Policija

___— 332 —

Одбор за препоруку ислужених добрих нандарма

Код нас се врло често чује у јавности неповољна оцена о спреми, окретности и пажњи на службеној дужности наших жандарма. Увек се тада нарочито истичу ове особине код жандарма страних полиција, чије се величање на штету наших жандарма никад неће пропустити. - и

И мора се признати, да је та критика у многим случајевима и правилна.

У нашем жандармеријском кору има заиста много што-шта, што би требало поправити и дотерати, па да његови органи буду сасвим добри и способни да одговоре жељама свију нас.

Последњих година учињено је и код нас прилично у томе правцу, јер се почела обраћати нарочита пажња васпитању жандарма, одржавањем практичних и теоријских курсева, од којих се: само повољни резултати могу очекивати; али, и поред тога корисног посла, има и много других ствари, на које би се требало у првом реду обазрети, кад се говори о усавршавању жандармеријског кора.

Једна од занемарених дужности наше полиције, о чијем извођењу као да се до сада никако није ни помишљало, јер није ни уношена у дискусију: о поправци стања у жандармеријском кору, јесте ова, о којој ћемо говорити у овом чланку. Тиче се питања о судбини оних добрих и вредних жандарма, који су од добре воље или силом околности, услед здравствених или других обзира били принуђени, да после извесног низа година напусте службу у жандармерији, у којој су часно и верно служили.

Чим ови добри и заслужни жандарми напусте своју службу, нико се више о њима не стара. То, међутим, нисмо видели нити можемо видети ни у којој страној полицији, јер се тамо нарочито обраћа пажња на то, да сваки буде на свом месту и за време службовања и ван службе.

Колика се пажња и старање поклања добру и угодном животу добрих и савесних жандарма, најбоље ће се видети из тога, што су готово све без. изузетка стране полиције већ од дужег времена установиле нарочите одборе од искусних и ста__рих жандарма, њихових старешина и полицијских чиновника, чија је дужност, да сваком свом бившем колеги осигурају лепо место