Pokret

покрет

Става од 400 метара подељена је на четири дела (4 % 100 метара) ш на почетку сваких 100 метара налази се по један тркач сваке групе, нације, или клуба. Код сваких 100 метара налази се једна зона. од 7 до 10 метара, у којој тркача предају један другоме једно парче цилиндричког дрвета које се зове „сведок“. Тркачи који полазе са прве линије држе у левој руди то парче дрвета (и морају га предати својим друговима који ће трчати других 100 метара. Ово предавање „сведока“ најважнија је ствар код ових трка и врло често оно одлучује која ће група добити трку.

Када је први тркач ушао у зону у којој се предаје „сведок“, он пружа леву руку напред, да би извршио предају. Други тркач који треба да га замени, полази тада пуном брзином напред, пруживши натраг десну руку (да при предаји не би било саплитања) у висини кука и при изласку из зоне „сведок 'већ мора бити у његовој руци и он ће га на исти начин предати трећем тркачу, а овај четвртом. Када је други тркач примио сведока, преноси га одмах у леву руку. Мажксимум добитка у времену постићиће се, ако се предаја буде вршила на самом излазу из зоне смењивања.

Добит у времену

Овим релејним (штафетним) трчањем може се добити у времену, ако се предаја сведока буде извршила како ваља. Четири тркача од којих сваки прелази 100 метара за 11 секунада могу прећи стазу од 400 метара за 43 секунде максимум, а. са бољим тркачима и за мање времена. Ово може изгледати мало чудновато, јер би по најпростијем рачуну то време требало да буде 4%Х !!==44 сек. Али треба имати на уму да је брзина. тркача на 100 метара највећа при доласку и да последња, три тркача почињу трку са брзином далеко већом од брзине на обичном поласку, пошто су пре но што су примили „сведока“ већ узели маха. С друге стране, при доброј предаји „сведока“ тркачи су један од другога удаљени најмање 1.50 мет., те пошто има, три смене, добија се иу терену 4.5 метра.

Н. ШАХ Утакмица Америка— Енглеска Између американских и енглеских "универзитета одркана је и ове године утакмица (11-та по реду) за покал

Исака Риса. За извођење ове утакмице успостављена је између Њујорка и Лондона кабловска мрежа на дужини од треко 3000 км. Итрало се света шест партија под управом познатог шаховског мајстора Гезе Мароци-а. Обе стране

403

играле су са великом амбицијом и познатим енглеским стрпљењем, тако да су, пошто је истекло одређено време, завршене свега три партије са резултатом 2:! за Америку. Остале недовршене шартије морале су били процењене. Геза Мароци, анализирајући положај ових лартија, прогласио је две за реми, а трећу која је била веома компликована предао је на, оцену шаховским мајсторима Аљехину и Њд. Ласкеру. После вишечасовне анализе ввештаци су прогласили и ову партију за. реми, тако да је укупан резултат утакмице 3 и по : 2 и по за Америку.

Резултат раније одиграних утакмица, износи 5 и по: и по за Америку. Интересантно је да је још 1907. године триликом једне од ових утакмица, играо на страни Американаца данашњи светски шампион Капабланка, који је у то време студирао на универзитету у Колумбији. За противника је имао јаког шахисту Рове-а, који је био студент у Оксфорду. Ова занимљива партија. била. је реми.

Шах на Олимпијади

Као што смо већ раније јавили, приликом овородишње Олимпијаде у Паризу, одржаће се од 18.—20. јула утакмица за светско шрвенство аматера на шаху. Свака држава има трва да пошаље четири представника, које одређује дотични шаховски савез. Шриређивачи су позвали ове државе: Енглеску, Белгију, Америку, Шведску, Норвешку, Данску, Холандију, Италију, Швајцарску, Аустрију, Чехословачку, Мађарску и нашу државу. Од држава са развијеним шаховским центрима нису позване Немачка и Совјетска, Ру ија.

Аустријски шаховски савез одговорио је да због финансијских тешкоћа не може да пошаље никога. Наш шаховски савез није о овоме објавио никакву одлуку.

У програму је да се овом приликом одржи и конгрес на коме би се покушало са оснивањем светског шаховског савеза.

Са свит страна.

— Д-р Тартаковер, учесник њујоршког турнира, дошао је ових дана у Беч да заврши своје дело „Хипермодерна штаховска партија“. У ово дело познати мајстор жели да унесе и искуство стечено на последњем турниру на коме је заузео доста слабо место. На питање шта је узрок његовој индиспозицији на турниру у Њујорку, Д-р Тартаковер је одговорио искрено и духовито: „Шротивници су били врло јаки“.

— Телеграфска“ утакмица између Бразилије и Аргентине завршила се са резултатом 5 и по: 2 и по за Бразилију.

: Р. В-ић.

ДОЗА И

ИСКРЕНОСТ ПРЕД ПУТ Другарици Десанки Цветковић Уморно нисам једно вече пронизала сузама очију, тегобом сваки дан раскрили суре мреже над мојим небом, побећи нигде, ни собом, ни из себе.

Примиче се када ће река поново да занише брод, плаве се магле сећања и дечије очи,

а ја сањам радошћу залутале девојке

када ће опет да ми стиште мишицу он,

мој он.

У четири зида искрено му причал: Моје су песме крв моја најрођенија, мени су болови надражи другови ја једина певам љубављу гордот страдања; све зле речи игром напуштам као ветар лишће про. Цео овај живот тужно је чекање, све долази редом. Вечерас, сад баш до моје собе, заврискала неке раднице преболна девојчица, њене жуте ручице трепере као посмртне воштанице над одром мога јумишљеног оца. И мили Београд данас ми је туђ, сећам се како смо ја и другарице летеле стумом улицом низ снег змајеви наши, и снови, лебдели су високо, о како високо. Сада се савијам телом уморна, као бедни бршљан око мога прозора штремрао од зимеп жут;

како то да једнако падам

празан сто и две обесне руке благословиле су моје косе белим знамењем.

Знам ја 'да сам далека од људи добрих и злих,

реч троговорена осмехом не значи да су се ране исцелиле, поздрав полетео смехом дечијим пролетњег јутра

макар ком,

не виде ону рану што се кобно зове љубав.

Чекам и госта смрти и госта љубави. Ко дође пре. Нагиадала сам се смерношћу душе и ништавним телом,

ва пут. Свеједно ако руке буду ледене или топле као дечији потиљак, не мари ако се гизпрувам друмом неравним. Тим боље, доћи ће ми први пре. Само лудим: улицом, да посустајем, како то да једнако лутам, а никад да се изпубим.

Милица Костић КРИК ПРОГНАНЕ

(томену страдања старамајке Сибе Николић Самрти су ми отргле

братовље топле љубави, ,

сестринска блага нежења,

милости мајчинских целова.

И сама живот бродујем: печалне очи сакривам, скршене радости заривам у моћност горких болова, и поломљених надања.