Policija

ПОЛИНИЈА БрРОЈО _ | Г МАЈ 1911 ГОД. || година 2

Излази сваког 1 и 15 у месецу

Стан уредништва: Карађорђева 69. Цена је: за годину 8 дин; за 6 Е месеци 4 дин; за 3 месеца 2 динара. За иностранство : 10 круна годишње.

Власник и одговорни уредник: Васа Лазаревић

намераваним полицијским реформама

Од пре дужег времена постоји код полицајаца неподељено уверење о потреби за коренитим реформама у нашој струци. Сваки већ данас верује да је организација наше полиције, уопште, застарела и непотпуна, да је њена надлежност најразноврснија и преоптерећена разним дужностима, које нису чисто полицијске, као и да у њој постоји оскудица доброг уређења за тачно и правилно извршивање позитивних законских прописа.

Ту оскудицу за добрим уређењем струке, добро су осећали и њени досадашњи шефови. Било их је међу њима, који су поред огромних редовних послова што су их очекивали на томе положају, достизали да раде и на њеној реорганизацији, с већим или мањим успехом, али је несумњиво, да је на томе пољу, последњих година, највише учинио данашњи Министар Унутрашњих Дела Господин Протић. Његов велики творачки дух и прекомерна. активност оставила је видних трагова у нашој струци, због чега је скорашња његова одлука и намера да и даље изводи нове реформе у полицији с похвалом и захвалношћу прихваћена од свију оних, који јој добра желе, уверени да овај његов труди овом приликом неће остати без корисних резултата.

Као што смо у прошлом броју навели он је у том циљу, својом одлуком, двојици наших колега ставио у дужност, дау неколико страних држава виде и проуче: ортанизацију и фунћцио нисање целокупне унутарње Управе; организацију полицијских власти у ужем смислу, борбу против криминалитета уопште и __уређење самоуправних тела — окружних, среских и општинских “_ — ш њихов однос према држави џ њеним органима. За то, пак, што се из те одлуке види програм будућега ПОЛИЦИ ЈА ; - 1