Podunavka Zemun

176

В10ДУНАВКА.

„Ваше Превосходителство! Васг е зарт. опетг очарала зла вила? Али неплашите се, н ћу васљ одиа одкупити, па кодг мене нећете ништа радити, а међутииг ћу нвити сашемг господнну оцј - , да васг ослободи-." Сп.ромахг селнкт.! Загонетк а. Н спав, као и човечш родЂ, постао у Азш, пакЂ самв наивећ!и исполннђ , а у нсто вреие и едва приметнни кепецх. Л живишђ при зем.ии, у средн-јјмт. спрату, па и на поду (тавану). Мое е обиталиште ужаснимт, имеиила означено. Н самв нола мртавЂ, а по.1а живђ. Лнјди и животин-ћ умеду ме врло добро употребити; али имђ за животт. нисамБ нужданЂ. Одђ мене се глупоств неда сакрити , .а презрен - !., кое према друтомЂ створенго изавлгоемЂ, познае се на иени одђ ' главе па до пете. Мое подвлен1к пробуЈјуе свуда некШ стра'; само неки лгоди мене се нестраше. Землмште, на комђ н стоимђ, има ту особитостк, да е одђ склопа, на комђ е мое обиталиште саграђено, сасгфет. независимо. КадЂ се провађамЂ, управламЂ се у момђ преко и уздужЂ двизанго по ћуди, какву кадЂ имамЂ. Н идемЂ по равномЂ и прокрченомЂ путу, али често и прекб опаснн провала, кадшто ради особите це.и>и мећемЂ на се оклопђ и излазимЂ често као какавв у борби извештенЂ мнакЂ. Мон ратоборна своиства потвр^ена су нзреченима наивећи' мужева на землБИ. Но опстђ ие се бое као беззаконогв, подмуклогх ■ • . 'иадгј .^ ; \ ' ' Е |» а п г ж® ша Л

Еракг. .Кажи ми, Петаче, шта е то барометерг? П е т а к т>. Барометерт. е една справа одђ стаклета, у коши се жива налази, и коа предсказуе какво ће време бнти. За насг е и Авала барометерг, ерг чимт. се она у облачнои капи показ} т е, бмће наскоро кпше. Е р а к г. Валнда е и оно гореће сено ка Калимепдану бмло барометерт., ерг дало е познатп одкудг ветарг дува.

0 Б Н В Д. Трговина кодђ „Писма" у Земуну велико е стовариште разногг галантерискогЂ еспапа; особито налази се тамо свакодки кошула како одђ румбургерскогг платна, тако и одг паиука белогг и Фарбаногг, на нродаго. Ко жели кошула купнти, моћи ће ш тамо набавити, и то по бФтинои цени.

ПредЂ строгимЂ испнтомх (Ш §ого5ит), кои се моимђ утиц-, Н'1)МЂ извршуе, мораго и наиврстши духови уздрктати. Као строгја изпитателк неустручавамЂ се ни наиодличнји особа, и само оне оетавлимђ на миру, кои за ме нису дорастли. Мепе ћешЂ наћи у дублвинама землћ, као и у висинама неба на грудвама зем .тћ, као и на волнама морскимЂ, у свима струкама знана и вештине, као и у наипроспимЂ занатима. Као пустинвикх валазимЂ се у Бербер1и. Накратко — а живимђ на целомЂ зезшомг кругу, али у свакои зсмлби имамЂ друпи строи и духЂ. На мене често нападаго страни народи , и онда самк увекЂ гогунастни противникђ , али нисанБ вепобедимЂ. Мене ћешЂ често и у Библш наћи. БезЂ мене небн могао у позоришту онаЈј, што лампе чисти ц свеће усекнгое, свого дужноств вршити; 'Гурци бн у своти вери оладнили; борба сђ дивлацима постала бн опаснјж и число бн се матори девоака умножило. Психолопа, Педагогика, Медицина уче позаати ме, а Физикг уме цепити ме у науци о Галваннзму. Мене и еду. Гдркои еде ме у великои количини, докх се иначе цела иородица одђ мене едноп може наести. За мене лгоди много плаћаго, а и мало талира за меие издаго. Но што самв скуплм, то обично манћ вредимЂ. Џ> Мномђ се гдеЛ»а. буна утишала, само су се мномђ владаоци на престо' нопели, а гдекогЂ човека довео самв до тога, да се сђ мислима о самоубиству бавјо. Мени служи читава чета будала, кое толико збунгоемЂ, да у томђ станго скотове заменгого. Наипосле, при толикои моти делателности, могу толико издржати, да се при наиачемЂ напрезавго никадЂ не;моримЂ а, већЂ они, кои су ми у помоћк придани.

II е Т а К Ђ.

Еракг. Што си тако лготт. Петаче? Гледишг као дивдмв вепарг. Петакг. Како небм бмо .иотг кадг самв и н у жиру. Еракг. Тммг бод^, барг ћешг се гоити; ерг обнчно они кои се у велпкомг жиру калазе, одонудг дебелп излазе.

Г Л -4 С IIИ Ц Н ДРУШТВА СРБСКЕ СЛОВЕСНОСТИ У БЕШТАДУ налазе се кодг I. К. Сопрона у Земуну на продаиз. Ко те кнћиге купити жели, нека се на горнго кнбижару обрати. Цена е свакои поединоВ частг кр. ср. Ко еве часгва наеданпутг купи, моћп ће јп за 2 Фр. кр. ср. добити.

Нечата, издае п одговара кнђигопечатнн I. К. Сопрона у Земуну.