Podunavka Beograd

68

што в горе, опасио бн за твого кнћижевну важностћ ,у ПЈбликуму зазвонило. Исто тако пази да буду основани и познји тнои одговори , ерт. да ти искрено кажемЂ, наиболћ в критнку разумно водити. Али када бм тн се догодило да бм мало посриуо, тм неклони никако духомт., него устани смћло, и владаи се овако. Немогући одговоритн умкстно, а тБ1 одговори онако како болћ знашт., бвмо то баш-Б и неумћстно, само да штогодт. одговоришт.: при томн ако 10ШТТ. мало знашв и ошибнутн твовга иепр1Нтелн, вазати му, на примкрт., да онб 1пе в1јштт . предмету о кобму пшле, да се мћша у ствари кое незна, то си већт. тм прилично успћо у маисторш, и остат ће ти безт. оумн-ћ слава побћде , ако не кодђ лгодш с грого З'ченв1, баремЋ кодђ свпо полученм; што е за тебе и суввипе; а ако наипосле тако неунутно и антиразумно умствовао будешт. да се твоему противнику досади, те онт. не хтћде изт. презренн ни одговорати , тада си већт. мансгорнна совршенБш , и получувшт. нанснинш трЈунФТ.; ерЂ, за срећу твого, Јоштт. код б многи постои то инћше, да кои одч. препирателн првБш умукне таи е побћђент.. Но може ти се и то догодити да те твои протнвннкб тако окупи , тако ти забуши уста да му не узмогнешт. , или не узумешт., ништа одговорити. У тому несретному случаго покажи сво твое присуство духа: метнувши са свимљ на страну онаи злосрећнБШ кнћижевнћш предметт. ст. коимт. ниси мого прокопсати , узми противника без-в затезанн вређати и псовати, напнши му штогодв езикословно*); кажи му да онт. незна шта пише, да е лакомв1с.1еп 'б , да е арогангБ, да незна, ни науке, нн халБину нуждну у кого треба да се обуче; пакв ако ти се свиди, кажи му чисто и то , да е будала. Нншта ти з.что ; обично ко болћ псуе, учен!и е, и има ВБппе право. Наћи ће се лгод'ш кои ће твое рћчи едва дочекати, кои ће ш свудљ разтрубнти и потврђивати, кои 6 бј те зато , када 6 бј иогли , свега позлатили. Истина да безпрпсграстне и управо учене особе казатиће, ако не лвно а оно у себи, да си кукавица; али марншт. тб 1 за мало число ти строги катона кои све и свакога суде по педан-

*) Овиш. г. Бап показув, да оно, што е у ,ЈУ<ц' 15 Подунавке подђ „6зб 1 Косдовно " речено, узииа на себе. Драго на«1> е, што се самг нзпов-ћдт и свон ликг свђту показао. У осталопЂ мм увЉравамо како нћга , тако и свакога другога, да писателБ онога чланка ниачно на н &га МБ1СЛ10 н !в. А тко бм посуинно овћШЂ нашииЂ р&Чиа, тога можеио и самвшЂ рукопнсонЂ убЉднтв. КадЂ пакЂ г. БанЂ то узима на себе, нека иу буде. У.

тнчннмт. законима поштенн н здравога разуиа. Главна 6 цћлћ твон та, да една частв читатели рече да имашт. право; имао га пакт. у ствари, или немао, нјв теби миого до тога. После све те маисторје, ако 6 б1 ти јоштт . остапла кон бодла у срдцу, те 6 бј сумнћуо да ли еи св доволбно опрао , а тбј употреби послћдпн и наиупорнја средства, У бнранго овб ! не треба да будешЂ много деликатаит.; такову маленкостг оставн лгоднма ман К вћштим -б одт. тебе. Тб ! као човћкт. способант. и простч. одт. свакога предрасуд1н , лати се твоега валинога пера, пакт. узми писати безимеие чланчиће, у коима само што нећешт. именовати противника, ј осталому тако ћешт. говорнтн да свакт. узмогне лако разуметн да се на н ћга цилн, пак -б свакоико ћешт. га задиркивати, 6 б 1 ли га како поннзго у обштему мн4Н1го. Тимћ нћму досађуешт., а себе не излажешт.. То е врло комодно ; то е гађатн у чопћка иза камена. Да си воиникт. не 6 б 1 ти такво што совћтовао, ерт. 6бј ти мого свћтт. рећи да си страшлБивацт.; алн у писателвству јоштт. се у обште не захгћва тако строго наблгодаваић чести како у воинству. Наипосле ако се не 6 б 1 ни тим-б задовол^о, а тб ! потражи наилгоће твоега противника непр!нтел%, договори се са твонмг. пр1ителћнма ближимт. н далћимБ, тако да се са св!го страна днгне на нћга ввка по иовинама, илн у брошурама. Иубликумт. одт. те свеобште вике, ако и неосноване, забунћнт,, везнагоћи да е то све твое масло , морат'ће на концу помб 1 сл»ти да твон противникђ дћиствителћно не имађаше право, а тебе оцћнитн за човћка особито велеумна. И заиста ако тм вћшто овак1н планћ оснуеш1 н у д^ћло приведешт., и н ћу се увћрнти да си човћкв танкоумант., и достоант. да получишт. едно мћстанце међу познатима Фигурама Паризкога Шаривари. Бво ти у кратко, лгобезнћш мои, нзложено веколико начина по воима можепгћ остати побћдоиосанћ у свакои критичарскои битки. Совћтувм-Б ти да ш употребишт. кадгодт. се нађешт. у нужди, ерт, са истима 10ШТТ. сада може се нзићи на кран ; али када нашт. публикумт. буде у обште више учент., тада, лгобезнми мои, сов^ћтуемт. ти да се уклонипгћ са пола критичарскога, а потражишт. пол ћ друго , гдЉ бв> честн1б мого обстати, и не бм баремЂ сасвимт. незнатант. и тамамт. умро. Препоручугоћи се твоему дал^му благоволенјго, всамћ твои услужнми МатЈл Б а н ђ.

Учредникт. Мијошђ Поповнћ%. Издано и печагано у П р а в ите л ств е нои Кн 1, н.^печагнћи у Београду