Pogled u život

ХЛ. НАША ХРАНА И ИСХРАНА

Наша храна се састоји из разних животињских и биљних производа. У први мах ти производи изгледају врло различни као и јела која се од њих справљају. Међутим, хемичари су открили да је та разноликост више привидна него стварна. Они су утврдили да је свеколика наша храна поглавито састављена из три групе органских једињења. Свако зна да су то беланчевине, масти и угљени хидрати. Ма које се јело износило на нашу трпезу, оно је поглавито састављено из тих трију врста хранљивих састојака, али у врло различним размерама. У месу преовлађују беланчевине, у поврћу угљени хидрати, у сланини су готово саме масти. Али ипак, не заборавимо воду, која се налази у свим нашим намирницама. Налази се махом у таквим размерама да надмашује све остале састојке. Рећи ћемо само да у говеђем месу има око 60% воде, у млеку око 87% (што несавесним млекарима још није доста), У спанаћу око 90%, тако да купујући намирнице на пијаци највећим делом плаћамо воду.

Када је хемија показала да се наша разноврсна храна састоји поглавито из поменуте три групе тела, одвише се брзо закључило да су од органских састојака само та тела потребна нашој исхрани, а да све оно остало што се у мањим количинама налази у намирницама, не служи ничему. Али једног дана се увидело да је такво схватање погрешно. А могло се унапред знати да је погрешно, да се имало на уму да је наша исхрана једно прилагођавање на оно што