Policija

__ 205

На челу ове компаније, која је имала 120 пешака и 15 коњаника стојао је командир, а доцније командант жандармерије, кога је постављао књаз на предлог министра унутрашњих дела, што је знак да је прва жандармерија била чисто полицијска установа војнички дисциплинована. Она је примала у своје редове само оне кандидате, који су морали имати најмању висину од 5 стопа и 5 палаца, који су морали знати да читају и да пишу, са условом да три месеца буду на проби. Сви ти услови, тако потребни и тако пробитачни за формирање једне квалитативно одличне труле, изостали су, из необјашњивих раз_ лога, у потоњем закону, да сада, после педесет година њезиног постојања с болом морамо констатовати, да у њезиним редовима можемо наћи и потпуно неписмене жандарме.

Годишња плата њухова била је и то: простим пешацима 48 талира, коњаницима простим 60 талира, поднаредницима пешацима 65 талира, поднаредницима коњаницима 72 талира и наредницима 84 талира. На име, пак, осталог издржавања као: на име хране, набавке и исхране коња, даван им је вишак у новцу и то: пешацима без разлике чина 4 талира, а ' коњанициме 8 и по талира месечно. |

"Још једна умесна одредба из тога времена заслужује да буде прибележена, а то је прецизно формулисано право употребе оружја од стране жандарма, које сада такође није довољно јасно. У 5 61 поменутог закона стоји: „Осим случаја 5 54 кавненог закона жандарм може оружје употребити:

1. „У свима случајевима у којима је војни стражар овлашћен оружје употребити“. -

Овако организована полицијска трупа у београдској полицији показала је још у првим данима своје службе да је потпуно одговорила своме узвишеном задатку. Ратоборни елеменат ових кршних момака, који су у првом почетку рекрутовани више из редова Срба Црногораца, Херцеговаца и Пећанаца, осветлали су образ младој жандармерији и полицији за време бомбардовања.

Када“ се јуна месеца 1862 године заподела кавга на Чукур чесми између турских низама и једног момчета Србина, где је пао као жртва један српски ноћни стражар, јуначка жандармерија под својим познатим командиром Милошем Брком прва је скочила на браник српских интереса. Борба је била крвава али и јуначка, где су жандарми жртвовали неколико својих дру-