Podunavka Beograd

Вр. Ш7.

УСКЛИКЂ МА1ШЕ СЛАВЕ КЂ СВОНМЂ СБШОВНМА ШГОСЛАВЕННМА, □рилиноиЂ прерођенн Европе. Славе сиие , не оклеваи далћ ! Прими наукЂ, кои ти маика шал^ : Разведри се изђ дубока саика, Отвор' очи, ево т' б1зла данка ! СадЂ е вреие, наста красна згода, Да се и тб1 с&тишђ свога рода ! Обазри се, погле' на све стране, Как' туђини свон права бране : СмЉлбш ФранцузЋ збаци свога кралн, Кои владати нешће како валн, ВећЂ гледаше да поднрми лгоде, СвоеволБвми владарЂ да шм% буде ; Тимђ поводомђ и други народи, Бринући се о сладвои слободи , За родт. раде и дневи и ноћи , Самт. ти, синко, оста у тавноћи ! ђе су своиства? ђе су они дари ? С ђ к'има твои дичише се стари: Страхт. и трепетљ св1ету задаше, ,,Славе сннци" зато се назваше ! Душманима задаваху муке ; А теб' врази окиваго руке ! ЗарЂ си марва, да те шилбкомђ боду ? А не човекЂ рођенЂ за слободу ? Осв4сти се, не приличи скоту, Стрес' са себе такову срамоту ? Те светин& брани народности, Да предцима не срамотишЂ кости; Цар-Душану, Марку Крал^вићу, Зриковнћу, Мклош-Оби.шћу,

И осталимЂ, што допаше мука , ЗбогЂ издае проклетога Вука ! Оружаи се протЂ рода душману, МачемЂ, пушкомЂ задаи му рану ! Ост'о, пао, не брини се за се, Само нек' се домовина спасе ! Знаи, ко за родЂ сво 10 мђ главомЂ плати, Милбш споменЂ н &га в ^ћчно прати ; А ко за родЂ неће крвБ да Л1в , ВреданЂ шв да га сунце гр!е ! Зато дигни народнго заставу, Пређи Дуна†а пређи и Драву. То изгледа милопоика вила , Па у лака да с' удари крила, Да полети и св!ету ави, Да се и тб ! на боиште стави: Бранит' име, езикЂ, домовиву, ЧестБ народшо и свого старину ; И да свакш, кои твое крати, КрвникЂ ти е, главомЂ ће да плати ! ! У Галацу. бданЂ БококоторацЂ.

О ОВОГОДИШНБОИ КОЛЕРИ, НВНОМЂ ВЕШТЕСТВУ И ЛБЧЕНШ ? ОКРУЖ1Ш ПОЖАРЕВАЧКОМБ. (Заклгочен1в.)

Како годђ све ове садљ именоване епидемичке болести, онако исто страховито опредћлћнћ свов имала е одпре и аз1нтска колера, а на онаи истми начинЂ, као и све остале епидемичке болести, примила е и аз1нтска колера блаани зидђ свога поавлћнн, кои ће слћдствено све више и иише блаж1и бглвати.