Policija

67

за главног инспектора Лондонске тајне полиције. У то је време и од главне војне команде у име Краља енглеског похваљен добивши велику новчану награду, што је такође сам ушао у траг. неким лоповима који су крали војну спрему — нарочито убојне метке, и који би, да није било њега, силно оштетили државу.

После овога у прошлој години долази позната Крипенова афера, у којој се Дев понајвише одликовао, и од кога је времена познат и нашој широј јавности. Дев је до данас одликован 130 пута са разних страна од највећих ауторитета и кад је сада напуштао службу, добио је примерно сведочанство (Мустеф-Хифт), које врло ретко добијају полицајци. Сад је отворио приватни дедективски биро. Он је био први из његове фамилије, који је ступио у полицију. Сад оставља и свога најстаријег сина као полицајца. - Дев је најлепши пример, како и у најкултурнијим земљама, могу доћи до највиших чиновничких положаја и људи без икаквих аиколских квалификација, само ако се потпуно и с пуно воље предаду своме послу и покажу нарочите способности, које су потребне за тај посао. |

Оставимо на страну све оне поуке које нам један овакав живот може да да. Оставимо на страну све оне користи, које може свако од нас ма то био и најнешколованији, да извуче из ових светлих слика, које нам даје живот Господина Дева, па се дивимо његовој истрајности, и уверимо себе, да и свако од нас може доста да постигне, само ако схвати свој положај и своје дужности као што треба:

„С мопбом на даље тражење“.

Коме органу београдске полиције није позната ова фраза» Који од њих за време службе није имао прилике да се увери о силним неправилностима, непрактичностима, па и неозбиљностима, које су се скривале а и данас се скривају под овом уобичајеном званичном фразом београдске полицијске администрације „(С молбом на даље тражење“ 2

Заиста је дивно чудо, како се могла одржати у снази и употреби таква једна скроз спора и по интересе полиције и појединаца убитачна пракса!

Да објаснимо у чем је ствар.

5