Pokret

258 покрет

Још један одјек романтизма и витештва је у истом броју Српског Књижевног Гласњика: сонет Анице Савић Ребац, мало старински, али класично име којим су назвати борови учинило је да ме он стихом;

„Питије и палме и звездана јата“, преносе у дугу и мирну и ако пламену песму великог лиричар: Тодора дојболера која почиње овако:

„Ригећ Рипеп Јизћуапде дег Мопд, дшгећ С1умтеп!“

Јер, као што говори најлешша можда песма наше књижевности, „јер љубав ће моја помешати тајно,

По свету, све потоке и зоре...“

И када у људском духу има још толико заноса а у телу довољно лепоте да га изваја велика трагедија нашег бића као да увек може да очекује свитање оправдања. Јер омогућавају нам веру у сутрашње јутро читави рудници наде. У небу над њима је живот (још склопљених очију, пун стрепње и немара: једна велика игра, топла и прожета крвљу, трагична, али игра. Каткада лебди као дах сунца над свежим језерима лакога сребра, шале, безбрижности. Тажо је могућа победа живота, која је победа људског духа и тела. Завршавам опет тим расцветавањем оптимизма, као да не смем да одржим трагизам до краја: речи које пишемо можда су судбонсане, пуне магијске моћи, и постале су можда. ври: чања ради, заноса ради.

Уосталом „нека се укрштају противречности, тражећи ону жарку и јединствену тачку коју треба. дарнути, тај момент личности који треба задовољити, негде између срца, разума, даха, бесконачности. Она је пробни камен за вредности живота, ревелатор поезије.

БЕЛЕШКЕ

Вече клуба „Макс Нордаџ“. — Клуб „Макс Норда“ приређује 18. о. м. своје друго позоришно вече у „Мањежу“. Програм је овај: 1. Конференција Др. Буквића Пијаде, 2. Естер, драма из јеврејске историје.

Марко Ристић,

Загребачка Опера у Сарајеву. — Од 13. до 90. маја гостује ансамбл Загребачке Опере у Сарајеву. Даваће се „Продана Невеста“, „Риголето“, „Кармен“, „Мадам Бетерфлај“, „Бајацо“, „Хасанагиница“ и „Аида“, Поред опере ће гостовати и цела балетска трупа Загребачког Казалишта која ће дати два вечера; изводиће „Копелију“, „Тамару“, „Шехерезаду“ и „Лептире“.

Музичка Школа у Београду приређује у недељу 11. 0. %, у 4 сата то подне, у сали Новог Универзитета Јаван час. На програму су Шопен, Дебиси, Бехтовен, Вебер и т. д.

Поводом јубиларног издања — Даничићеве Корестонденције. — _ Председништво Краљевске Српске Академије објављује следеће: Српска Краљевска Академија у друштву са Југословенском Академијом Знаности и Умјетности намерава да, поводом стогодишњице од Даничићева рођења, која ће се навршити алрила 1925. год., изда сачувана писма Даничићева п писма која су њему упућивана, у колико она. имају значаја за развитак наше науке у прошлом столећу. Зато се умољавају сва лица која имају таквих писама да их пошаљу или Орпској Краљевској Академији у Београду или Југославенској Академији Знаности и Умјетности у Загребу. Писма ће се употребити за пројективни Зборник и, одмах после употребе, биће са захвалношћу враћена лицима којима припадају. СПОРТ | ПРВО ПОСЛЕРАТНО ГОСТОВАЊЕ МАЂАРСКОГ КЛУБА

КОД НАС Ф. Т. Ц. у Београду

Дуто времена већ, још од прошле зиме, говорило се у спортским круговима Београда о гостовању бившег мађароког првака, а сада још увек једног од двојице фамозних _ репрезентаната Мађарске у иностранству, о гостовању на далеко реномираног Ф,. Т. Ц.-а Јер поред првака. Мађарске М. Т. К.-а чувен је у иностранству још само Ф. 7. Ц.

Ф. Т. Ц. је надалеко пронео славу мађарског футбала, и славни клубови континента, Штарта, Славија, Рапид, Фирт, "Аматери и други поред њих, имају доста да причају о тешким својим борбама са Ф.Т. Ц.-ом. Зато није ни чудо што је гостовање тако чувеног противника очекивано са грозничавим

интересовањем. Није се са наше стране очекивало ништа

више, него да се наши клубови што часније боре, и да и» несу што часније резултате. Додуше, знало се да гости долазе без четири најбоља играча, а да су они најбољи нико није ни сумњао, јер су баш та четворица увек у постави државне и градске репрезентације. Ајзенхофер, Блум, Тот и Матковић нису наступили, и то њихово неучествовање поста се опазило на игри тима; не кажемо тиме да су гости играла просечно, али итра није дала оно што смо очекивали.

Први дат: Ф. Т. Ц.— Југославија 2:1 (1:1)

У недељу 4. маја у 4,30 час., отпочео је тај, по спортску историју Београда може се рећи епохалан догађај, јер значи успостављање сталних веза са једном од првих футбалских сила Европе. Непрегледна маса шублике, више него икад у Беопраду, покрила је сва места и нестрпљиво очекивала почетак. Најзад излази Ф. Т. Ц., у зелено белим дресовима, одушевљено поздрављен од публике.

Одмах за њим излази и Југославија. Измењају се погдрави и игра почиње.

Гости излазе са тимом: Амзел-Такач, Хунглер П.-Вилхелм, Хунглер Ш. Фурман, - Хегер, Балаша, Келеман, Патаки, Кохут.

Југославија, изгледа овако: Немеш, Ивковић, Стакић Мартић, Махек, Марковић - Ђурић, Ђорђевић, Шетровић, Пелжовић, Начевић.

Утакмицу је водио 65 минута Г. Јоксић, а остатак Г. Ружић,

Ток игре: Југославија, одмах у почетку, искоришћује несређеност Ф. Т. Ц.-а који сене сналази одмах на играплишту, оштро наваљује и одбрана гостију је доста упослена. Петровић у самом почетку из сигурне позоције туче поред гола. Гости лагано преносе игру на средину а затим на гол Југославије. Око десетог минута из једног добро лпуцаног корнера, Кохут, кривицом Немеша који се није добро ле сирао, преузима вођство за госте. Игра се тродужава све живља и бржа, али невероватно фер и елегантна. Мађарска навала, особито лево крило, често стварају опасне ситунције. Југославија оклева са пуцањем на гол. У 25-ом минуту Петковић буде срушен у казненом простору, ш досуђени „ленал“ Петковић шретвара у гол. Изједначење! Одушевљење је огромно. Неколико минута доцније центар гостију, 'непокривен, пуца из непосредне близине преко гола. Затим још наизменичне навале, и судија свира полувремене.

У другом полувремену, особито у почетку, Ф.7Т. 4, осетно надмоћнији, доста често угрожава гол Југославије: али и његови играчи оклевају у пуцању, док одбрана Југославије ради пожртвовано н са успехом. Само од Немеша нема обичне сигурности. У 20-ом минуту, лево крило туче казнени. удар из велике даљине али Немеш испушта лопту и Џатаки даје други гол за своје. Мало затим, после неколико лепих навала Југославије, ||етровић силно туче из велике близине голману у руке. Мађари доста наваљују, много раде са крилима али Марковић, Мартић, Ивковић све чисте. До краја игра отворена. -

Утакмицу је водио млади судија Г. Јокешћ, који је оправдао све наде које су полагане у њега. Оудио је одлично. У 20-ом минуту другог полувремена ишчашно је ногу, па га је заменио Г. Ружзић, који је далеко изостајао иза њега.

0 самој игри гостију тешко је товорити. Оно што смо очекивали нисмо видели. Игра Ф. Т. Ц.-а на сваки начин је врло добра. Они одлично покривају свог противника, увек се сналаве добро, везе има стално, игра главом је врло добра, технике аи брзине имају колико треба. „Па то је све и више него довољно“, рећи ће неко. Али и ако је тачно да Ф. 7. Ц. има све набројане особине врло доброг клуба, ми смо ипак то све очекивали у већем степену. Да ли је томе допринело неучествовање четворице најбољих играча, ми не знамо; али, у сваком сључају, то не би смело да се осети на итри тако чувеног клуба.

Амзел на голу свидео се особито. Он (је голман одличњих квалитета, и све опасне ситуације решио је лако у своју корист. Нисмо га само видели у брањењу ниских лошти.

Бековеки је пар управо сјајан. Одличан им је старт, врло добро покривање, одлично играју главом, и, што је реткост, лопте бацају у шоље са циљем, а не одбијају у лудо. 'Од халфова био је добар само центархалф Хунглер 1. Остали просечни.

У навали одличан Кохут на левом крилу, такође и Хегер на десном. У триу се истиче полулево Шатаки, али нам изгледа да се штедио.