добримЂ нравима стои вћрозаконљ у тесномЂ сагозу. А будући да вћрозаконЂ ободрава насЂ кђ добру, а одђ зла отвраћа, то нсно слћдуе да народЂ напоенЂ духомЂ вћрозакона свога, кђ узвБпиен^го обштегЂ блага способнхимЂ бмва. Гди грађани државе дужности свое испуннваго, ту мораго они и наслаждегое св1го права уживати. Заведеше, у коме учителви вћрозакона образованћ и наставленје добмваго, есте одђ наивеће важности за образован!. народно. (Продужеа'ш с.тћдун.)

ФОНТЕНЕЛЂ И ШПАРГЛЕ. Славнми мудрацЂ Бовћ де ФонтенеллЂ врло е радо шпаргле ео, а особито са зеитиномЂ зготовлћне. НћкШ данЂ у полдне, сасвимЂ изненада, посћти га еданљ свештеникЂ, сђ коимђ е онђ врло у лгобави живш. Оваи е свештеникђ такођерЂ радо шпаргле ео, само сђ томђ разликомЂ, што ш е онђ радје сђ масломЂ ео. ФонтенеллЂ рекне: таковвш пр^нтелв заслужуе

да му се што жертвуе, но будући. да сам*» роди. шпаргле као и обмчно ести, зато некЂ буде едиа половина сђ масломЂ , а друга половина са зеитиномЂ зготовлКна. СвештепииЂ прими ово предложенЈе драговолвно ; ал' донђ су се они разговара.ш , и лгоблћно ело очекивали , изненадно доб ^е свештеникЂ несвћстицу; ФонтенеллЂ заборави му за помоћв гледати , потрчи у куину и викне кувару: „Све са зеитиномЂ ! све са зеитиномЂ!" Д. АврамовићЂ.

ОСТРЕГАТЕЈНО-ЛОУЧИТЕЛНА Ј >1СТВОВАНЛ. Лдно е створенћ онаи, кои по мћри свое стмдлбивости у туђои а.и.иии у свћту суштествуе. —• Кои свого народностг. иеосећа , подл1и е одђ пузећегЂ црва; онђ е предметЂ поруге, цмгани су нћгова наисроднја браћа. Ако бм те кадгодЂ случаи до тога довео, да на удвои ићи морашЂ, то, ако си и слабЂ и маленЂ, опетЂ не подђ туђимЂ. но подђ своимђ именомЂ бори се; а знаи да ше маленЂ онаи, кои е свого самосталностп одрн ;ати кадарЂ, него е и големЂ и етрашанЂ. ГлупЂ , бћданЂ и сажалћил достоннђ е онаи, кои проти†учинћнм уг.тиЈи одђ домаГшна свакоике пакости трпи; нев !.рному вКрносћу обвезанммЂ бмти, велика е несрећа. У саданћмЂ столћт1ГО космопо.штизамЂ дошао е до великогЂ степена ; но буди мударЂ и осторожанЂ у кругу космополита, и труди се докучити: еда ли те зато онако лгобко предусретаго, што те радо имаго , или зато . што 6 б 1 те жертвомЂ свое себичнос ги учинити хт Кли, желећи те у свое прелити.*) Кипр1ннЂ НиколићЂ.

НОВА КНћИГА. РобипсонЂ на свовмк острову. КнЂижица за младежг,, и лтбител^ младежи. Преведена сђ /Лмачкога ЕлшлГо.т, ЛазиКевомЂ. У Београду при правителственноп кнг,игопечатн1>и 1845. — На 12тини, стр. IX., 151. *) КосмополнтизамЂ зиачи слободно обраштен1в свуда по шнрокомт. св&т} - безт. свакогт. пристраст1а и безт. разлнке вћрозакона, народа и друти одношенја.

Издаио и печатано

Учредникт. М и л о ш т> Поповић -б. у Праввтел.ствеаои Кнвагопечатнћн у Београду.