Podunavka Beograd

172

иогао. На том-б остане. НаЦвеће добро, ков иамЂ богатство дае, естБ на послћдку независнмостб одћ ћуди други лгодји и великш кругљ дћлатеиности. Садт. Благов, пођи у свеучилиште, научи што валано; поммсии на оногђ старогт. господина; чуваК се одћ наиманћ рупе на рукаву; немои бшти као мои другт. Православт>, кои в на послћдку отишао у солдате и у Америци погинуо. Калфа. Благое отиде у ГетингЂ , гди е уч10 права и камералистичне науке. Би» в прилКжанЂ, али н!в се од1> дружтва свои вршннка и ужнванл радости удаливао. Но притомљ 6 штедјо; ерт. в имао великш план1> у глави. Хтћо е да едно пу-

тованћ по Европи учини. Мартин-ђ га е на то иодстрекавао, но излсшо се, да му неће ни паре дати. А зашто се Мартинт. едан-путт, исасни, на томђ в обвхчно остано. На путу треба новаца. Благов све мнсли, па на едко сммсли. Чим1> дотера до доктора права, отиде кодђ едногч. столара на занатв, научи рендеисати, с1.ћи, тестерисати, бушити, лепити, дрва саставлити, мазати и т. д. Нћгово упражнћнђ у начертанш, нћговт. вкусљ, нћгова хемическа знани — све му е то помагало. За годину дана добвш и *©ханическо упражнћнћ; нћговт. посао могао св ст. маисторовшм!. и други калфји узпоредити. Ст> двадесетт. талира прекрати време учеии и ослободи се за калФу. (Дал& сл4дув.)

С М И С И Ц Е,

ТРНЂ И БОДЛБИКЕ. * НћмачкЈи часопнст. „081 ип<1 Шев!" иеђу свониа „Бил&жкама" нвлл, како ће г. (ован-ћ Хаџнћт. одђ нове године издаватн вдне Србске новине, ал" на м4сто да важе у „Новом - Саду" (Меи8а1г), вели у „Бистрици Банг>скоп и (1\еи8о1>1)!!! Да чудне геограФшске погрћшве, гдћ човекч. јоштб нн то незиа , да КеивоМ лежн у горнБОи Унгарји ва р4ци Хрону, а 5Чеиза1ж доле ва граници Унгар!в на Дунаву, дакде вдна на бДиоиБ а друга на другоит. краш државе!! А то 1ошт*б чуджв долази, што се ту потврђуе, да в тимб учинкнљ велишн корактћ кб утврђенго Србске народности у Унгарш , будући „ Бистрица Банг,ска" бол-ћ сходствуе за средоточ!в Срба Увгарски, него Пешта, гдћ су Мађарска и Нћ.иачка народноств нче!! — Болав«, като ти лгоди свашга пишу , и о ономе, што незнаго! Наопако по Нћмачку народностБ у Унгарш, кадБ бм се она у Н овомб Саду разв!нти имала! А исто тако стои са СрбскомЂ у Бистрици БанБскои, гд& се осимт. тога баш-Б ни еданБ СрбџнБ неће наћи, но еве сами Словаци, за ков опетк некш ФеревцБ у Панонш вели, да се прилћжно мађаризира»!! — Но Н1в доволћна бмла овомб извћстителго та една гео- и етно-графјиска погрћшка, него се и далЉ радуе изласку нашеп. Чича СрећковогБ Листа, говорећн: „ТекБ што смо ивнлн, да е 1ованБ Хаџнћт. освовао Србске Новине у Бистрици Банћскон (!!!опетБ!), а долази намБ друго обавлћнш, да ће у Београду нзлазнти „Чича СрећковЂ Д нстђ ." Дакле ће излазнтн, а не излазн већБ? НданБ! Та Чнча Срећковљ

Л нстб већ% ето година дана нзилазн, а за Ново-Садске новине тек -б се поговара, да ће изнлазнтн, а званично се јоштб нншта незва. Но згодно рече МорицБ Тиме: „ба {к јебсп гоаЗ јц «Шаг?Је &гЈпдсп, 6о зШ ип& ег шад »ег(}еђп, @ои 1&$1 пиг &хе 9?аФ(јдаиеп ГЈпдеп, Сс 1Ш аиф гоођ1 &хе #<5ђпе ЕгДђп." Р. с. Т.

ПОУЧВТЕЛНА ИЗРВЧКН1Н. * Све насБ оставлн у старостн ; и само сиртБ показув , како в младићБ жив!о. Само у часу сирти, кадБ насБ све оставлн, онда остае намБ добродћтелБ н Б огб. * Све што здравв1и човеческш разумБ н нравствении законт. за основб нема, н!в ни мудростБ ни паметђ. * Другога животб в живота уживан-ћ. * Не радимо л' мм, то ће насБ трн ваивећа душманина напастн : порокБ , недостатакБ и дуго време. А. Н н к о л и ћ б.

НОВА КНБИГА. Србв-ка Лира, или варогике веселе, лњбавне, и тначке пбсме. Ктиеа ггрва. Беоерадг, у правителственои кнЈ,игопечатнг,и 1847. •—- На 18 -ии, стр. 9». —■ Ц-ћна: 10 кр. ср.

УчредникБ М нлошб П оиовн К б. Издано и печатано у Нраввтелствеиов КиБигопечатиБН

у Београду.