Policija

0

Жандармеријске Библиотеке и Музеји

Ми смо у Ра вои бројевима о овога листа, имали већ прилике да у нарочитим чланцима изнесемо корисности од оснивања жандармеријских библиотека код нас.

Наше гледиште о томе документовано чак и примерима из страних жандармерија, имало је свога успеха. Команда жандармеријска прихватила је ту „идеју, а и поједине чете ноћних стражара оставиле су за ту сврху и извесне сталне месечне "суме, својих прихода Од 1 кантина_ за тај циљ. Као што смо Ба навели, томе

Жандармски музеј у немачкој жандармској школи примеру међу првима је следовао и ваљевски жандармеријски одред. Све те појаве и сви ти хвале достојни покушаји дају најлешшег уверења да се старешине наших жандарма искрено и својски старају да жандармеријском кору пруже што више душевне хране и створе што више могућности за његово усавр_ шавање и васпитање. Школе и књиге најјачи су темељ сваког напретка и сваке културе, којој сви људи, све струке, па и наша жандармерија морају да греде, ако желе да успешно одговоре сво-_ јим тешким и деликатним дужностима, које их на служби очекују.