Podunavka Beograd

90

Што е данас* Одв рода Србскога, Те се НБИме дичи и поноси , Међ' осталпм-Б светскимЂ родовима. Тако! Тако! поноснта се!о! Гуди лсно и поп4ваи гласно, Успоредо сћ твонмт. посестрама; В б1 гудите побрама србскнма, Вн побрама, а побре ће вама: Нек' све ору брда н долнне, И одзбшлк) горе и дубраве , Да се гласа по бћломе свћту, Да се прнча, иа да приповеда, По Францез'ма и по Англез'ма, И по мудрои вазда Нћмадш ; Нек' се гласи сл!го у облаке , Нек' с' седмера отворе небеса*) , Да се прену гласи у небеса , Нек' с' удиве стари Неманићн, Са кнез-Лазом'Б н са Бранковнћн, И осталБШЂ у небесн СрбствсмБ ; Нек' се днве, и с'вБ1ше збезекну, Свн гласачи нашје пћсама :**) Вел'к!и Гете, племеннтБ1и Гецу, УтублћнБ1и Герардт. и Весела , ПреузвБШЈент. ГриммЂ и Норденштетертћ, Са ТалфЈомт. и днчнбшђ Секачом -Б, Ст. Челаковскимт. и мудрБ1мт. Хердеромт., Ст. Копитаром -б , скоро премипувшимт., И ст. остали Англи и Францези ; Нек' се днве, нек' се домБ1шлн1о: Како Србство у данашнћ доба Башт. у свему свонскн напредуе . . —■ Дуго се10! браћн попћвала, А браћа ти свагдарт. одпћвала (Но н лћпше и болћ одт. мене); Бог' ти дао дугт. животђ н здравлћ, Н1тО уЗНОСИШЂ СВ16ТО ти 6Б1ЛО , Што узимашт, честито ти 6 б 1 ло. Одт. мен' пћсма и ово поздравлћ, А одђ Бога дугт. жнвотб и здравлћ! !!***) У Сенти. Несенћанип-Б.

») По нашнмт. иародннмт. песмама, рекао бм, да маше басносдов1в седамт. небсса држв. **) ПреводнгеЛБи наши народнв! песама. **•) Песму пр1нмн са моимт. поздравомт., Нл' ма кое, ода единога; А ако мн тв1 обов пр'шмишт., То ће менн одвећт. много бмтн, И срце мн здраво утћшнтн.

СПОМЕНИКЂ. (М. Г.) ОТЂ НАСЂ ВЛАДМКЕ ПЕТрА Благородноп Господи Духовнога и МГрско! га чина Главарима и Стар-кшинама и свему Народу Церногорскому и Бердскому свесердо и наппотон-к поздравлИ Сватко знаде ивиди, касосамБ н одћ давI нога доба и времена грохнуо и пануо, те не могу већт> нинуђт, нешто одт> старости , а наивмше одђ сванонне муке и труда , кое самв у веС1и мои вЈенЂ за народг. Церногорскш и БердС1ии поднос1о, и за сиободу Хрјстјлнске вћре и нашега отечества претерто, чувашћи народљ и сиротинго иако снон> душу ; но то а и сали> видећи и познавашћи свош слабостг, и болеств неизлћчиму, и да ми се смертв приближила , написао самг, нека потребита писма и кнБиге, и наред10 ихђ све, ђе самБ имао што лосилати, да ј се посила по моши смерти, тако и вама свћма народу Церногорскому и Бердскому написахв и оставихв ову кнвигу ^ кого сви да чуете и добро разум1ете пр1едт> него ме укопате. Молимв свакоега Цериогорца и Берђаиина, малога и великога , коему самв што сагр1еш10, или какву Јкалоств учишо, да ми сванв опрости одв своега серца и душе; а тако и а опраштамв сваноега малога и великога, кои ми е гођв што сагр1ешЈо, просто да е одђ мене свакому за дов1екЂ и на страшнБШ Бож1и судв о второме Христа Бога пришеств1ГО. ПакЂ наипервБШ свему народу чинимђ аманетЂ, и самосилн1емЂ Богомђ свега свЈета ТворцемЂ и свомђ силомђ небесномЂ заклииаглЂ свеколико , да ме сђ миромЂ у тишини и у лшбави обгценародскои кротко унопате и ожалите , да не бм ни кервникЂ кервнику тадерЂ ни горке рЈечи проговорјо. Другу васв молбу молимђ, и страшшемЂ и свемогућјемв Богомђ заклинамЂ, да на мое мертве перси вћру задате и утвердите проза сву нашу землго и епархЈго, I проза све нах1б, села и племена , да нико никога ни зашто нетиче баремЂ до ђорђева дне, а до тадерЂ надамсе у Господа и Спаса нашега, да ће вамЂ начинЂ живлн бмти занаго учинћнЂ, и СудЂ у сву зем.ио нашу царск1и поставј л!.нђ , кое самв н у нашега ваздашн&га Покровитела и обранителн Цара Русинскопа испроС10 и исплакао ; а то самв вама и попрЈедв гоI ворЈо некЈбма, да а за васв и за ваше обхцена-