Podunavka Beograd

48

ва, Тако на пр. кадт. види д%те слово », одма се жЉти да е оно подобно игли, а дасе изговара као првми гласићљ у рћчи игиа; о кадт. види, с!.ти се обруча, и зна да гласи <?; ж кадљ смот» ри, падне му на умв подобна жаба и првми гласићљ нћногЂ имена; при слову з сети се зм!б и гласића зг и т. д. У истми ма кад -б дћте слово познавати, са предметомЂ каквммљ уподобити и изговарати учи, мора га оно по Г. Исидора Стонновића методу и написивати, и тако Форму нћгову сасвимЂ себи присвоити, да га после одма, како га изусти, и написати уме; овбииђ в врло олакшано изученћ писанл , ерљ опетт> дћте зна шта ради, нити само механички черте и Фигуре са предлоЈкеногљ му образца преписуе дотле, докђ му набпосле у прстима неостану, и ово написиванћ дакле пробуђуе у дћтету ммсао, разумљ, и учи га о томе ммслити што ради. — 1оштђ и трећу ползу има оваи букварљ ту, што е у нћму врло разговетно изложено саставланћ или срицанћ слова у слогове а овн у рћчи, и обратно разставлннћ рћчш на слогове а овм на слова , чимђ се читанћ кнвига и написиванћ чувенм или ммшлћнн рћчш врло олакшава, и обоему се правми основт. положи. За олакшанћ цћлога дћла изумео е Г. сачинителв 10 штђ и штицу , на ко!ои су покраи слова предмети, сђ коима су иста уподоблћна, изображени, а подђ овима стои име предмета, почингоће сђ уподоблћннмЂ словомђ . Ова врло оштроумно саставлћна штица досадЂ се само у два ексемплара рукомЂ начертана кодђ Г. сачинителн налази, но врло бн полезно бнло, да се она у камену изреже и обштемЂ употреблћн !Н) преда, чимђ бн се осимђ школскога, особито и домаће прво наставлћше дћчице врло олакшало, и изђ тежкога и често мучнога посла у праву забаву и игру претворило. На концу буквара додато е писмо , у коме се методЂ овав и цћлми начинЂ посгупанн по нћму врло нсно толкуе, тако, да сваши, кои исто прочита , помоћу овога буквара и штице на истнК начинЂ дћцу учити може. Колика в овога новога метода иолза, и колико онђ прво наставлћше и изученћ азбуке

дћци олакшава, то ће свакш педагогЂ већт. изђ овога, што е овде на кратко речено, увидити; тко се пакЂ о томе савршено увћрити желн, онђ нека изволи прву классу наши неделБнм школа посћтити, гдћ ће заиста сђ удивлћнјемЂ наћи, како е Г. сачинителв младу шегрчадБ, коа изђ кнвиге ни бекнути , штоно веле, ние знала, за двадесетЂ одђ прилике часова не само слова познавати , срицати и читати, него заедно и написивати иауч10. Дћло дакле нћгово заиста похвалу и благодарноств нашу у пунои мћри заслужуе, и ова ће барЂ онда сигурно и слћдовати, кадЂ лшди ползу нћговога метода при собственнои дћци увиде; мб 1 му барЂ ту награду за трудЂ нћго†желимо , да се букварЂ и штица нћгова свуда међу Србима уведе и разнространи. ДрЂ Ш.

С М Ђ С И Ц Б. бдно дружтво изђ Нев-1орка намћрава за годину дана едну варопш сазидати, кон ће 1. сатЂ одђ Бостона удалћна бнти ; зиданћ ће се 10 штђ овогђ лета почети. Н1е се тому чудити. У Америки све се паромЂ ради: машине праве канабета, столице и друга покућства; парне машине ш!н) алБине, праве чизме, плету чарапе и више таковн. Лане е начинћна една паро - боина лађа у Бостону одђ 80. топова. Међу овима налазе се 4. тако тежка , да свакш понаособЂ 20 ценТ1и важи. бдно ђуле за нби има 230. Фунтш. У бостонскомЂ пристаништу ^олазе и од» лазе свакогЂ месеца око 600. лађа, дакле посведиевно одђ прилике 20. и годишнћ 7,200 (!) лађа. Како напредук) печатнћ , показуе свакидашнћ множество новина. У Бостону изилазе данЂ на данЂ по 64. новина , све на енглезкомЂ езБ1ку. бвтимје Аврамовић -Б, НОВА КНћИГА. Псрслпнка. Позориштна иера у петЂ дШствгм. С% немачкогЂ превео Васа ђорђевићЂ, Лрхикарч, Попечителства Финансге. У Београду, Печатаноу КнкигопечатнЂи Кнпжества Србскогг. — На 12-тини, стр. 82.

Издано и печатано

УчредннкЂ М илошђ ПоповићЂ. у Правнтелственов КнБнгопечатнБИ

у Београду.