Podunavka Zemun

136

ПОДУН4ВКА.

куцагоће жиле, а почемг срдце за едант> часг 3600 пута куцне, то за то време изнјје 7200 унца крви. Свега дакле кажу, има у човеч1емЂ телу 24 Фунте крви, и кадг се 600 са 24 раздели, то ћемо наћи, да сва крвв 25 путш у вдномђ часу крозт* срдце протече, следователно 600 пута на данг, Срдце, еданЂ одђ наиважнш мускула, да би само едно едино противоположено покретан4 произвело, потребуе нчине, коа одговара многимђ тисућама Фунт10. ЧовекЂ, кои е 150 фунтја тежакЂ, и кои жели две стопе у висину скочити, потребуе нчине, коа е две тисуће пута већа одђ н^гове собствене важине, т. е. одђ 300,000 Фунпи.

Покоидирена тиква. МладЂ некШ чиновникђ сретне се случаНно са своимђ землнкомЂ, и стидећига се нехтеде га ни поздравити. „Господине, господине!" викне селнкЂ, „станте малко." Чиновиикђ стаде, и видећи, како га селнкЂ зачуђено мери, рекне му: „а што ме бадава гледашЂ?" „Ако ниси радЂ," одговори селнкЂ, „да те лгоди за бадава гледе, а ти морашЂ ићи у звериннкЂ; тамо ћете лгоди за новце гледати."

Анекдоте. — Два веселнка сретну се у путу после бурно проведене ноћи. бданЂ запБгга, видећи другоме модрицу на челу: „ОдкудЂ ти таи облакЂ на челу?" — „ТаИ е одђ гочерашн4 м а г л е," одговори другЈВ. — Два лекара препираху се у болници — збогв различногђ начина у леченго колере. Препирка наипосле доведе ш у велику лготину, тако да су еданЂ другогЂ „магарцемЂ и назвали. На то уђе пнспекторЂ болнице, и да би ш помирјо, рекне имђ : „Прођ'те се, господо, вн имате обоица право!" — „Чудна ли ти е стварБ, лгобавв," рекао е нек1и у дружству, „кадЂ самв се сђ мојомђ женомЂ венчао, хтео самв е првБШ дана одђ превелике лгобави поести, а садЂ се каемЂ, што иисамв то учинш." — Немв старацЂ, кои е у шестдесетов години отацЂ постао, сматраше дуго свогђ новорођеногЂ скша, да би на

н^ћму нашао черте свое породице. „Д невидимЂ никаква друга подоб1а," рече наипосле, „до едне голе главе - "

Важна новостћ. У с^верноИ Америки почели су правита дугмета за алБине одђ стакла, коа се у вече гасомЂ осветлити могу; ово су се вештаци нарочито за оне изнаћи постарали, кои обично доцканЂ кући додазе.

Математични задатцн. 1. Милошђ и Никола играго карте; првбш имао 42 Фр. а другШ 24 фр. кадЂ су почели играти. Као обично 6 бш е и кодђ нби срећа непостонна: часЂ е Милошђ доб!но, а часЂ опетЂ Никола. При свршетку игре имао- е Милошђ петЂ путШ толико новаца, колико е Николи остало. Колико е дакле морао Милошђ добмти? 2. Колико треба да годишнБ1в приходЂ износи, ако шћго†за 13 година ужитакЂ еднакЂ бз 7 де са еднимЂ капиталомЂ одђ 20.000 фр., кои е са 4% на интересЂ датг. 3. У мо10и соби налази се еданЂ орманЂ; у томђ орману има три Фшке, у коима се 162 Фор. неравно разделени налазе. Да би се у свакои фјоки еднака сума новаца налазила: извадимЂ изђ прве Ф10ке и метнемЂ и у другу и у трећу толико, колико то соразмер1е захгева, а то износи за сваку и о л а к ђ толико, колико се у едноГг фтки налази. На то опетЂ извадимЂ изђ друге толико, да 6 бг могао у сваку одђ остале две полакЂ голико дометнути, колико већг у свакоД има. Наипосле извадимЂ и изђ треће толико, колико треба, да бн у сваку одђ остале две полакг онолико додати могао, колико се онда у сваков поособг налазило. Ако самБ тиме мого намеру получш, колико е Форинти с ђ почетка у свакои фјоки бнло?

Г. Н. Н. у Ужици- ФотограФИЧнни апаратг, за кои е у Подунавки нвл-ћио, да е на продат, принадлежи едномх чиновнику, кои е премештенг, што е и единственБШ узрокЂ да га продае. Ликови могу се на томђ апарату у величини одђ 4 квадратни палца скидати. Као наставлен^ примићете едну кнвижицу на немачкомт. езику, кон све оно садржава, што е за манипулацш ФотограФиранл нуждно. Цена е томђ апарату као што е нвл^но 45 Фр. сђ кемикалјама заедно. Опуномоћи те кога у Београду, коме ће се моћи апаратЂ предати, и кои ће новце положити. Г. В. Ж. у Г1. Примили смо припослати намЂ 10 Фр. ср. за Ваше предуписнике. Предплата е тимђ положена до конца Оептембра т. г.

Коресионденн^н. — Немоите ни мало сумннти, да нећемо поступати но ВашоВ желви.

Г. Ф. К. у Н. Потвр }јуемо, да смо вашу предплату примили, кол трае до конца Октобра о. г. Г. С. К. у Т. ДругШ путЂ.

Г. Т. Р. у II. Изволите намЂ шштђ 11 Фр. и 15 кр. припослати.

Г. Д. Н. у Р. Немци веле: „Наћеп 8Је кеше апЈет 8сћшеггеп."

Г. Н. Б. у Т. Молимо за адресЂ, безЂ когђ нећемо ВамЂ моћи доставити, што желите.

Г. Н. К. у В. Неспада у нашЂ програмЂ. Мо раћете се на другјВ листђ обратнти.

Г. Т. I. у В. Готово е; изволите што пре доћи, да ВамЂ се стварг. преда. Испало е онако као што само човекЂ желити може.

Г. Р. Т. у 0. Веруемо, да имате ватрено чувство; то ће ВасЂ кодђ лепогЂ пола врлопрепоручити, али песме Ваше нису за насЂ.

Г. П. Р. у Б. Паре, паре, па опетЂ паре.

Г. К. С. у Б. Рукопису изволите н 120 Фр. додати, па ће се одма у посао узети.

Иечата, издае и одговара кнвигопечатнл I. К. Сопрона у Зелуну.