Podunavka Beograd

48

Тнса, Сава и Драва утичу у ДунавЂ, а оваи одт. Београда да тече оамт> иодб своимт, соботвеш.ип. ииеномђ вт. црноит, мору, и под ћ тмиђ нмсном г. утиче у исто. Овде дак.1е г. крнтичарт. или е учшпо едну срамотну погр-ћшку землћописну, или едну велику н грдну погрћшку логическу; па онт. да другима нзтражуе логнческе и земл-ћописне погрћшке! Ето кзкве способне крнтичаре мм имамо! У мћсто што бм умалили число погрћшака , они га уиножаваго. Благо нашему кнћижеству ст, НБнма! •Ииаче сва критика скупа у смотреиго земл-ћописному плитка е и преслаба. Можемо ли се штогодт» изт, исге научити о Землћописакјго? Ништа, и опетт, ништа. Ту е много кокшта изврнуто, ту се каже, да н'|е добро речено : Оскерт,, Бибешко , Кронштадт,, Ерманшгадч,, да н!е казано, да у Београду сћди Началничесгво Београдско, Судт, варошк!и, Окружнми и АпелацгонБ1и ; да е г. Сп. на 'јз. мћсга , у мћсго б напнсао т>!; то су зарт. точке, кое нде тражнти и са коима се заннма една крнтика озбилвна и оштроумна? 1 ? Али г. критичарт, говорјо е много о езв1ку, н нашао е у истоме, као што каже , многе погр4;шке; но ако нема едне кнвиге србске безт, таковв!, ако наистар'ш и наивћштж писателви у исте упадаго , како се може захт^ћвати, ,да савршено пише еданЋ младт. човект., кои топрвт, ступа на пол ћ кнкнжевно? А зашто намт, самЋ г. критичарт, ше дао едаит. прим ћрт. тога савршенства у писанго, пишући болћимт, езмкомт, свого критнку? Али нећу далћ. Ово е првми путт, , како самв се и самт, у критизпранћ упустш, на што нисамћ ни саннс , нити 6б1 се у ово пустЈо , да се таи Члент. Читалишта н1е онаквомт, циганлуку оддао , изтраживати нанситше и сасвимт, незнатне погрћшчице г. Спасића, и очевндиомг намћромт. на то ншао, да убје истога у обиЈтему мн-ћ111го, да га управо нагрдн, да му сваку волго кт» будућои кнвижевнои раднвн одузме.Па што е поштеше, онт. пребацув г. М. Бану, да лн е онљ претрп!о изт, прјнтелвства кт. г. Спасићу н кш.ижеству србскомт., да онолике погрћшке н дал^ћ остаго, те 1и шв поправ!о?; т. е. што и онт, н!в узт. г. критичара пристао, да предт, свћтомт. црни г. Спасића, већт, е напротивг казао, да в д-ћло овога много савршен!е него нћко друго. Тако страшнв1и грћхт, невалн опростити г. Бану, него треба и на нЉга внвати, па и на свакога , кои ше непр!нтелћ г. Спасићу, као што смо и ономадг таково покушенЉ у Новинама видили. Красно браћо ! Напредт.! да видиио ..... ! Живиле вв1сокоумне критике! Срболгобт,.

РУКОВЕТТ.. Блажени су они, кон знаго; блажпнш, кои творе, а наиблаженји, кои знаго н творе. 1'ачунаи ко.шко ти драго, свагда ће прн човеку мало разб!бш'а остати. Нншта неможе тако ммслећега чонека обезпоконти , као дречећа дћца. 11 а опетт, вели оштроумнми 'Галћрант,: „Н милуемт, д^ћцу само кадћ плачу." Кадт. га заимташе како то — одговори: „6р>> ш онда одма укланнго." Добро воспитано дћте , естБ рачунт, бе .ЧБ нробе , младнћт. мора показатн , да л' е воспнчанЈв правилно. вдант, п])ос1акћ у410 е другога : „Не проеи ни одт, кога, кои самћ иде; ако иду двонца, да ће обоица, а кадт. 6 б 1 свакш самт, ишао, небм нн едант. дао." Французк!н в 63Б1КЋ другјн праотечесшн гр - ћхт,. Веселћ е као воздушна лопта Сби^баПсн), што се више пенћ, то постав манл ; а кадт, се наивећма попне н непримћчава се. Лћкарт, говори из-б кнБиге, болестникт, изт, живота; онаи латиаски или тал!ннски, а оваи србски. Лгоди гледе на то , што се о НБима ммслн , а жене, што се о НБима говори. 6. Аврамовић -Б.

НОВА КНБИГА. Просв%та Човека, и ОбразованГе встества. Написао Урошг МиланковићЂ. 9 Бечу , у исталпарги ерменскога манастира 18*17. — На 8 ку, стр. 95.

ОДГОНЕТКА. (Внди № 10.) Ковошка зато у тнганк к.ное , што неможе да лиже. ћорана Баба. ПОПРАВКА. У С л о в о говорено о Св. Савн увукле су се сл4дук»ће знаиенатјв погрешке. Чис. Стр. Одд^л. Лнша у мссто треба чнтачн:

8.

29.

И.

7.

саслушант. бмо.

саслушана бмла.

9.

33.

I.

18.

а ваио лн

а камо лн да

39.

I.

2.

разтргано

разстроено

9.

свету

лнву

II.

40.

поробнти

поработитп

10.

38.

II.

27.

— Само се

•;р>, кадт. се само

47.

истнно

истине

39.

I.

02.

другога

д р у г о м е

II.

42.

I.

25.

у разуит.

у рачунч..

Учредникт, Мвлошг Поповнћт,. Издано и печатано у Правителственои Кш.игопеча-т-вкн у Београду. . ,