Pokret

покрет

11

не физиономије и наивне игре симпатичног Фатија, и једне одличне Мак Сенетове лудорије, почео је да даје један од ретко добрих американских филмова: „Три жива дуга“, У режији Џорџа Фицмориса. Тема сентиментална, крај намештен, али игра појединих глумаца и режија изврсни; сцене су кратке и догађаји теку браво, тако да од ефективних сцена на почетку па до краја интересовање не опада; филм и психолошки добар и технички без замерке. Н

Други добар филм био је „Дерби у Кентукиу“ „даван код „Касине“. „Дерби у Кенкукну спада. у серију спортских филмова са Реџиналдом Дени у главној улози: пи ако није тако занимљив као „Кид Робертс“, поједине сцене у њему могу се такмичити са најбољим филмовима. којима је главна особина занимљивост. Шрви део је, истина, мало досадан, али други, са типовима морнара, сликом њиховог грубог живота и атмосфером на броду као-у Конрадовим романима, може да узбуди. Трећи највише- утиче на публику; добро дата грозница на тркама у Кентуки преноси се и на најмирнијег гледаоца и он мора да учествује у одушевљењу спортсмена —_ на платну — кад први коњ стигне на мету.

После овог филма код „Касине је дат програм у коме је најбоља тачка једна шала са Беби Џеги и једним псом кога је наша публика већ видела у неким филмовима. У „Витаскопу“ се даје један дугачак филм у епизодама; код „Колосеума“ још" увек „Бинета“. Делта.

(ЕРО ова ен пр Ене ти

ОДРЖАНЕ УТАКМИЦЕ: ЈУГОСЛАВИЈА - САНД 5: 0 (3: 0). - БСК. — ВАРДАР 1: 1 (0: 0)

У суботу 8. ов: м. одржана је пријатељска утакмица између шрвака Оуботичког Подсавеза „Санда“ и „Југославије“, на игралишту „Југославије. Оуботички првак наступио је са комплетним тимом, и дао је игру мађарског система са оштрим и брзим шутовима и са великом брзином. Позната је ствар да је такав систем игре увек морао да капитулира пред модерним техничким системом ческог и аустриског футбала. Тако је морало бити и код нас. На супрот „Санду“ „Југославија“, = који се на сувом терену и против ветра, одлично снашла, — дала је игру пуну техничких финеса са врло много елана и снаге. Да није било нешто неодлучности у пуцању на тол резултат по „Санд био би гори. Југославија је наступила без рањеног Јовановића са Махеком у центру и Станићем на

беку. Сви су играчи били врло добри и агилни; једино је Ружић мало спор за данашњи тим. Центар холф млади Петровић био је одличан исто тако и Стокић који се потпуно снашао у тиму. Код гостију добри (бекови. Голове дали: Петковић 3, Петровић :, Ружић !. Корнери 5:0. Судија Ти Вељковић местимично добар .

__У недељу 9. ов. м. одржана је утакмица „Б. 60. К = „Вардар“ у корист олимпијског дана. Оба тима наступила, су

комплетна, али можда због јаког ветра нису нам могли показати никакву нарочиту игру. Играло се додуше са пуно темперамента али растргано им без икакав везе „Једино су се истакли бекови „Вардара“, два вешта млада играча из подмладка. Обећавају да ће постати пајдољи бековски лар.

„Вардар“ је играо пожртвовано, тако да је онемогућио „Б. 60. К-у“ да за регуларно време постигне ма какав резултат. Игра“ је зато била продужена пола часа, када је постављен коначан резултат.

ХАЗЕНА: РЕПРЕЗЕНТАТИВНЕ УТАКМИЦЕ ИЗМЕЂУ НАС И ЧЕХОСЛОВАЧКЕ

СУ прошлом броју донели смо вест да ће се у току ове тодине одржати репрезентативне утакмице између Чехословачке и нас. Сада смо у стању изнети дефинитиван програм сесрета, онакав каквог су га предложили Чехословаци:

28. јуна: Чехословачка— Југославија, У Београду.

20. јуна: Репрезентација Прага (Брно или Пилзен)Београд, у Београду. «

2. јула: Репрезентација Шрага—ЈЉубљана, У Љубљани.

5. јула: Лака атлетика (женске), Чехословачка—Јутославија, у Загребу. ~ а

6. јула: Репрезентација Праг—дагреб, у Загребу. Реванш утакмице, како смо већ јавили, одржаће се истим редом у времену од 24. до 31. августа, У Прагу и Брну.

=>

Лакоатлетски Савез има довољно датог материјала за рад: и неразумљиво је шта се још чека те се не одређују првенствене утакмице између тимова хазене, а исто тако врло важне међуградске утакмице без којих се не може саставити државна репрезентација. То је за сада у толико лакше јер У обзир долазе само Београд, Загреб и Љубљана. Времена има доста, те мислимо, да не би било потребно да се деси оно што се увек дешава код нас, да се репрезентација саставља. на недељу дана пред игру; са нрвенственим "међуградским играма требало би свршити најдаље до краја априла, · тако па нам најмање месеп и по дана остане за скупно тренирање. Наши репрезентанти у футбалу чували су част нашег спорта; надамо се да ће и наше хазенкиње манути све личне сметње, и постарђати се да се у такмичењу са најбољим играчицама хазене на свету покажу достојне противнице.

Што се тиче лакоатлетског дела утакмица, ту нисмо ни пола јаки као у хазени. Благодарећи погрешном схватању спорта укорењеном ·код већине јавности, а специјално државе (обреновачки случај са соколским друштвом), женски стођт код нас није довољно раширен: Али зато први кораци су већ учињени, и место досадање анемичне женске младежи почињемо да добијамо мало здравије тенерације. Спорт је кођистан младим девојкама као - и мушкарцима и зато се радујемо: развитку хазене у нашој држави. О обзиром на ембрионско стање тенске атлетике код нас, Чехињама. је победа скоро 'онпурна. И за хазену имају Чеси више шанса за победу, али борба ће свакако увек бити занимљива и оштра.

Љубитељи СОмешног у књижевности помешаног са. Калосним имали су, ових дана, прилику да се пренесу у више регионе уживања читајући елукубрације једног литерарног критичара у једном нашем литерарном часопису. Један двоструко ровашени псеудоним констатује у Мисли с лакоћом и мирноћом својственим духовима његовог ранга да поред монопола соли, петролеума, жижица, цитарпапира... постоји код нас и монопол људских врлина и да... зна се већ где је Централна Управа свих тих монополских артикала. Тако да на пример човек не може бити естета ако је, случајно, рођен у =— Великом Бечкереку. Изгледа у први мах да је ова исповест учињена на штету Г. Тодора Манојловића (поводом Алманата Бранка Радичевића), док у ствари она погађа све људе који мисле да и сарадници чистих књижевних часописа морају бити сопственици по које мождане вијуге. Што овај случај тешке ступидности чини сасвим особеним.

Е Ни У једној нашој покрајини не негује се беседништво толико колико се оно негује у Црној Гори. Сваки одраслији Црногорац је беседник, Чак и тада кад је без наро-

чите даровитости, Црногорац, бар дотле док је код своје куће ако не и кад је далеко од ње, представља једно мало савршенество лепе речитости, и велико је задовољство слушати га. Оно што је особито лепо у том црногорском беседништву, то је, поред поезије, склоност Црногораца да се један о другом изразе што је лепше могуће, да један другог „дигне у звезде“. А величању нису ни звезде граница кад један Црногорац говори о свима Црногорцима и о врлинама црногорским.

| Један сјајан пример црногорске лепоречивости може св наћи у расправи Г. Јована Н. Томића, академика, о дрногорском митрополиту Василију Петровићу“) Тражећи од Русије помоћ у новцу „да би се од цетињског манастира начинило средиште за борбу против католичке пропаганде у Албанији и Боки“, Василије даје упутства своме штићенику, изаслаНЗ у Русију, Шаровићу, шта да говори у Русији о Црној ори.

#) Јов Н. Томић: Црногорски митрополит Василије Петровић пи покушаји емиграције Црногораца џ Русију (17541751 "тод.). Сарајево, 1921. | | у