Podunavka Beograd

16

на овон малои П1нци стое два каменита стуба, међу коима су кривце негда губи.ш. (Дал& сл^дуе.)

НогледЂ на Ллбашго. (Кран. В. бр. 2.) Горна Албаша или Малиссјн спада подЂпашалукЂ скадарск1и. Народљ овогђ краа а и уобште у свои Албаншдоста е оштроуманЂ, хитарљ, слободанЂ, пунЂ карактера и преко мћре осветолшбивЂ; па само то га уздржава, да толико између себе крвопролитјн нема: ербо ће се сваши за крвв свое породице, ма каквми далћнми родЂ бмла, осветити; свакш кадЂ кога на свого частв т. е. на в1 .ру кђ себи прими, и.ш узме, да га куда пропрати, то ће за нћга погинути а издати га никако неће. Чега ради ако се случаино у Скадру или другомЂ комђ мћсту догоди, да кои убиство учини и у нјелово племе умакне, таи 6 свои јкивотђ тамо обезбћд^о, и заиста никакова га властв добавити не може. Неке у племенима породице мухамеданскогЂ вћроисповћдана сродне су са породицама истогђ или другогЂ племена христ1анскогЂ вћроисповћданн, и поредЂ све разлике вћроисповћданн ни мало се за то не одрођаваго ; ербо свака породица свого, когђ му драго вћроиспонћдана, радо заступа и брани, а за крвв и освећуе се; и кадЂ ко иа нби каква нападенјл чинн , то Турци и Латини слопгно, као браћа, на орунне се одупиру. Они између себе живе самовластно, имаго свое старћшине, свако племе свога поглавара, капетана и т. д.; но поглавари нбиови, кое они бираго, слабу надЂ нвима властБ имаго, ако цћло племе иа штогодђ не пристане; ербо сваке куће старји са своима млађима, кое стране хоће, оне се и држи, и по своЈои волби ради, како за наиболћ суди. КадЂ кои паша зове кое племе, да сђ нвиме на воину иде, то за интересЂ томе иду и вогого, кои шмђ више новаца даде. Но наивише се занимаго, бранећи свои брђансгпи полунезависнвш животђ. Познато е, да у горнљои Адбанш никаково управлннћ силе нема, зато, што она туђинскомЂ владомЂ до садЂ савршено и коначно покорена н1е бмла, и само се подђ некима условгнма порти отоманскпи предала. А ова услов1л ако и нису никаква преимућства или прикилегЈе, игшкђ на-

родЂ албанскји, као што судбу свого по предашама добро памти, нби се стално држи, и неда ш лако нарушити. И зато често се буни и на оруипе устае, да завичаи свои заштићава и брани, и можемо рећи, да се непрестано находи у колебанго и положенго ратномЂ. Л бн могао више примћра, на предречена услов^л или договоре односећн се, навести, кои су ми добро познати, но почемЂ ово не спада у кругЂ овогђ могђ описиванл, зато и изоставлнмЂ. Да бм познали еданЂ народЂ, испмтали нћгово политично бБ1ће, и проникли у нћго†духт>, теженћ и цћлв, потребно е, да се буде више времена сђ нБиме у тесномЂ саобраштенго, и то пр1лтелБскомЂ и искреномЂ; ербо са свимђ друг416 у уображенго кака†предметЂ представлнмо, него кадЂ га бистрммЂ и проннцателнБ1МЂ окомђ видимо. НародЂ албанск1и, будући лишенЂ просвћте, ако и има какве цћли, она му врло тамн^ предЂ очима стои; но опетЂ заго онђ добро осћћа свого Физичиу силу, и нћгова сродна племена, когђ му драго вћроисповћданн бмла, стое у тесномЂ међусобномЂ сашзу. Но висока оттоманска порта, као што свонмђ благотворнимЂ уређенама уређуе многе провииц1б свога царства, неће заиста пропустити ни овомђ народу по духу нћговомЂ дати правацЂ и показати путЂ, кои ће га кђ нћговои срећи водити моћи. Ово мое описанћ предавагоћи лгобителБИма, кои желе упознати се са тамошнБимЂ краевима, обећавамЂ се, да ћу, ако ми време допусти, и о племенима: Бихору, Рожаго и Пештеру, кон далћ кђ сћверу одђ горнћ Албан1е, међу Босномђ и Брдима, леЈке, куда самв н 1845. године одђ србске границе крозЂ речена и нека брдска племена до рћке Мораче и обратио пропутовао, а тако и о Брдима штогодћ написати и свћту нашемЂ саобштити.

НОВЕ КНБИГЕ. Исторга паиважнш догађал' у Сербш одг год. 1459 до 10 1ш Септ. 1813. списана од ђ Павла 1оанновића списателн. СвезаКЂ првии. У Повомг Саду, печатано писмени Јоанна КаулицГп 1847. На 8-ку, стр. X., 96. — Цћна: 6 гр. Слава Кралп Дечанскогг, и Вопна Бугара са Срблш.па. и Београду, у Кикжества Србскогг кнгигопечатт>и 1847.— На 16 -ни, стр. 59.— Цћна: 1 гр.

УчредникЂ Милошт. ПоповићЂ. Издано н печатано у Правителственон Кнвигопечатнви

у Београду.