Pogled u život

НАША ХРАНА И ИСХРАНА 67

се као храна налази у природи. Ова пак није нам никада давала чисте ни беланчевине, ни угљене хидрате, ни маст, већ та тела удружена са многим другим, познатим и непознатим, једињењима у воду разних производа биљних и животињских. И наш организам је своје потребе прилагодио на ту целину коју је добивао као храну, а не само на поједине њене састојке. И мало по мало наука је откривала и открива још да су нашем телу потребни или корисни многи састојци, који се налазе у разним нашим природним намирницама. Утврдило се тако да су нам потребни разни минерални састојци и разна органска тела, која се у намирницама налазе у релативно врло слабим количинама. Данас се много говори о витаминима. То су та тела која се налазе у разним намирницама и која су неопходно потребна здрављу. Данас је познат већи број тих витамина. А нема сумње да сви још нису познати, тако да не можемо још тачно утврдити потпун списак свих хемиских састојака потребних и корисних нашој исхрани.

Открићем хемиске природе исхране помислило се да су нам потребни само они састојци који организму доносе градиво и енергију. И да према томе све оно што од памтивека човек тражи од своје хране у погледу њеног укуса, мириса, спољашњег изгледа и зачина, претставља нешто непотребно и научно неоправдано. Говорило се да ће Једнога дана наше јеловнике заменити неколико пилула, које ће човек прогутати не губећи више времена за трпезом. Такво схватање било је једнострано, а исхрана је проблем који је исто толико психичке као хемиске природе. Физиолози су показали да се сав онај рад желуца, црева и разних жлезда које учествују У варењу, покреће на посао под утицајем разних чулних надражаја, укуса, мириса, вида. Храна у првоме

5.