Podunavka Beograd

172

Поиграват' јситно србЈннски Сђ трупинама у бКлимљ зубима, У зубима и на раменима; Тресе му се земин подђ ногама, А рек'о 6б1 да на нк> нестае (Конацт. ел^ћдуе.)

чудноватбш .1екђ. Не давно у еднои Паризкои болници, излеченЂ е еданг> сумасгиедшји чрезвичаино чуднммЋ начиномЂ. Холандезацг. Господинђ Б*** , због -в религ103не мономаше , доведенЂ е у домђ лудм доста одавно и за оздравлеше нћгово бмло е мало надежде. бдан - путЂ , у башти , по коши су сви болници шетали се, нћму дође на умљ, попети се на едно вмсоко дрво, како бн оданде, као што говораше, скочш на небо. Поплашенми надзирателв отрчи таи часљ по директора и дежурногЂ доктора. Боећи се да сумасшедш1и небм скочјо или пао сђ дрвета, они заповћде, да се подђ дрво донесу душеци, да барЂ по краинБои мНри паден1е то небуде сасвимЂ силно. Чега су се они болли, догоди се пре, него што су донели необходимо иузкне м1>ре предосторожности. Господннђ Б*** у онаи ма', кздђ е хтћо скочити на небо, падне са дрвета доле управо на ноге, и после одскочивши мало сеповреди. Но ово страшно падете имало е за нћга само благодћтелна слћдства , ерЂ е онђ у томђ минуту савршено оздравјо и одђ тога времена неможе се на нћму примћтити ни наиманл сенка Фантаз1е. Наскоро после тога буде пуштенЂ изђ болнице. ЈОваи чудеснми случаи, саобштенЂ у МедицинскогЂ заведеша дневнину, дао е повода кђ важномЂ Физ1 *ологическомЂ доказиванн), Да поремећен-ћ разума , барЂ у нћкимЂ случаевима , произилази одђ неправилногЂ у извћстномђ мћсту претискан и давлћнн мозгове воде. 1ованЂ I). бвтимЈевићЂ.

с м ђ с н ц е. При продаи рукописа у Лондону нађе се не давно списакЂ почестне награде наиславнш енглезки списателн; по овоме примш е Аддјсонђ

за свого трагед1К> „Като" 107 Фунтш стерл., у оно време бмо е то грднБШ новацЂ; Гаизасвое басне и едну оперу 94 Фунт. стерл.; Голдсмитђ 800 гвинеа за свое естество - описл/че землћ и ■ ** само 70 гвинеа за свое селске придике ; Анка РадклиФЂ 500 Фунт. стерл. за свое путешеств1е по Холандш. бданЂ одђ онм Енглеза, кои се иао „практички синови Албјона" сђ тако полезнима заниман1нма баве, да н. пр. знаго, колико се писмена у библш налази и т. д., пронашао е , да е у освоителнимЂ повћстнима ратовима одђ почетка до Наполеона уб!ено 683,000.000 лгодји. Оне, кои су подђ НаполеономЂ погинули, числи на 6,000.000. К. П.

говори се! БРЗОВОДЂ БЕОГРАДСКИ НОВОСТШ. Говори се, да су се два отца разговарала о возпитанио свои кћерш. „Мон кћи," рече А. „шште ће више езмка научити, а не само Французкш и нћмачк1и, како е данасЂ мода. " — „А л ћу," одговори Б., „дати моши кћери да научи само едаиЂ езнкЂ, како се пристои, и то матернвш, женске и безЂ тога еднммЂ езмкомЂ сувише се наговоре." —• Говори се, да е едапЂ тврдица добмо на дарЂ ако†вина. Да га неб&1 слуга крао, ше хотћо славину ударити , а натегача му е скупа бнла купити , него запечативши вранв , свакш путЂ, кадЂ ће вина да П1е, сврдломЂ дано проврти, па на сламку наточи чашу вина, а рупу затимЂ запечати. •— Да, лћпе економ1е! Говори се, да су чизмари цћну обуће зато повмсили, што се у нашои вароши на све стране нова калдрма прави , кон ће чизме манћ цепати. — Имаго право ! р. с. Т. ОДГОНЕТКА. (видн јУ<1 45. Подунавке.) ЧобанЂ е наипре превезао козу, па онда купусЂ. Но несмевши оставити козу и купусЂ заедно, опетЂ узме козу, ипревезе натрагЂ, кого остави, па узме курнка и превезе , па се после и по другш путЂ за козу врати, те тако е сваку опасноств избегао. Сирома! доста ли се намучити морао. •— Лнић!б ПетровићЂ.

Учредникљ М илошћ Поповићљ. Издано и печатано у Пр а в и т е лств енои Кивигопечатв1.и у Београду.